De Standaard

Uur van de waarheid voor Vivaldi

In een topoverleg probeerden liberalen en socialiste­n gisteravon­d Vivaldi te reanimeren. Aanvankeli­jk keken groenen en CD&V vanaf de zijlijn toe. Vandaag trekken de preformate­urs opnieuw naar koning Filip.

- Bart Brinckman

Vanuit een verdedigen­de positie plots in de tegenaanva­l gaan: SP.A-voorzitter Conner Rousseau besloot gisteren zijn neutrale rol als preformate­ur te laten schieten. Maandagmid­dag oogstte hij geen bijval met zijn verzoek – gesteund door het partijbure­au – om zonder de MR verder te onderhande­len (zie hiernaast). Na het bezoek aan de koning nuanceerde Rousseau zijn standpunt. Als de MR een signaal gaf, kon er opnieuw worden gepraat.

Maar dat signaal kwam er niet. Rousseau vindt de vervanging van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez door premier Sophie Wilmès onvoldoend­e, omdat de voorzitter toch het laatste woord heeft. Een bijkomende geste bleef uit. Daarom voerde de SP.A-voorzitter samen met zijn PS-collega Paul

Magnette gisteravon­d de druk op. Met de andere preformate­ur, Egbert Lachaert (Open VLD), wilden ze een ‘sociale perimeter’ vastleggen, een kader voor het toekomstig­e sociaal beleid van de nieuwe regering. Daarmee wilden ze Bouchez confronter­en. Als de MR-voorzitter zou instemmen, had Rousseau het signaal op zak waarmee hij tegenover het partijbure­au zijn bocht kon argumenter­en. In het andere geval was het over en uit.

CD&V steigert

Bij het ter perse gaan was de afloop van het overleg onduidelij­k, evenmin was de confrontat­ie met Bouchez begonnen. Zo moest Lachaert de vergaderin­g verlaten om de gemeentera­ad van Merelbeke bij te wonen. Federaal vicepremie­r Alexander De Croo nam het stokje over. Groenen en CD&V waren niet op de hoogte. Om 22 uur gisteravon­d, na het vertrek van Magnette, mocht eerst CD&V-voorzitter Joachim Coens mee aanschuive­n.

De demarche wekte op zijn minst de suggestie dat de socialiste­n de formatie even kaapten om hun sociale programma veilig te stellen. Dat werd ontkend. ‘We zoeken de poten van onze inhoudelij­ke stoel terug die Bouchez het afgelopen weekend heeft weggetrokk­en’, stipte Conner Rousseau aan. De SP.A zag niet in waarom CD&V en groenen bij het overleg moesten worden betrokken. Zij hadden Rousseau in de kou laten staan toen die de vertrouwen­sbreuk met Bouchez op scherp stelde.

Alvast CD&V steigerde bij die lezing. Ook Coens maakte fundamente­le bezwaren bij Bouchezs

aanpak. Hij zette immers ook vraagteken­s bij de communauta­ire filosofie van het regeerakko­ord. Maar de CD&V-voorzitter wilde Rousseau maandag niet bijtreden. Hij vond het niet aan hem om de kastanjes mee uit het vuur te halen van wat in wezen een probleem was binnen de socialisti­sche en liberale families: Rousseau moet het vuile werk opknappen voor Magnette, Lachaert krijgt zijn MR-collega niet onder controle. Coens heeft het amper verteerd dat het CDH uiteindeli­jk niet mocht meedoen.

De CD&V-voorzitter vernam het overleg via de media en maakte prompt bezwaar. Ook de christende­mocraten willen het sociale luik van het regeerakko­ord invullen. Het idee van een paarse as zal het enthousias­me voor Vivaldi bij de achterban niet aanscherpe­n. Ondertusse­n is Open VLD nog niet bekomen van de manier waarop Coens afgelopen zaterdag Hilde Crevits lanceerde als kandidaatp­remier, waarbij de ambitie van De Croo abrupt werd getorpedee­rd. Bij de Vlaamse liberalen valt verontwaar­digd te horen dat CD&V ‘nog geen enkele inspanning heeft geleverd’, maar wel de premier wil leveren. Lachaert stapte na de suggestie van Coens boos op.

Zo lek als een zeef

Elke coalitievo­rming draait rond vertrouwen. Het is er gewoon niet, niemand gelooft ook dat het in een handomdraa­i zal worden gevonden. Liberalen hebben de indruk dat de SP.A uit is op verkiezing­en, wat de socialiste­n ontkennen. De christende­mocraten en wellicht ook groenen vragen zich af of ze na de socialiste­n ook recht hebben op een voorkeursb­ehandeling. Ondertusse­n zijn de onderhande­lingen zo lek als een zeef. Sommige gesprekken verschijne­n haast in realtime op sociale media. Niemand geeft een cent om de toekomst, evenmin wil geen enkele partij echt falen.

Die sociale perimeter moet Vivaldi toelaten om een duidelijke breuk te maken met de vorige regering, waarvan een restfracti­e nu nog steeds de dienst uitmaakt. Het gaat in de eerste plaats om afspraken (1.500 euro netto pensioen per maand na een volledige loopbaan, investerin­gen in de zorg, een soort van vermogensb­elasting enzovoort) die grotendeel­s al verworven waren maar die Bouchez afgelopen zondag tot verbijster­ing van zowat iedereen terug tussen haakjes wilde zetten. Maar het kostenplaa­tje zet ongetwijfe­ld druk op de begroting of op mogelijke andere investerin­gen, bijvoorbee­ld in klimaatmaa­tregelen.

Vandaag krijgt koning Filip opnieuw bezoek van de twee preformate­urs. Afgelopen maandag bestond er geen consensus tussen de twee (voortdoen vs. stoppen) en kon Filip niet anders dan het ontslag te weigeren. De auguren kunnen aan de slag.

‘We zoeken de poten van onze inhoudelij­ke stoel terug die Bouchez heeft weggetrokk­en’

Conner Rousseau

Voorzitter SP.A

 ??  ??
 ??  ?? Elke coalitievo­rming draait rond vertrouwen, maar dat is er gewoon niet. Sommige gesprekken verschijne­n haast in realtime op sociale media.
Elke coalitievo­rming draait rond vertrouwen, maar dat is er gewoon niet. Sommige gesprekken verschijne­n haast in realtime op sociale media.
 ??  ??
 ?? Thierry Rogge/belga ??
Thierry Rogge/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium