De Standaard

Recht naar de essentie

Vlak voor zijn dood in februari dit jaar nam Reinbert de Leeuw Mahlers wondermooi­e op met Het Collectief. De plaat werd een innig afscheid van de Nederlands­e dirigent en pianist.

- Mahler: das Lied von der Erde ©

¨¨¨¨è

Nihilistis­che drinkliede­ren, verwelkte lotusbloem­en of de schoonheid van de jeugd weerspiege­ld in een vijver. Haast elk beeld dat Mahler in Das Lied von der Erde oproept, is van afscheid doordronge­n. De muziek, een synthese tussen een weidse symfonie en liedlyriek op bewerkinge­n van Chinese gedichten, is zo al intiem. Maar in de opname van Reinbert de Leeuw is ze onwaarschi­jnlijk intens. Je kan niet anders dan er het eigen zuchten van de oude dirigent in horen.

Een tijd geleden bewerkte De Leeuw Mahlers grote orkestwerk uit 1908 voor een compact ensemble. Het stuk moet vorig jaar aan hem blijven kleven zijn na een concert met Het Collectief in Saintes. De Leeuw wilde het samen met het Brusselse ensemble opnemen. En er was haast bij. Thomas Dieltjens, die piano speelde tijdens de opname vorige winter en al lang met De Leeuw samenwerkt, herinnert zich hoe de oude artiest zijn vermoeide lijf vergat tijdens het dirigeren. ‘Muziek was zijn eten en drinken.

Er moest alleen nog een sigaret bij.’ In februari, kort nadat alles was ingeblikt, stierf De Leeuw.

De meesten kennen de Nederlands­e dirigent, pianist, componist en oprichter van het Schönberg Ensemble als voorvechte­r van moderne muziek. In 2016 kreeg De Leeuw daar van de Katholieke Universite­it Leuven ook een eredoctora­at voor. Maar net als Schönberg, de modernist die hij het diepst vatte, verbond De Leeuw vernieuwin­g aan nostalgie. ‘Hij wilde dat muziek nieuwe kanten uitgaat, maar tegelijk was hij zich ook erg bewust van wat er zo onderweg verloren gaat,’ zegt Dieltjens. Het is dus niet verwonderl­ijk dat De Leeuw op het einde van zijn leven teruggreep naar de laatromant­ische wereld van Mahler, ‘muziek die de essentie raakt,’ zoals De Leeuw zelf zei. Misschien zou je hem zo nog het beste kunnen typeren: onvermoeid op zoek naar de essentie in muziek.

Dat is zeker zo bij deze laatste opname. In het eerste lied laat Mahler de grote betekenis van zijn hele werk in een waggelend drinklied door de tenor uitspreken: de natuur ratelt eeuwig voort, maar wij moeten sterven. Die stemming echt vangen, was waar het De Leeuw om ging. ‘Er was geen filter tussen hem en de inhoud van het stuk. In het eerste deel was hij gewoonweg de dronkenlap die de eindigheid van

Niet alles klinkt perfect in balans, maar het lied grijpt wel in één zwier de grond van onder je voeten

het leven beklaagt.’ Dieltjens heeft gelijk. Niet alles in het ensemble klinkt perfect in balans terwijl tenor Yves Saelens tekeer mag gaan, maar het lied grijpt wel in één zwier de grond van onder je voeten. Waar Mahler wat milder op het leven terugblikt, kan Lucile Richardot haar mezzosopra­an, thuis in de oude muziek, lekker teder laten spreken. Daar draaide De Leeuws arrangemen­t ook om: met een klein ensemble kan je de lyriek en de vele pianissimo’s in Mahlers partituur echt doen klinken. In het laatste lied, Der Abschied, werkt dat het mooist. De Leeuw laat de melodieën boven het gebrom van de contrafago­t werkelijk verbrokkel­en en Richardot prevelt bijna zonder vibrato. Het heeft iets ritueels en toch is alles nog van verlangen doordronge­n. Dan een rilling, als dat verlangen in berusting omslaat en de muziek met De Leeuw de stilte opzoekt.

 ?? Fred Debrock ?? Reinbert de Leeuw overleed in februari: ‘‘Muziek was zijn eten en drinken. Er moest alleen een sigaret bij.’
Fred Debrock Reinbert de Leeuw overleed in februari: ‘‘Muziek was zijn eten en drinken. Er moest alleen een sigaret bij.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium