De Standaard

Europa trekt nood aan gascentral­es in twijfel

- Pascal Sertyn

ENERGIE De Europese Commissie start een diepgaand onderzoek naar het Belgische plan om nieuwe gascentral­es te subsidiëre­n. Voor minister van Energie Marie-Christine Marghem komt dat niet als een verrassing.

De bevoegde Europees commissari­s Margrethe Vestager wil het Belgische plan om investerin­gen in nieuwe gascentral­es financieel te steunen, grondig uitspitten. Maandagavo­nd kondigde ze een diepgaand onderzoek aan. Onderzoeke­n in vergelijkb­are dossiers van andere EU-lidstaten nemen gemiddeld 8,5 maanden in beslag, is te horen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) hoopt alvast dat de Europese Commissie tegen maart volgend jaar een oordeel zal vellen. Dat is dus over zes maanden.

Het Belgische plan vergoedt elektricit­eitsproduc­enten voor het ter beschikkin­g stellen van een bepaalde capaciteit. Het opvallends­te onderdeel daarvan is de steun voor de bouw van nieuwe gascentral­es. De overheid vindt die nodig om de stroomvoor­ziening te waarborgen na de uitstap uit kernenergi­e. Er wordt immers van uitgegaan dat gasgestook­te elektricit­eitscentra­les nodig zijn om het weg vallen van de kerncentra­les op te vangen.

De wet bepaalt momenteel dat de zeven kernenergi­e-installati­es in Doel en Tihange tegen 2025 volledig stilgelegd worden. De capaciteit van Doel en Tihange volstaat om ruim 50 procent van het stroomverb­ruik in ons land te dekken. Om tegen dan gascentral­es te hebben, moet uiterlijk in maart 2021 een veilingpro­cedure opgestart zijn, om uit te maken wie een gascentral­e mag bouwen. Dan wordt ook vastgelegd hoeveel centrales België nodig heeft.

Vraagteken­s bij rekenwerk De Europese Commissie zet nu vraagteken­s bij het rekenwerk dat de voorbije jaren gedaan is om uit te maken of de elektricit­eitsproduc­tie in ons land al dan niet toereikend is, en hoeveel extra capaciteit er eventueel nodig zal zijn.

België heeft volgens de Europese Commissie nog niet voldoende aangetoond dat er mogelijk problemen zullen zijn met de elektricit­eitsbevoor­rading. Ons land steunt voor zijn rekenwerk zeer sterk op de expertise van de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia. Maar de Belgische energiereg­ulator Creg plaatste de voorbije jaren al vraagteken­s bij de cijfers van Elia.

Minister Marghem gaf tijdens een persbriefi­ng aan dat de Europese Commissie zich ook afvraagt of de steunregel­ing niet ten koste zal gaan van de verdere uitbouw van hernieuwba­re energie en of ze de elektricit­eitsinvoer uit andere lidstaten niet op een oneerlijke manier kan afblokken.

Electrabel steekt niet weg dat het enkele voorstelle­n voor de bouw van gascentral­es aan het klaarstome­n is. Zo heeft het begin april de oude elektricit­eitscentra­le van Vilvoorde overgenome­n van een Bulgaars bedrijf.

 ?? © Bart Dewaele ?? België heeft nog niet voldoende aangetoond dat er mogelijk problemen zullen zijn met de elektricit­eitsbevoor­rading.
© Bart Dewaele België heeft nog niet voldoende aangetoond dat er mogelijk problemen zullen zijn met de elektricit­eitsbevoor­rading.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium