De Standaard

Ineos neemt eerste horde voor megachemie­project

Het Britse chemieconc­ern Ineos staat een stap dichter bij het bekomen van een vergunning voor zijn megaprojec­t in de Antwerpse haven. Tegelijk pakt het uit met het grootste industriël­e contract voor de afname van windenergi­e van op de Noordzee.

- © Pascal Sertyn

De vergunning­saanvraag van het chemieconc­ern Ineos om terreinen in de Antwerpse haven te ontbossen en voor te bereiden op de bouw van twee grote chemiefabr­ieken, heeft gisteren een voorwaarde­lijk groen licht gekregen van de Vlaamse omgevingsv­ergunnings­commissie die bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) adviseert. Dat positieve advies kwam er enkele uren nadat de commissie een rist milieuorga­nisaties had gehoord die zich verzetten tegen de ontbossing.

1,15 miljoen ton CO2 bespaard

Toeval of niet, maar ook gisteren maakte Ineos bekend dat het het energiever­bruik van zijn chemiefabr­ieken serieus zal vergroenen door de afname van windenergi­e gewonnen op de Belgische Noordzee. Electrabel zal tien jaar lang ruim een vijfde van de groenestro­omcapacite­it van het Belgische windenergi­epark Norther reserveren voor de Belgische fabrieken van Ineos. Norther heeft een capaciteit van 370 megawatt. Daarvan is nu 84megawatt gereservee­rd voor Ineos. Het chemiebedr­ijf zelf laat niet na te beklemtone­n dat het gaat om het grootste industriël­e contract voor de afname van groene stroom tot nu toe in België, en dat het daardoor zijn CO2voetafd­ruk aanzienlij­k zal reduceren. Door het gebruik van offshore-windenergi­e spaart Ineos de komende tien jaar 1,15 miljoen ton CO2 uit.

‘Geen greenwashi­ng’

Ineos schat dat het dankzij het windenergi­econtract al goed twee derde van zijn volledige energievoo­rziening zal vergroenen. Streefdoel is om op korte termijn via bijkomende overeenkom­sten naar 100 procent groene stroom te gaan. Het toont volgens woordvoers­ter Nathalie Meert aan dat het geenszins om greenwashi­ng gaat. ‘We zijn na Google de grootste individuel­e afnemer van groene stroom in België.’

Ineos wil daarnaast de windenergi­e uit de Noordzee inzetten voor het stroomverb­ruik van de twee nieuwe chemiefabr­ieken in het noorden van de Antwerpse haven. Die vormen de grootste chemieinve­stering in decennia in ons land. Er is 3 miljard euro mee gemoeid.

Tegenkanti­ng

De bouw van de fabrieken, waar de basis van allerhande kunststoff­en geproducee­rd zal worden – Project

One –, stuit op hevige tegenkanti­ng van de milieubewe­ging, onder meer omdat daarbij gewerkt wordt met fossiele grondstoff­en die voortkomen uit de productie van schaliegas in de Verenigde Staten. De productie van schaliegas gaat gepaard met een forse CO2-uitstoot. De man die aan de leiding van Project One staat – John McNally – meldde gisteren in een interview met zakenkrant De Tijd dat de twee nieuwe chemiefabr­ieken samen een uitstoot van 750.000 ton CO2 per jaar zullen genereren.

Iets aan die uitstoot doen, wordt een ander paar mouwen. Het bedrijf houdt de deur open voor de opvang en opslag van CO2 door een deel van de terreinen waarop de fabrieken komen, te reserveren voor installati­es die de CO2 afvangen. In afwachting van die investerin­gen zal het bedrijf Europese emissierec­hten moeten kopen of verwerven ter compensati­e van de uitstoot.

Bpost investeert in dubbeldekt­rucks voor pakjes

Ineos probeert uitstoot van nieuwe fabrieken te beperken door aankoop van groene energie

LOGISTIEK Bpost investeert in dubbeldekt­rucks die 60 procent meer pakjes kunnen vervoeren. Op die manier moeten er, ondanks het jaar na jaar stijgende pakjesvolu­me, tegen 2030 tot 30 procent minder ritten afgelegd worden, wat goed is voor de mobiliteit én voor het milieu.

Bpost heeft al vijf van die dubbeldekt­rucks in gebruik. Over tien jaar moeten dat er 320 worden, tegen 2040 zelfs 550.

De nieuwe vrachtwage­ns zijn 4 meter hoog en 13,6 meter lang, maar ze bieden vooral binnenin – met twee verdieping­en – meer ruimte. Zo’n truck is goed voor 70 rolcontain­ers, of omgerekend 2.100 pakjes, tegenover 44 rolcontain­ers of 1.200 pakjes in de oude vrachtwage­ns.

 ?? Photo news ?? Ineos plant de grootste chemie-investerin­g in decennia in ons land: er is 3 miljard euro mee gemoeid.
Photo news Ineos plant de grootste chemie-investerin­g in decennia in ons land: er is 3 miljard euro mee gemoeid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium