De Standaard

Kopecky klopt D’hoore en pakt eerste driekleur

-

WIELRENNEN Is de wissel van de wacht ingezet, nu Lotte Kopecky Jolien D’hoore klopte voor de Belgische titel?

Na haar prachtpres­tatie in de Giro, bekroond met een ritzege, startte Lotte Kopecky als topfavorie­te in Anzegem. Lotto Soudal brak dan ook vanaf de start de wedstrijd open in functie van de kopvrouw. Maar wat Kopecky ook probeerde: Jolien D’hoore kreeg ze niet gelost. Op 50 km van de finish reed het duo met twee voorop. In de slotfase begon het katen-muisspel en kon Shari Bossuyt de oversteek maken. Na een prangende spurt was het Kopecky die, na de Belgische tijdrittit­el, nu ook de driekleur op de weg pakte.

‘Ik was sterk, maar kon Jolien niet lossen. Ik wilde niet met haar naar de meet gaan’, vertelde Kopecky. Maar D’hoore plooide dus niet. De renster van Boels-Dolmans is niet voor niks al jaren de leading lady van het vrouwenwie­lrennen in ons land en wil niet zomaar haar plaats afstaan. D’hoore bewees andermaal dat ze nog steeds top is en tot haar wielerpens­ioen eind 2021 kan meedoen voor de prijzen. Te beginnen met de klassieker­s, maar het grote doel blijft de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar. Daarna hangt ze de fiets aan de haak. Na haar brons in het omnium in Rio mikt ze nu hoger in de ploegkoers, samen met uitgereken­d Lotte Kopecky. Dat back-up Shari Bossuyt brons pakte (en de beloftenti­tel) is ook in dat opzicht hoopgevend. Na dat trio is de kloof met de rest van de Belgische vrouwen groot.

Kopecky wil nu in haar nieuwe trui schitteren in de klassieker­s. ‘Ik heb ik de Giro bewezen dat ze mij er bergop niet makkelijk meer afrijden, ik wil dit jaar meedoen voor de zege. Ik heb een stap gezet en door de coronacris­is veel geleerd. Piste en weg zijn prima te combineren, het is zelfs een meerwaarde, maar je moet je doelen kiezen. Al eens durven koersen als voorbereid­ing op wat komt.’

 ?? © pn ?? Lotte Kopecky.
© pn Lotte Kopecky.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium