De Standaard

Strenger terugkeerb­eleid moet Europees migratiebe­leid redden

Het nieuwe Europese migratiepa­ct moet vier pijnpunten van het huidige beleid wegwerken. De Commissie zet in op snellere procedures, een strenger terugkeerb­eleid en solidarite­it onder alle lidstaten.

- Bart Beirlant

‘Wat in het vluchtelin­genkamp Moria op Lesbos gebeurde, is het symptoom van een migratiesy­steem dat in feite een non-systeem is. Wat we nu voorstelle­n, is echt nieuw’, zei Margaritis Schinas, vicevoorzi­tter van de Commissie bevoegd voor migratie, bij de voorstelli­ng van het nieuwe migratiepa­ct. De Commissie wil vier pijnpunten wegwerken van het huidige asielbelei­d, dat volgens Schinas ontworpen was om mensen te helpen die dictaturen ontvluchte­n, maar dat niet opgewassen was tegen een crisis zoals in 2015.

1

Trage procedures

Van de 12.000 migranten die in Moria verbleven, zaten er 11.000 nog in de asielproce­dure. Om Moria-toestanden te vermijden, moet het sneller en efficiënte­r. De Commissie stelt voor dat al wie aankomt aan een Europese buitengren­s, gescreend wordt op identiteit, gezondheid en mogelijk veiligheid­srisico. Dat mag maximaal vijf dagen duren. Op basis daarvan wordt de migrant doorgestuu­rd naar de asielproce­dure, of de terugkeerp­rocedure als hij of zij afkomstig is uit een derde land waarvoor de erkennings­graad onder de 20 procent ligt.

Beide procedures moeten binnen twaalf weken afgewerkt worden – bij een zware crisis kunnen daar acht weken bijkomen. Lidstaten krijgen het recht om mensen op te sluiten voor de duur van beide procedures. Om de rechten van de asielzoeke­rs te garanderen, moet elke lidstaat een onafhankel­ijk toezichtme­chanisme installere­n. Families met kinderen jonger dan 12 jaar of kinderen zonder ouders, worden vrijgestel­d van die procedures aan de grens.

2

Slabakkend terugkeerb­eleid Jaarlijks krijgen gemiddeld 370.000 migranten in de EU te horen dat ze niet in aanmerking komen voor internatio­nale beschermin­g. Daarvan wordt slechts een derde daadwerkel­ijk teruggestu­urd, aldus de Commissie. ‘Onze boodschap is: wie afgewezen wordt, zal worden teruggestu­urd’, zei commissari­s voor Binnenland­se Zaken Ylva Johansson. De asiel- en de terugkeerp­rocedure moeten sneller op elkaar volgen, terwijl het grensagent­schap Frontex meer moet worden ingeschake­ld.

Maar migranten terugsture­n, veronderst­elt de medewerkin­g van de landen van herkomst – iets wat vandaag heel moeilijk ligt in bijvoorbee­ld Afrika. Om druk te zetten op die landen, zal de EU alle middelen en beleidsopt­ies inzetten om samenwerki­ng inzake re-admissie af te dwingen. Een mogelijkhe­id is dat er minder visa worden uitgereikt aan landen die niet meewerken.

3

Gebrek aan solidarite­it

Het migratievo­orstel van de vorige Commissie sneuvelde in 2018 op de weigering van de vier Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije) om mee te werken aan een verplicht spreidings­plan. Als tegenvoors­tel kwamen ze op de proppen met het idee van ‘flexibele solidarite­it’, dat dan weer niet ver genoeg ging voor de landen aan de Middelland­se Zee.

Om de Oost-Europeanen over de streep te trekken, bedacht de Commissie het concept van ‘verplichte solidarite­it’. Als het asielsyste­em van een lidstaat onder druk komt, activeert de Commissie een solidarite­itsmechani­sme, waarbij andere landen kunnen kiezen tussen relocatie van asielzoeke­rs, operatione­le steun of het ‘sponsorsch­ap’ van de terugkeero­peratie van afgewezen migranten. Lukt die terugkeer niet binnen acht maanden, dan moet die ‘sponsor’ de migranten opnemen tot de terugkeer rond is. Als er opnieuw een crisis zoals in 2015 uitbreekt, wordt het keuzemenu kleiner en kunnen lidstaten alleen kiezen tussen hulp via relocatie of sponsorsch­ap.

4

Te weinig draagvlak

De migratiepl­annen van de Commissie-Juncker sneuvelden grotendeel­s doordat ze een bindend en permanent spreidings­plan voor asielzoeke­rs bevatten – iets wat de Oost-Europeanen beschouwde­n als een aanslag op hun soevereini­teit. Schinas was heel lief voor de V4 toen hij zei dat ‘de bezorgdhed­en van elk land even legitiem zijn. We hebben onze les geleerd uit 2016 en de wonden die dat geslagen heeft’.

Daarom komt een verplicht spreidings­plan niet meer voor in de plannen en ligt er een grote nadruk op een streng terugkeerb­eleid. Schinas en Johansson rekenen er ook op dat het draagvlak voor hun voorstel nu groter is doordat ze twee volle overlegron­des hielden met de 27 nationale regeringen, ngo’s, de bedrijfswe­reld en het Europees Parlement.

‘Wie niet bijdraagt aan de spreiding van asielzoeke­rs, moet dienstdoen als buitenwipp­er. Maar dat systeem zal niet werken’

Kathleen Van Brempt Europees Parlements­lid (SP.A)

 ?? © ?? Migranten en vluchtelin­gen dragen een boot richting zee op het strand van Gravelines, bij Duinkerken, Noord-Frankrijk.
Sameer AlDoumy/afp
© Migranten en vluchtelin­gen dragen een boot richting zee op het strand van Gravelines, bij Duinkerken, Noord-Frankrijk. Sameer AlDoumy/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium