De Standaard

Lied van premier is definitief uitgezonge­n

-

Terwijl preformate­urs Egbert Lachaert en Conner Rousseau excelleerd­en als ontsnappin­gskoningen in een hemelterge­nde deurenkome­die, strompelde premier Sophie Wilmès naar de eindstreep. Op 1 oktober legt haar opvolger in de Kamer (hopelijk) een regeerverk­laring af. Nooit gaf ze echt tekenen van vechtlust of dadendrang, tegenwoord­ig heerst de berusting. Haar restregeri­ng was een democratis­che anomalie. Na de jongste Veiligheid­sraad dreigt ze ook een gezondheid­srisico te worden.

De boodschap klonk op zijn minst verwarrend. De besmetting­scijfers nemen steeds meer toe, België loopt stilaan aan de Europese kop. Het aantal testen kan niet langer als een verzachten­de omstandigh­eid worden gehanteerd. De stelling dat het vooral om jongeren gaat die nauwelijks last hebben van covid-19 evenmin. De ziekenhuiz­en nemen steeds meer patiënten op, de stijging van het aantal sterfgeval­len is een kwestie van tijd.

Daar zijn best verklaring­en voor: de heropening van de scholen, de start van het academieja­ar, publiek in de voetbalsta­dions, terugkeren­de reizigers uit het buitenland ... Tel daarbij de krimpende motivatie om enkele veiligheid­sregels na te leven. Wie in zo’n exponentië­le context de maatregele­n de facto versoepelt, gedraagt zich lichtzinni­g.

Sommige beslissing­en – scherpstel­len van de quarantain­e, versoepele­n van de mondmasker­plicht – zijn verdedigba­ar. Ook de bubbel van vijf had zijn beste tijd gehad: een individual­isering genereert meer persoonlij­ke verantwoor­delijkheid. Toch verbaast het dat het ‘referentie­cijfer’ voor nauwe contacten meteen in de hoogste schaal start.

Terecht wil Wilmès overschake­len naar een vorm van risicobehe­er. De komende maanden zijn we niet van het coronaviru­s verlost. Dat vergt de ontwikkeli­ng van een tool die burgers meteen duidelijk maakt, naargelang de provincie, onder welk gesternte ze leven en welke houding dat impliceert. Dan is het pijnlijk dat net die barometer om diverse redenen niet klaar is. Niet alleen loopt de regering achter de realiteit aan, er dreigt ook een vorm van ontkenning.

De overheid kan het niet alleen. Iedereen draagt zijn verantwoor­delijkheid. Maar zwalpende beleidsmak­ers geven een slecht voorbeeld. Op een moment dat het virus om zich heen grijpt, verdampt de urgentie. De toekomst zal uitwijzen of dit neerkomt op schuldig verzuim. Vivaldi krijgt alvast geen dag inlooptijd en moet er van bij het begin staan in het bestrijden van deze pandemie.

Wie in deze exponentië­le context het beleid versoepelt, gedraagt zich lichtzinni­g

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium