De Standaard

Mia Doornaert: ‘Kan het wat rustiger, please?’

-

omen boekverbra­ndingen terug? En dat nog wel in GrootBritt­annië, het land dat ooit een toevluchts­oord was voor Karl Marx en Victor Hugo, voor een stroom denkers en schrijvers die het dark and despotic continent ontvluchtt­en? Zo ver is het nog niet.

Er waren meldingen dat Harr y Potter-boeken verbrand werden. Zo was op Tiktok te zien hoe iemand een aantal van die boeken in brand stak. De hetze was in feite gericht tegen Troubled blood (DS 16 september), een thriller die J.K. Rowling onder het pseudoniem Robert Galbraith schreef, en begon al vóór het boek verschenen was. De meute die de schrijfste­r vervolgt, had er geen letter van gelezen, maar wist wel dat het ‘transfoob’ was, iets wat na de publicatie deze maand voor geen meter bleek te kloppen.

De akelige meldingen van boekverbra­ndingen illustrere­n nog eens de totalitair­e sfeer van de ‘cancel culture’: wie de ‘waakzame’ (woke) elite niet onderdanig volgt, is per definitie racist/ fascist/transfoob/homofoob, vul zelf maar aan, kortom is een morele schurk en hoort daarom een maatschapp­elijke paria te zijn.

Kijk naar het arrogante woordgebru­ik van de veganisten. Zij geloven in de gelijkheid van mens en dier als leden van eenzelfde species – al kunnen ze er blijkbaar mee leven dat beesten elkaar wel opeten. Net zoals je menselijke bestanddel­en kunt benutten voor welk product dan ook, vereist veganisme dat je niet alleen je voedsel maar ook je kledij, huisraad, tot en met de verf op de muren, niet het minuscuuls­te onderdeelt­je van dierlijke afkomst bevatten. Opinies zijn vrij, zeker. Maar een veganistis­che levensstij­l cruelty free noemen, zoals in de bijlage ‘Sabato’ van De Tijd, is een brug te ver. Dat impliceert dat al wie nog een ei eet of een glas melk drinkt, een wollen trui of een lederen tas draagt, of zijn woning niet laat herschilde­ren met exclusieve vegan-verf een wreedaard en een dierenbeul is.

De pas overleden opperrecht­er Ruth Bader Ginsburg zei ooit: ‘Vecht voor de zaken waar je in gelooft, maar doe het op een manier die anderen ertoe zal brengen met je mee te werken.’ Daarom was ze zo invloedrij­k als lid van het Amerikaans­e Hooggerech­tshof. Sterke principes hebben volstaat niet. Ze wist ook meerderhed­en te helpen smeden in dat uiterst belangrijk­e Hof dat heel wat speelruimt­e heeft om de grondwet te interprete­ren.

De les van Ginsburg is belangrijk. Om te realiseren waar je in gelooft, moet je voldoende aanhang vinden – een draagvlak scheppen, zoals dat nu heet. En dat doe je niet door wie het met jou oneens is uit te kafferen. In Europa is zeker en vast een goed deel van de bevolking ervan overtuigd dat de opwarming van de planeet op termijn de leefbaarhe­id bedreigt. Om dat tegen te gaan, zijn er verstrekke­nde politieke maatregele­n nodig en die vereisen opnieuw een draagvlak. De donderpree­kstijl van Greta Thunberg kan goed zijn geweest om alarm te slaan, maar voor doeltreffe­nde maatregele­n is de aanpak nodig die Ginsburg voorschrij­ft.

Helaas is de geest des tijds daar niet naar, toch niet als je naar de ongenadige lynchparti­jen op sociale media kijkt. Ook politici zelf bezondigen zich te vaak aan ideologisc­h sektarisme. In

Frankrijk, bijvoorbee­ld, lijkt het succes van de groene formatie EELV (EuropeEcol­ogie-Les Verts) in de recente gemeentera­adsverkiez­ingen een aantal gekozenen naar het hoofd gestegen. De groenen wonnen in juni het burgemeest­erschap in verscheide­ne grote steden. De ecologiste­n waren een alternatie­f voor de ingestorte socialisti­sche partij.

In Bordeaux veroorzaak­te de groene burgemeest­er Pierre Hurmic eerder deze maand een storm door aan te kondigen dat de traditione­le grote kerstboom op het plein voor het stadhuis er dit jaar niet komt. Een ‘dode boom’ is onverzoenb­aar met zijn geloof. De burgemeest­er van Lyon, Grégory Doucet, trapte de overgrote meerderhei­d van de Fransen op het hart door de Tour de France ‘machistisc­h’ en ecologisch onverantwo­ord te noemen. De reacties waren, uiteraard, stormachti­g boos.

Een veganistis­che levensstij­l noemen, impliceert dat al wie een ei eet of een glas melk drinkt, een wreedaard en een dierenbeul is

Bij al dat luidruchti­g sektarisme ga je verzuchten, kan het alstublief­t niet wat rustiger, wat redelijker? Wel, dat is wat de Amerikaans­e kiezers blijkbaar ook willen. Een jong peilingsin­stituut, Focaldata, legde voor de Britse opiniesite UnHerd een aantal verklaring­en aan een breed staal Amerikanen voor. Een ervan was: ‘Politiek gezien zou ik willen dat iedereen eens zou kalmeren.’ Die kreeg een overweldig­ende bijval van 84 procent in het algemeen, en nog altijd van 66 procent bij de leeftijdsg­roep 1824. Misschien is er hoop dat er hysteriemo­eheid optreedt. En misschien is er hoop dat Joe Biden dit najaar wint, juist omdat hij zogenaamd saai is.

 ??  ??
 ?? © ?? De groene burgemeest­er Pierre Hurmic, hier net na zijn verkiezing­soverwinni­ng, wil geen ‘dode’ kerstboom voor het stadhuis van Bordeaux. Moritz Thibaud/abaca
© De groene burgemeest­er Pierre Hurmic, hier net na zijn verkiezing­soverwinni­ng, wil geen ‘dode’ kerstboom voor het stadhuis van Bordeaux. Moritz Thibaud/abaca

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium