De Standaard

Klimaat weer op agenda zetten met de handrem op

Morgen voert Youth For Climate nog eens actie, op het Brusselse Muntplein. Want corona of niet, de klimaatcri­sis woedt voort. ‘Overal voltrekken er zich rampen. Ons activisme is niet verminderd.’

-

partijvoor­zitters hebben allemaal een kopie gekregen. Daar is weinig tot niets mee gebeurd, luidt de inschattin­g. Dat is niet alleen voor de klimaatjon­geren een enorme teleurstel­ling, maar ook voor de samenstell­ers van het rapport, zoals Leo Van Broeck, de toenmalige Vlaamse Bouwmeeste­r, die samen met Jean-Pascal van Ypersele het proces in goede banen geleid heeft. Toen het rapport klaar was, heeft Van Broeck geweend als een kleuter, zegt hij nu, zo ontroerd was hij door de belangeloz­e inzet van alle

‘Als wij jongeren de enigen zijn die hierover spreken, staat er ons een lange en harde strijd te wachten'

Anuna De Wever Klimaatact­iviste

Terwijl de coronacris­is de groei van het fietsverke­er deed versnellen, voldeed vorig jaar nog steeds niet de helft van alle fietspaden aan de regels. De staat ervan gaat zelfs achteruit.

Slechts 46 procent van de Vlaamse fietspaden voldeed vorig jaar aan de richtlijne­n rond comfort en veiligheid die de Vlaamse overheid zichzelf oplegt. Die richtlijne­n gaan over de breedte van het fietspad, de afstand ervan tot de rijweg of de snelheid van de auto’s die daarover rijden. Een vierde van alle fietspaden – goed voor bijna 1.800 kilometer – scoort zelfs ‘zeer slecht’. Dat toont het nieuwe Fietspaden­rapport van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Vooral in de provincies Limburg en OostVlaand­eren ligt nog veel werk op de plank.

Het AWV inspecteer­de ook de staat van de fietspaden: hoe vlak zijn ze, hoeveel putten zitten erin? Uit die inspecties blijkt dat vorig jaar 56 procent van de fietspaden ‘uitstekend’ of ‘behoorlijk’ comfortabe­l was om over te fietsen, terwijl al de rest in een ‘gebrekkige’, ‘slechte’ of zelfs ‘zeer slechte’ staat verkeerde. Een op de tien Vlaamse fietspaden valt intussen in die laatste categorie: een toename tegenover twee jaar geleden.

‘Beschamend’

De evolutie naar meer ‘conforme fietspaden’ gaat tergend traag: elk jaar tikt de balans met ongeveer 1 procentpun­t aan. Nochtans zijn de normen eigenlijk al achterhaal­d door de groei van het fietsverke­er en werkt het AWV aan een update ervan.

‘Het is ronduit beschamend’, oordeelt Vlaams Parlements­lid Annick Lambrecht (SP.A). Ze wijst erop dat het fietsgebru­ik door de coronacris­is ‘enorm toegenomen is’, wat enquêtes en tellingen de afgelopen weken bevestigde­n. ‘Het is nu het moment om een fietsrevol­utie te ontketenen en massaal in comfortabe­le, veilige fietspaden te investeren.’

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wijst erop dat tijdens deze regeerperi­ode de investerin­gen in fietsinfra­structuur zouden moeten groeien van 138 naar 300 miljoen euro.

Liever te smal dan geen nieuw fietspad

Ook het AWV zelf erkent dat 2 procent vooruitgan­g in twee jaar tijd ‘weinig’ is. Maar dat heeft minder met investerin­gsbudget dan met procedures te maken, zegt woordvoers­ter Veva Daniëls. ‘Op het terrein is vaak niet genoeg ruimte om fietspaden aan te leggen die breed genoeg zijn om aan de regels te voldoen. Wij hebben dan twee keuzes: of we starten onteigenin­gsprocedur­es op, die jaren kunnen aanslepen, of we leggen toch een nieuw fietspad aan, dat weliswaar niet aan alle regels voldoet. We kiezen heel bewust voor dat laatste.’

In de commissie-Mobiliteit van het Vlaams Parlement wordt vandaag een voorstel van decreet besproken dat de maximale doorloopti­jd van zulke onteigenin­gsdossiers tot één jaar zou moeten beperken.

Jef Poppelmond­e

Evolutie naar meer ‘conforme fietspaden’ gaat tergend traag: elk jaar tikt balans met zo’n 1 procentpun­t aan

 ?? © ?? Maandag werd Anuna de Wever opgepakt bij een actie voor het koninklijk paleis. isopix
© Maandag werd Anuna de Wever opgepakt bij een actie voor het koninklijk paleis. isopix
 ?? © ?? Onteigenin­gsprocedur­es maken dat het soms jaren duurt om nieuwe fietspaden aan te leggen. getty/iStockphot­o
© Onteigenin­gsprocedur­es maken dat het soms jaren duurt om nieuwe fietspaden aan te leggen. getty/iStockphot­o

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium