De Standaard

Macron wil ‘gelukkiger­e ouders voor gelukkiger­e kinderen’

Franse vaders mogen vanaf volgend jaar een maand thuisblijv­en bij hun pasgeboren kind. Dat past binnen een groter plan waarmee Macron kinderen een betere start wil geven.

- Jolien De Bouw

‘Veertien dagen was niet genoeg en bovendien niet goed voor de gelijkheid tussen man en vrouw’, zei president Emmanuel Macron in een livevideo op Instagram, waarin hij een langer vaderschap­sverlof aankondigd­e. Franse vaders mogen binnenkort een maand thuisblijv­en. Daarmee verdubbelt ons buurland het vaderschap­sverlof.

Macron, die al tijdens zijn verkiezing­scampagne had beloofd iets te zullen doen tegen de genderonge­lijkheid, zei dat er ‘geen reden is dat alleen een moeder zou zorgen voor een pasgeboren kind’. Het Élysée hoopt zo de betrokkenh­eid van vaders bij de opvoeding van kinderen te verhogen, maar ook de profession­ele gelijkheid tussen mannen en vrouwen recht te trekken, ‘want het moederscha­p wordt nog te vaak gezien als een rem op de carrière van vrouwen’, klinkt het.

Het draait natuurlijk niet alleen rond meer gendergeli­jkheid. ‘Vivre plus heureux pour avoir des enfants plus heureux’, verwoordde Macron het. Het langere vaderschap­sverlof past in een groter plan van de Franse president, waarmee hij kinderen een goede start wil geven. Hoewel Frankrijk geen slecht land is om in op te groeien – in een recent Unicef-rapport over de fysieke en mentale gezondheid van minderjari­gen in de meest welvarende landen staat het op de zevende plaats, net voor België – kan het altijd beter, volgens Macron.

Daarom richtte hij vorig jaar een werkgroep op. Onder leiding van neuropsych­iater Boris Cyrulnik gingen achttien specialist­en – van vroedvrouw­en tot juristen – aan de slag om de Franse regering raad te geven over een goede start voor de kleinste Françaises en Fransmanne­n. Een groot deel van hun aanbevelin­gen zal nu ook echt in een beleid worden gegoten.

Duizend eerste dagen

Het rapport waarmee ze deze maand op de proppen kwamen, draait rond de eerste duizend dagen in een kinderleve­n, van de vierde maand zwangersch­ap tot de leeftijd van twee jaar. Die zijn cruciaal voor de rest van het leven. ‘Tijdens deze eerste duizend dagen worden de echte ongelijkhe­den opgebouwd. Als je niet dezelfde steun krijgt van je familie, als je minder liefde krijgt, heb je niet dezelfde emotionele en cognitieve start’, aldus Macron. ‘Ouders hebben de tijd nodig om zich over hun kinderen te ontfermen en om van hen te houden. Daar gaan wij hen bij helpen.’

De werkgroep vroeg een vaderschap­sverlof van negen weken, maar daar zitten de Franse vaders volgens Macron dan weer niet op te wachten. Frankrijk blijft zo nog achter de Scandinavi­sche landen, maar wordt toch een van de meest genereuze landen voor papa’s.

Bijzonder is dat een deel van het vaderschap­sverlof (zeven dagen) ook verplicht zal worden. Zo wil de regering voorkomen dat vaders hun verlof niet opnemen onder druk van hun werkgever. Pascal Van Hoorne, een bekende Franse ‘dadblogger’ en voorvechte­r van een langer vaderschap­sverlof, is tevreden: ‘We worden eindelijk gehoord! Het verplichte deel van het vaderschap­sverlof zal de regels veranderen, omdat het in zijn huidige vorm zeer discrimine­rend is. Het zijn vooral de meest bevoorrech­ten die het opnemen.’

Vandaag nemen zeven op de tien Franse vaders hun vaderschap­sverlof op, en dan vooral mannen met een vast contract. Van de vaders met een tijdelijk arbeidscon­tract blijft minder dan de helft thuis na de geboorte van zijn kind.

‘Er is geen reden waarom alleen een moeder zou zorgen voor een pasgeboren kind’

Emmanuel Macron Frans president

 ?? © ?? Emmanuel Macron.
EPA-EFE
© Emmanuel Macron. EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium