De Standaard

Geen moordaankl­acht in zaak Breonna Taylor

- (gina)

VS De milde aanklacht tegen de agenten die een slapende zwarte vrouw doodschote­n, wekt ophef.

In de staat Kentucky is beslist dat slechts een van de drie betrokken agenten vervolgd wordt voor de dood van Breonna Taylor. Dat was een zwarte vrouw (26) die in maart werd doodgescho­ten in haar flat bij een politierai­d. Daarbij waarschuwd­en de agenten in burgerkled­ij, die op zoek waren naar een drugsdeale­nde exvriend van Taylor, de slapende Taylor en haar nieuwe vriend niet. Taylors vriend dacht dat het om inbrekers ging. Ook schoot een agent op een verduister­d raam, hoewel dat tegen het protocol ingaat. Taylor werd geraakt door zes kogels.

In de stad Louisville, waar de feiten plaatsvond­en, was de zaak aanleiding voor grootschal­ige Black Lives Matter-protesten tegen politiegew­eld. Het nogal partijdige onderzoeks­rapport dat na de feiten werd opgesteld, vergrootte het wantrouwen tussen politie en delen van de publieke opinie nog.

Nu heeft een jury beslist dat slechts één agent, Brett Hankison, zich moet verantwoor­den. Hij heeft volgens de aanklacht ‘buren van Taylor moedwillig in gevaar gebracht’. Een aanklacht voor moord, zoals de familie vroeg, komt er niet. Hun advocaat noemt dat ‘beledigend en uitzinnig’. Twee andere agenten worden niet vervolgd en zijn overgeplaa­tst. Hankison is ontslagen. De stad beloofde al 10 miljoen euro schadeverg­oeding aan de familie. Een raid zonder waarschuwi­ng mag ondertusse­n niet meer. Er werd onmiddelli­jk na het nieuws betoogd in de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium