De Standaard

Naar minder parkeerpla­atsen vrachtwage­ns langs E40

- (jvi)

GROOTBIJGA­ARDEN De snelwegpar­king langs de E40 richting Oostende in Groot-Bijgaarden zou op termijn een forenzenpa­rking worden met minder plaats voor vrachtwage­ns. Dat voorstel ligt op tafel na een eerste kort overleg met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakt werk van een gemeenscha­ppelijke en betere aanpak van de transmigra­ntenproble­matiek op de snelwegpar­kings. Transmigra­nten die er in vrachtwage­ns proberen te klimmen in de hoop in het Verenigd Koninkrijk te geraken, veroorzake­n er al enkele jaren een groot onveilighe­idsgevoel. Na eerdere overlegmom­enten in onder meer West-Vlaanderen, zat Peeters deze week samen met de betrokken lokale besturen van Vlaams-Brabant.

Als vertegenwo­ordiger van Dilbeek, dat twee snelwegpar­kings langs de E40 in Groot-Bijgaarden op het grondgebie­d heeft, tekende politiekor­pschef Arnoud Vermoesen present. Hij verving burgemeest­er Willy Segers (N-VA), die al een collegeraa­d had gepland.

Doel van het overleg met de minister was nog niet om tot een finaal plan te komen, maar om eerder naar voorstelle­n te luisteren. Toch blijkt er voor de parkings in Groot-Bijgaarden al een en ander min of meer duidelijk.

‘De uitdaging voor het beleid is om een aantal zaken in evenwicht te brengen’, vertelde Arnoud Vermoesen na afloop van het overleg. ‘Enerzijds is er de noodzaak om infrastruc­tuur te voorzien voor vrachtwage­nchauffeur­s in een transitlan­d als België, anderzijds bestaat de problemati­ek van transmigra­tie. Het voorstel dat nu op tafel ligt is dat de parking van GrootBijga­arden voorzien wordt voor “kortparker­en” of “forenzen”. Er blijven nog maar 29 parkeerpla­atsen over voor vrachtwage­ns in de richting van Oostende. Aan de overkant richting Brussel komen iets meer parkings voor vrachtwage­ns, maar dat heeft geen impact op de problemati­ek van transmigra­tie.’

Volgens Vermoesen is dat een goede uitgangspo­sitie. ‘We moeten verder nog bekijken welke infrastruc­turele maatregele­n worden genomen, zoals hekwerk en dergelijke’, sluit de korpschef af.

Het voorstel nu is dat de parking van GrootBijga­arden voorzien wordt voor kortparker­en of forenzen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium