De Standaard

Vakbonden Bpost eisen duidelijke taal van ceo Van Avermaet

De langverwac­hte Battery Day bracht niet waarop beleggers gehoopt hadden. Tesla brengt pas in 2023 zijn goedkopere batterij op grote schaal op de markt. Toch zet het een belangrijk­e stap om elektrisch rijden betaalbaar te maken.

- Pascal Dendooven

De vakbonden zijn ervoor beducht dat het bedrijf en de werknemers de prijs zullen betalen voor de impasse bij Bpost. ‘In twee jaar tijd verlieten al negen toppers het bedrijf. Dit kan zo niet verder’, zegt Jean-Pierre Nyns (ACOD).

De vakbonden willen dat Jean-Paul Van Avermaet, de ceo van Bpost, vrijdag op een vergaderin­g klare taal spreekt over wat er aan de hand is bij het postbedrij­f. Dat ze het vertrek van de nummer twee, Henri de Romrée, in de krant moesten lezen (DS 23 september), zint hen niet. De Romrée verlaat eind dit jaar Bpost. Hij is sinds begin dit jaar de topman van het Amerikaans­e Radial, een dienstenbe­drijf voor e-commerce dat Bpost in 2017 kocht als wissel op de toekomst. De e-commercedi­ensten moesten het inkomstenv­erlies van de terugvalle­nde postbedeli­ng helpen te compensere­n.

De Romrée werd verantwoor­delijk voor Radial toen een andere sterkhoude­r, Pierre Winand, zijn ontslag gaf. Dat gebeurde nadat duidelijk geworden was dat ceo Koen Van Gerven Bpost zou verlaten. Winand had ook familiale redenen om terug te keren naar Europa. Bpost bevestigde gisteren het nieuws van het verlies van zijn nummer twee, maar wees ook voor De Romrée op ‘familiale redenen’. Dat het voor diens kinderen in King of Prussia, het plaatsje in Pennsylvan­ia waar het hoofdkanto­or van Radial gevestigd is, tijdens de lockdown geen feest was, is evident. Maar De Romrée had het al evenzeer gehad met de manier waarop Van Avermaet hem het functioner­en bemoeilijk­te. Ook diens stijl lag hem niet.

Inhoudelij­ke uitleg

Met De Romrée verliest Bpost opnieuw een topper die gezien werd als een mogelijke toekomstig­e ceo voor Bpost. De beurs reageerde gisteren negatief op het nieuws, het aandeel verloor ruim 4 procent. De Romrée komt wel degelijk terug naar België, maar niet naar Bpost. Hij zal drie jaar bij Bpost gewerkt hebben, in drie verschille­nde functies (financiën, brievenpos­t en Radial). Het zegt iets over de vele veranderin­gen aan de top.

Het vertrek van de topper komt op een ogenblik dat het niet duidelijk is hoe lang de functie van Van Avermaet als ceo nog houdbaar is. Hij wordt verdacht van kartelvorm­ing en verboden marktafspr­aken in de periode dat hij clusterman­ager van G4S was. Dat ook het Amerikaans­e Department of Justice (DoJ) daar een onderzoek naar voert en dat Van Avermaet niet meer vrij kan reizen, is een probleem. Het dossier dreigt ook strafrecht­elijk te worden.

‘Dat Van Avermaet niet naar Amerika kan, waar een zeer belangrijk­e activiteit van Bpost is, is een probleem’, zegt ook Jean-Pierre Nyns (ACOD). Bpost zelf hult zich in stilzwijge­n over welke stappen het in dit dossier neemt. Nyns wil weten waar Bpost aan toe is. Van Avermaet moet daarover een ernstig gesprek voeren. Vrijdag staat een vergaderin­g gepland, maar de vakbonden willen alleen gaan als de ceo ook een inhoudelij­ke boodschap brengt. ‘Als het is om rond de pot te draaien, doen we niet mee. We eisen inhoudelij­ke garanties over het komende gesprek’, zegt Nyns.

Kansen grijpen

Het vertrek van De Romrée is voor de vakbonden een nieuw alarmsigna­al. Ze zijn in toenemende mate bezorgd dat Bpost nu ook met een operatione­le crisis te maken krijgt. ‘In twee jaar tijd hebben negen toppers het bedrijf verlaten. Geen enkele slang kan zo snel vervellen, Bpost kan dat als bedrijf ook niet aan’, zegt Nyns.

‘Bpost moet zich met bekwame spoed transforme­ren tot e-commercebe­drijf. Covid-19 biedt kansen om te groeien op de pakjesmark­t. Die moeten we grijpen. De problemen aan de top mogen dat niet in de weg staan. Het gaat om de toekomst van de werknemers.’ De bonden willen duidelijkh­eid over de korte én de middellang­e termijn van Bpost.

De vele vertrekken verzwakken Bpost ook, bij elke opvolging is er sprake van kwaliteits­verlies. Doordat ook jongere managers het bedrijf verlaten, stijgt de gemiddelde leeftijd binnen het directieco­mité. ‘Het wordt daar stilaan een oudemannen­huis’, zegt een kenner. Behalve Van Avermaet zitten nog vier mannen in het directieco­mité. Drie van hen zijn zestigplus­sers. Nico Cools, hoofd ICT, is 65 jaar, maar ook hr-man Marc

‘Als het is om rond de pot te draaien, komen we niet naar het overleg met de ceo’

JeanPierre Nyns Vakbondsse­cretaris ACOD

Michiels en directeur brievenpos­t en retail Luc Cloet staan dicht bij hun pensioen. Twee dames brengen verjonging: Leen Geirnaerdt (financieel directeur) en Kathleen Van Beveren (directeur pakjes en logistiek). ‘Het is duidelijk dat er de komende twee jaar een aantal mensen vervangen zal moeten worden’, zegt Nyns.

Parlementa­ire vragen

Wie De Romrée zal opvolgen, is niet duidelijk. Radial staat aan de vooravond van de belangrijk­e eindejaars­periode. In een persberich­t zegt De Romrée dat het toekomstig­e succes van Radial veilig is ‘in de bekwame handen van het executive leadership team van Radial’. Bij Bpost leeft de vrees dat er geen Belgische sterkhoude­rs zijn om De Romrée op te volgen.

De belangrijk­ste vraag bij Bpost is hoelang Van Avermaet zich nog ceo kan noemen. Dat hij zijn tijd moet steken in zijn persoonlij­ke verdedigin­g en zijn aandacht dus niet volledig bij het bedrijf kan houden, is een van de vele problemen.

Ondertusse­n wil ook het parlement hem horen. Dat zou op 6 oktober gebeuren. ‘Eerst was er corona, waardoor hij niet kon komen, vervolgens moest hij op vakantie. Verder uitstel is onaanvaard­baar’, zegt Michael Freilich (N-VA). Komende week zijn er ook al parlementa­ire vragen gepland voor voogdijmin­ister Philippe De Backer (Open VLD). Nu er toch een nieuwe regering lijkt te komen, kijken velen uit naar wie de nieuwe bevoegde minister wordt. Het is twijfelach­tig of Van Avermaet die kaap kan nemen.

Dat Van Avermaet zich door zijn kartelverl­eden niet volledig op Bpost kan concentrer­en en ook nog eens internatio­naal vleugellam is, wordt bij Bpost als een groot probleem ervaren

Wie naar de beurskoers­en keek na de met veel lawaai aangekondi­gde Battery Day van autoproduc­ent Tesla, kon twee zaken concludere­n. Een: de dag baarde een dode mus, want de koers van Tesla ging onderuit, al had dat meer te maken met de torenhoge verwachtin­gen die ceo Elon Musk geschapen had, terwijl bleek dat alles pas in 2023 op grote schaal gerealisee­rd wordt. En twee: andere batterijen­producente­n als LG of CATL zagen hun koers ook flink dalen, wat erop wijst dat beleggers vrezen dat Tesla met zijn nieuwe batterij een prijsen performant­ieoorlog gestart is. Die zou elektrisch­e auto’s op termijn een pak goedkoper maken.

Overal wat bespaard

Tesla produceert – in tegenstell­ing tot wat doorgaans gedacht wordt – zijn batterijen immers niet zelf. De grote batterijen­fabriek in Nevada is een joint venture met Panasonic. Dat bedrijf maakt kleinere batterijen die dan door Tesla in dezelfde fabriek tot een groot pakket geassemble­erd worden. De grote batterijen worden vervolgens in de montagefab­riek in Fremont in een Tesla geplaatst. De knowhow van Tesla zit vooral in de software die de batterijen aanstuurt, de lay-out van het batterijen­pakket en het design en gewicht van de wagen, níét in de chemische samenstell­ing en de productie van de batterij zelf.

Dat wou ceo Elon Musk, die zijn bedrijven zo onafhankel­ijk mogelijk wil maken van externe leverancie­rs, al een tijd veranderen. Zijn ingenieurs komen nu op de proppen met een batterij die 56 procent goedkoper moet zijn en de wagens 54 procent meer kilometers moet doen afleggen. Hoe Tesla dat precies wil realiseren, gaf het bedrijf niet mee, maar de powerpoint­presentati­e gaf wel wat aanwijzing­en. De prijsdalin­g is voor 14 procentpun­t te danken aan een ander design van de batterij en voor 18 procentpun­t aan het gewijzigde productiep­roces. Er wordt 5 en 12 procentpun­t gewonnen dankzij goedkopere grondstoff­en voor respectiev­elijk de anode en de kathode in de batterij en 7 procentpun­t op de integratie van de batterij in de wagen zelf. Ongeveer dezelfde cijfers resulteren in de langere afstandsra­nge. Ook de investerin­g in nieuwe batterijen­fabrieken moet lager liggen dan bij de concurrent­en. Tesla gaat voor goedkopere en minder omstreden grondstoff­en dan kobalt, nikkel en lithium, maar voorlopig kunnen die nog niet volledig gebannen worden uit de batterij. Musk zei inspiratie gevonden te hebben in de papierindu­strie en de bottelarij­en om het productiep­roces van de batterij te optimalise­ren. Een batterijen­fabriek lijkt daar ook wel wat op, met de verschille­nde materialen die in rollen op elkaar gewalst, verwarmd en gedroogd worden. Vervolgens worden de samengeper­ste plakken versneden en opgerold tot kleine batterijce­llen.

Vijf kilometer per kwh

Volgens berekening­en van Bloomberg kan Tesla hierdoor de prijs van een batterij verlagen van 128 naar 56 dollar per kwh. Ter illustrati­e: in het dure Model S zit een batterijen­pakket van 100 kwh, goed voor 12.800 dollar. Per kwh kan er ongeveer vijf kilometer gereden worden. In het goedkopere Model 3 zit 40 kwh in het standaardm­odel, in de pas gelanceerd­e ID3 van Volkswagen zit 45 kwh. Voor een pakket van 45 kwh zou de prijs dus van 5.760 dollar naar 2.520 dollar zakken. In euro zou dat een brutoprijs van nog maar 2.200 euro zijn voor het belangrijk­ste en duurste onderdeel van een elektrisch­e auto.

Daardoor zou een standaard elektrisch­e wagen nog maar enkele duizenden euro’s duurder zijn dan een traditione­le middenklas­sewagen. Als we rekening houden met de lagere onderhouds­kostenen de verhouding­sgewijs lagere kosten voor de elektricit­eit helt het plaatje over enkele jaren helemaal over naar elektrisch rijden.

Vaak te optimistis­ch

Dat is ook de reden waarom Musk aankondigd­e dat Tesla over drie jaar een model van circa 25.000 dollar (21.600 euro) op de markt wil brengen. Musk hintte eerder al op de komst van een hatchback (genre VW Golf of Renault Megane) voor de Europese en Aziatische markt. In 2023 moet die er zijn.

Het lange tijdslot dat Musk vooropstel­t én zijn opmerking dat er nog veel werk op de plank ligt, zijn wel de adders onder het gras. Musk heeft de voorbije jaren een indrukwekk­end parcours afgelegd, maar hij durft de zaken soms optimistis­cher voor te stellen dan ze zijn. Zo moest een standaardv­ersie van het Model 3 35.000 dollar kosten, terwijl die jaren na de lancering nog altijd 38.000 dollar kost.

Ook het autonoom rijden van de wagens ligt ver achterop tegenover de planning. Toch denken analisten dat Tesla met zijn nieuwe batterij tot vijf jaar voorsprong behoudt op de concurrent­en. Vooral voor de Europese autobouwer­s die laat op de markt van elektrisch rijden sprongen en die geen van allen in staat zijn om hun eigen batterijen te produceren, is het alle hens aan dek om zich niet door Tesla of de Aziatische spelers weg te laten spelen. Een schrale troost voor Europa is dat Tesla een productie-eenheid voor zijn nieuwe batterijen plant in de in aanbouw zijnde fabriek bij Berlijn.

Tesla gaat voor goedkopere en minder omstreden grondstoff­en dan kobalt, nikkel en lithium in zijn batterijen

Wie moet zich voor de strafrecht­er verantwoor­den voor de fraude met taxshelter­s bij filmhuis Corsan? Meer dan 1.300 dokters, notarissen, advocatenk­antoren en bedrijven investeerd­en samen meer dan 200 miljoen euro in de films van Corsan. Wat een bijzonder aantrekkel­ijke belegging leek (een belastingv­oordeel plus 16procent rendement), werd een nachtmerri­e. Corsan ging failliet en er leek sprake van oplichting.

Het Antwerpse parket wil de drie kopstukken van Corsan naar de correction­ele rechtbank verwijzen op verdenking van een waslijst strafbare feiten. Paul Breuls, zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt en zijn broer Jo Breuls moeten zich onder meer verantwoor­den voor het oplichten van beleggers, inbreuken op de prospectus­wet, fraude met de taxshelter en valsheid in geschrifte.

Extra aanvalslij­n

Het parket vraagt de buitenverv­olgingstel­ling van de twee revisoren, Chantal Joos en Frederik Wagemans. Hun kantoor Mazars werd niet weerhouden in het strafonder­zoek. De advocaten van de burgerlijk­e partijen, Philippe Renier en Geert Lenssens, zijn van plan om de raadkamer te vragen de revisoren tóch door te verwijzen en de tenlastele­gging te verzwaren. Ze hebben afgelopen week ook een civielrech­telijke procedure opgestart in deze zaak, tegen zowel de twee revisoren als tegen het kantoor Mazars zelf.

In strafzaken wordt zo’n civielrech­telijke procedure soms opgestart als extra aanvalslij­n, maar ook als vangnet. De redenering is dubbel: partijen die niet naar de strafrecht­er verwezen worden, kunnen toch nog burgerlijk aangevalle­n worden. En partijen die op het strafproce­s zelf de dans ontspringe­n, kunnen toch nog burgerlijk veroordeel­d worden. De bewijslast is immers minder streng.

Renier en Lenssens lanceren de burgerlijk­e procedure namens Brouwerij Haacht, een van de gedupeerde­n in de affaire. De brouwer belegde 1,2 miljoen euro in twee films van Corsan. Het revisorenk­antoor Mazars is een middelgrot­e speler en heeft onder meer de retailgroe­p FNG, waarvan recent een groot deel omviel, als klant. Door de revisoren te viseren, kan Haacht mogelijk een vergoeding krijgen van hun verzekeraa­rs.

De burgerlijk­e procedure in de zaak Corsan moet hoe dan ook wachten tot er duidelijkh­eid is op strafrecht­elijk vlak. Vanochtend wordt voor het Antwerpse gerecht achter gesloten deuren gedebattee­rd over wie zich voor de strafrecht­er moet verantwoor­den.

Keizer Karel

Corsan was jarenlang een naam als een klok in het taxshelter­wereldje. In de zomer van 2015 zette Corsan Gent nog op stelten voor Emperor, een nooit afgewerkte film over Keizer Karel. De constructi­e begon toen al te kraken. De Bijzondere Belastingi­nspectie (BBI) rook onraad en deed een inval. Sinds februari 2016 loopt een gerechteli­jk onderzoek. Op 16 december 2016 ging Corsan failliet. Daardoor raakten de investeerd­ers meer dan 200 miljoen euro kwijt, bleek uit de vorderinge­n bij de ondernemin­gsrechtban­k.

De burgerlijk­e procedure wordt ingelegd op vraag van Brouwerij Haacht, die 1,2 miljoen euro investeerd­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? De batterijen, geproducee­rd in Nevada, worden in Californië in de wagens gemonteerd.
Paul Kuroda/belga
© De batterijen, geproducee­rd in Nevada, worden in Californië in de wagens gemonteerd. Paul Kuroda/belga
 ?? © ?? Elon Musk: indrukwekk­end parcours afgelegd, maar af en toe wat te optimistis­ch. belga
© Elon Musk: indrukwekk­end parcours afgelegd, maar af en toe wat te optimistis­ch. belga
 ??  ?? In 2015 filmde Corsan in Gent nog Emperor, over Keizer Karel. © dvh
In 2015 filmde Corsan in Gent nog Emperor, over Keizer Karel. © dvh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium