De Standaard

Niemand vervolgd voor dood Breonna Taylor ‘Mijn leven als zwarte vrouw is in deze stad blijkbaar niets waard’

Twee agenten zijn beschoten in Kentucky, uren nadat bekend geworden was dat niemand wordt vervolgd voor de dood van Breonna Taylor. Die ongewapend­e zwarte vrouw werd door de politie doodgescho­ten in haar eigen flat.

- Ine Roox

‘Er zijn twee rechtssyst­emen: één voor wit Amerika en één voor zwart Amerika’, reageerde Benjamin Crump, een van de advocaten van de familie van Breonna Taylor, woensdagav­ond. ‘Deze uitspraak voelt alsof Breonna nogmaals wordt gedood’, zei hij tegen CNN.

Eerder op de avond had een jury geoordeeld dat twee agenten die in maart betrokken waren bij een nachtelijk­e drugsraid op Breonna Taylors appartemen­t in Louisville, in Kentucky, geen ongeoorloo­fd dodelijk geweld hadden gebruikt. Een derde betrokken agent wordt wél vervolgd, maar dat alleen omdat hij door te schieten Breonna Taylors buren in gevaar heeft gebracht.

Anticipere­nd op mogelijk protest had de stad Louisville de wegen naar het centrum gebarricad­eerd en een avondklok afgekondig­d. De tragische dood van Breonna Taylor, op 13 maart, brengt al meer dan honderd dagen betogers op de been. Die zwoeren woensdag ook nu niet te stoppen.

Kort voor de avondklok van 21 uur (die niet werd gerespecte­erd) werden twee agenten neergescho­ten. Beide verkeren niet in levensgeva­ar. Een verdachte is opgepakt.

Taylor zelf, een 26-jarige ziekenhuis­medewerkst­er, werd zes keer door de politie beschoten in haar flat. Voor haar dood wordt niemand vervolgd. Volgens Daniel Cameron (foto en inzet), de hoogste ordehandha­ver in Kentucky, is er geen sluitend bewijs voor welke agent precies de dodelijke kogel afvuurde (de staatspoli­tie van Kentucky en de FBI bereikten verschille­nde conclusies) en was hun actie gerechtvaa­rdigd, omdat Taylors vriend de politie als eerste had beschoten.

Agenten zelden vervolgd

Die vriend, Kenneth Walker, zegt dat hij schoot, nadat de agenten ’s nachts de deur van het appartemen­t hadden geforceerd, omdat hij vermoedde dat ze gewapende inbrekers waren. Daarop schoot hij één keer, met een wapen waarvoor hij een vergunning had. De agenten schoten 32 keer terug. Breonna Taylor was ongewapend. De politie, die eigenlijk een onderzoek voerde naar Taylors ex-vriend, vond bij haar ook geen drugs.

Dat niemand om haar dood wordt vervolgd, leidt tot woede, verdriet en ongeloof. Tegelijk verbaast het niet. Agenten die in functie iemand doden, worden in de VS zelden aangeklaag­d. En slechts in een derde van de gevallen leidt een vervolging tot een veroordeli­ng.

Niet alleen in Louisville sloeg het nieuws in als een bom. Ook in New York, Atlanta en Los Angeles kwamen betogers op straat. In Louisville getuigde een zwarte vrouw met gebroken stem tegenover radiozende­r NPR dat dit haar met de neus op de feiten drukt: ‘Mijn leven als zwarte vrouw in deze stad is blijkbaar niets waard.’

‘Er gingen veel tijd en middelen in het opgooien van barricades in deze stad’, zei een andere betoger tegen The Washington Post. ‘Hadden ze maar zoveel voorzichti­gheid aan de dag gelegd bij de inval van Breonna Taylors appartemen­t.’ De betoger, een Afro-Amerikaan, zei dat hij ‘niet weet wat wij nog meer kunnen doen. Breonna Taylor had eender wie onder ons kunnen zijn. Mijn grootouder­s zeiden dat als je telkens de andere wang toekeert, je in een relatie van misbruik zit. De bevolking is compleet het vertrouwen kwijt in hen die geacht worden haar te beschermen en te dienen.’

De stad Louisville heeft een schikking getroffen met de nabestaand­en van Breonna Taylor. Behalve een schadeverg­oeding van 12 miljoen dollar houdt die ook een engagement in tot politieher­vorming. De methodes van de politie zouden gewijzigd worden en er is ook sprake van de aanleg van een database van agenten die buitenspor­ig geweld gebruik(t)en.

Meer respect voor Kamala

Ook Joe Biden, de Democratis­che presidents­kandidaat, belooft een politieher­vorming als hij wordt verkozen. Tegelijk benadrukte hij opnieuw dat betogen geoorloofd is, zolang het geweldloos gebeurt.

‘De bevolking is compleet het vertrouwen kwijt in hen die geacht worden haar te beschermen en te dienen’

De voorbije maanden kreeg Biden soms de kritiek dat hij langer stilstaat bij plundering­en en geweld dan bij de betogingen zelf. Zwarte gemeenscha­psleiders zijn daarom meer te spreken over Bidens ‘running mate’ Kamala Harris. Zij spreekt consequent over een hervorming van het strafrecht en heeft al deelgenome­n aan een betoging van Black Lives Matter.

 ??  ??
 ?? © Timothy D. Easley/ap ?? Daniel Cameron licht toe waarom geen enkele politieage­nt vervolgd wordt voor de dood van Breonna Taylor.
© Timothy D. Easley/ap Daniel Cameron licht toe waarom geen enkele politieage­nt vervolgd wordt voor de dood van Breonna Taylor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium