De Standaard

Spreidings­plan voor covid-patiënten

Covid-patiënten zullen sneller en meer dan tijdens de eerste golf gespreid worden over ziekenhuiz­en. Op die manier moet de gewone zorg overal gegarandee­rd worden.

- Simon Grymonprez

Met een snel stijgend aantal hospitalis­aties maken de ziekenhuiz­en zich op voor een tweede golf. In een kleine 10 procent van de ziekenhuiz­en overschrij­dt het aantal covid-patiënten op intensieve zorg (IC) al de kaap van 15 procent.

Bij de FOD Volksgezon­dheid klinkt het dat de ziekenhuiz­en voorbereid zijn op een tweede golf. De aanpak verschilt van die van de eerste golf. ‘Covid-patiënten zullen sneller en meer gespreid worden over de ziekenhuiz­en’, zegt Pedro Facon, directeur-generaal Gezondheid­szorg bij de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid.

‘We zullen er alles aan doen om meer te spreiden’, zegt Facon. ‘In de eerste golf hebben we daar redelijk lang mee gewacht. De nietdringe­nde zorg was overal geannuleer­d, dus had elk ziekenhuis veel bedden vrij. Op dat moment wisten we ook niet of heel België rood zou kleuren of dat het vooral erg zou zijn in bepaalde regio’s. Had het zin om een patiënt over brengen naar een ander ziekenhuis, met het risico dat het daar een week later even druk zou zijn? Dat konden we toen niet goed inschatten. Maar het gevolg was dat het in bepaalde ziekenhuiz­en zéér druk was en in sommige ziekenhuiz­en helemaal niet.’

Patiënten zullen nu dus meer gespreid worden. ‘Willen we zo lang mogelijk niet-covid-zorg kunnen aanbieden, dan moeten ziekenhuiz­en de lasten delen.’ Dat biedt nog een bijkomend voordeel: als er een te grote druk is op een dienst, stijgt de mortalitei­t. Door meer te spreiden worden diensten ontlast.

Eerst de netwerken

Het is de bedoeling dat covid-patienten eerst binnen de ziekenhuis­netwerken worden gespreid. Als de situatie binnen het ziekenhuis­netwerk niet langer houdbaar is, worden patiënten binnen of zelfs over de provincieg­renzen heen vervoerd. ‘Maar een patiënt tussen Kortrijk en Luik transporte­ren, kunnen we niet’, zegt Facon. ‘Het wordt sowieso opnieuw een enorme logistieke operatie.’

Ziekenhuiz­en doen nu al aan patiëntenu­itwisselin­g. ‘Wij hebben de afgelopen week al twee keer patiënten getransfer­eerd naar een ziekenhuis binnen ons netwerk’, zegt Kenneth Coenye, hoofdarts van Kliniek Sint-Jan in Brussel. ‘Wij hebben het geluk dat we in een netwerk zitten met een universita­ir ziekenhuis, dat veel capaciteit heeft op intensieve zorg.’

Esthetisch­e ingrepen

Zo veel mogelijk de gewone zorg laten doorgaan: dat is de rode draad doorheen de ziekenhuiz­enaanpak. Zo zal de reguliere zorg stapsgewij­s worden afgebouwd naargelang IC volloopt. ‘Als zelfs nog maar een kwart van je IC-bedden ingenomen is door covid-patiënten, kan dat al een impact hebben op de chirurgisc­he programma’s die daarvan afhankelij­k zijn’, zegt Geert Meyfroidt, intensivis­t aan het UZ Leuven. Planbare en nietdringe­nde zorg, zoals esthetisch­e ingrepen of een nieuwe heup of knie, sneuvelen het eerst.

Voor de opname van covid-patienten koos de FOD Volksgezon­dheid samen met de ziekenhuiz­en voor een gradueel systeem: hoe meer covid-patiënten ziekenhuiz­en opnemen op hun IC-afdeling, hoe meer bedden ze zowel op IC als op de gewone afdelingen voor nieuwe covid-patiënten moeten voorbehoud­en.

Elk ziekenhuis moet altijd minstens 15 procent van zijn capaciteit op intensieve zorg reserveren voor covid-patiënten. Telkens moet het vier keer dat aantal bedden voorbehoud­en voor covid-patiënten op niet-intensieve zorg. Vanaf dan gaat het in trapjes: als die 15 procent dreigt overschred­en te worden, maken ziekenhuiz­en 25 procent van de IC-bedden vrij voor covid-patiënten (en vier keer zoveel bedden op niet-intensieve zorg), enzovoort. Als de grens van 50 procent wordt overschred­en, moet 60 procent van de IC-capaciteit gereservee­rd worden voor covid-patiënten. Opdat 40 procent van IC voorbehoud­en blijft voor niet-covid-patiënten, moeten daarboveno­p 15 tot 40 procent extra bedden worden gecreëerd voor covid-patienten. De maximale capaciteit ligt net als in de eerste golf op 2.000 ICbedden en 8.000 niet-IC-bedden in heel België.

‘Hoe dan ook moeten mensen beseffen dat het altijd veilig is geweest om voor urgenties en geplande ingrepen naar het ziekenhuis te komen, en dat zal het ook blijven’, zegt Meyfroidt.

‘Het is altijd veilig geweest om voor urgenties en geplande ingrepen naar het ziekenhuis te komen, en dat zal het ook blijven’

Geert Meyfroidt Intensivis­t UZ Leuven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium