De Standaard

Vinden aardbeving­en vooral ’s nachts plaats?

- Tomas van Dijk Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

‘Tijdens onze roadtrip door Italië afgelopen zomer zagen we in het zuiden van Umbrië, dat vier jaar geleden zwaar getroffen werd door een aardbeving, vaak motorhomes naast de huizen staan’, mailt een lezer. ‘Blijkbaar durven vele Italianen nog steeds niet binnenshui­s slapen. Ze vertelden ons dat aardbeving­en vooral ’s nachts plaatsvind­en, zoals in 2016 ook het geval was. Klopt dat?’

Ook de verwoesten­de aardbeving bij L’Aquila in 2009 vond ’s nachts plaats. Logisch dat mensen in die regio’s moeilijk de slaap vatten.

Aan de westkust van de VS weten ze er ook alles van. ‘Het is een vaststaand feit dat aardbeving­en in Californië ’s nachts vaker voorkomen dan overdag.’ Dat schreef het populair wetenschap­pelijke tijdschrif­t Scientific American in 1917. Het blad had alle aardbeving­en in die Amerikaans­e staat het voorgaande jaar geturfd. En wat bleek? Van de 63 bevingen hadden er 36 (57 procent) ’s nachts plaatsgevo­nden. Maar het wordt nog gekker. Het blad verwijst naar een eerder onderzoek naar ruim 1.400 Californis­che aardbeving­en tussen 1769 en 1915. En die studie wees op dezelfde verdeling.

Het houdt de gemoederen al een tijd bezig. In 1897 meende seismoloog Cargill

Gilston Knott van de Universite­it van Edinburgh ook al iets interessan­ts aan de ritmiek van aardbeving­en ontdekt te hebben. Volgens hem was de periodicit­eit van aardbeving­en in Japan gelinkt aan de cadans van de getijden. Hij kwam tot die conclusie nadat hij de 8.331 aardbeving­en die tussen 1885 en 1892 in Japan hadden plaatsgevo­nden op een rij had gezet. Hij publiceerd­e zijn artikel ‘On Lunar Periodicit­ies in Earthquake Frequency’ in het blad The Proceeding­s of the Royal Society of London.

Met op en neer gaand zeewater zou deze ritmiek niet direct te maken hebben, maar wel met het aardse getij. Door de aantrekkin­gskracht van de maan (en in mindere mate van de zon) vervormt de aarde. De planeet stulpt met ongeveer dertig centimeter uit. Die bult loopt als een soort golf over het aardopperv­lak en is telkens gericht naar de maan. Deze beweging zou leiden tot spanningso­pbouw in aardkorst, waardoor de kans op aardbeving­en mogelijk wat zou vergroten.

In 2019 voerden Chinese onderzoeke­rs een vergelijkb­are studie uit. Zij konden zich buigen over een aanzienlij­k grotere dataset. Ze analyseerd­en meer dan vierhonder­dduizend bevingen die (de intussen zeer gevoelige) seismomete­rs in Japan hadden geregistre­erd tussen 2002 en 2018. De meeste daarvan waren amper voelbaar. Ook zij vonden een link met het aardse getij. Maar wel een zeer zwakke link.

‘Je moet echt rigoureuze statische analyses op de data loslaten, wil je iets van een verband vinden’, zegt seismoloog Christophe­r Scholz van Columbia University in de VS. ‘En dan nog, als er al een link is, is daarmee niet gezegd dat aardbeving­en vaker ’s nachts voorkomen.’

Maar hoe zit het dan met de bevingen die zich zo veel vaker ’s nachts hadden voorgedaan in Californië? Scholz denkt dat veel van de kleinere bevingen die toen overdag plaatsvond­en onopgemerk­t bleven. ‘Een kleine beving voel je beter wanneer het rustig is en je in bed ligt.’ Bovendien kan de sensatie volgens hem versterkt worden als je in een gebouw zit dat meetrilt. ‘Dat aardbeving­en vaker ’s nachts plaatsvind­en zal wel uitgegroei­d zijn tot een soort volkswijsh­eid.’

 ?? © rtr ?? De ochtend na de aardbeving bij L’Aquila.
© rtr De ochtend na de aardbeving bij L’Aquila.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium