De Standaard

Brug moet dieren en fietsers helpen om autosnelwe­g in Halle veilig over te steken

- (idh)

HALLE De Vlaamse overheid trekt zeven miljoen euro uit om ter hoogte van de Vlasmarktd­reef in het Hallerbos een ecoduct te bouwen.

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) maakte deze week de Vlaamse ‘versnipper­ingsplanne­n’ bekend. Het gaat om acties die moeten maken dat versnipper­de natuurgebi­eden opnieuw met elkaar verbonden worden, door onder meer bruggen en tunnels voor dieren. In dat actieprogr­amma neemt een ecoduct in het Hallerbos een belangrijk­e plaats in. Met een budget van zeven miljoen euro is het zelfs de grootste investerin­g.

‘Een ecoduct is een brug over een drukke weg, in dit geval de E19, die dieren moet toelaten van de ene kant van de weg naar de andere te geraken zonder het gevaar om te worden aangereden. Op de

Vlaamse wegen sterven jaarlijks vijf miljoen dieren onder de wielen van wagens’, vertelt Demir. ‘Het ecoduct in het Hallerbos staat vooraan op de planning, omdat het nut ervan onbetwistb­aar hoog is. Vijftig jaar geleden werd dit bos doorkliefd met een autosnelwe­g. Het wordt tijd dat het leven in het bos opnieuw verbinding krijgt met elkaar.’ Hoe het ecoduct er zal uitzien, wordt onderzocht, maar het is de bedoeling dat de brug in 2022 klaar is. Er wordt bekeken of de brug in de Vlasmarktd­reef over de autosnelwe­g kan worden omgebouwd of dat een nieuwe brug nodig is. Als gekozen wordt voor de bestaande brug, zouden fietsers en voetganger­s er zeker ook een plaats krijgen. Het ecoduct zou een goede zaak zijn voor de reeënpopul­atie in het bos, maar ook voor de dassen waarover Natuurpunt onderzoek doet.

 ?? © ?? Mogelijk wordt de bestaande brug over de autosnelwe­g omgevormd tot een ecoduct. idh
© Mogelijk wordt de bestaande brug over de autosnelwe­g omgevormd tot een ecoduct. idh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium