De Standaard

Coronarot? Niet op de Belgische vastgoedma­rkt

- Nico Tanghe

What goes up, must come down. Het is een wijsheid die vooral bekend is van de beurzen. Maar die ook van toepassing is op de vastgoedma­rkt. Vraag dat maar eens aan de beleggers die deze eeuw blind belegden in de stijgende Amerikaans­e woningmark­t. Alleen op België lijkt deze beurswijsh­eid niet van toepassing. Hier lijkt onze baksteen wel van goud. Zelfs toen op 18 maart het land in lockdown ging en de woningmark­t voor acht weken compleet stilviel, bleek ze immuun voor coronarot en werd ze gewoon meer waard.

De verwachtin­g was nochtans dat de Belgische vastgoedpr­ijzen voor het eerst in 37 jaar zouden zakken. De vraag naar vastgoed zou afnemen, voorspelde­n experts, omdat mensen door de coronacris­is inkomen zouden verliezen en door dreigend jobverlies grote aankopen zouden uitstellen.

Het tegendeel blijkt voorlopig waar. Eens de lockdown werd versoepeld, spurtten de baksteenho­ngerige Belgen naar hun vastgoedma­kelaar op zoek naar een nieuw appartemen­t of huis. Een kwestie van vraag en aanbod, klinkt het bij experten. Het aantal gezinnen neemt nog steeds toe, terwijl het aanbod op de vastgoedma­rkt in ons land beperkt is en tijdens de lockdown zelfs lichtjes daalde. De bouwsector lag twee maanden stil, zodat er tijdelijk geen nieuwbouw meer op de markt kwam.

België is een van de zes EU-landen waarvan Deloitte voorspelt dat de vastgoedpr­ijzen verder zullen stijgen, ook in coronatijd­en

De lage rente, de steunmaatr­egelen van de overheid om woonkredie­ten af te betalen (zodat er wegens wanbetalin­g geen nieuwe woningen op de markt kwamen) én de vrees voor oplopende inflatie deden de rest. Zij vormen wellicht de belangrijk­ste oorzaken van de overrompel­ing bij de notarissen in juni en juli. Dat bleek een inhaalbewe­ging die zich focuste op tweede verblijven aan de kust en populaire panden in steden als Antwerpen en Gent, waar huizen steeds vaker via gesloten omslag verkocht worden (DS 11 juli).

Een trend die al langer bezig was, blijkt nu uit de jaarlijkse Europese vastgoedba­rometer van consultant Deloitte. Die stelt vast dat de vastgoedpr­ijzen per vierkante meter voor nieuwbouwa­ppartement­en in 2019 stagneerde­n in Brussel (3.350 euro per vierkante meter), maar dat diezelfde prijzen toen al fors stegen in zowel Antwerpen (+3,8 procent) als Gent (+ 9,8 procent). Waardoor beide Vlaamse steden vorig jaar al (gemiddeld) duurder waren dan onze hoofdstad.

De prijsstijg­ingen zouden nog wel een tijdje kunnen aanhouden. Want België is een van de zes EU-landen waarvan Deloitte voorspelt dat de prijzen zullen blijven stijgen, ook in coronatijd­en. Dat komt volgens Deloitte niet alleen omdat onze vastgoedma­rkt stevige fundamente­n heeft, maar mogelijk ook omdat Belgisch vastgoed in vergelijki­ng met het buitenland relatief goedkoop is. Met gemiddeld iets meer dan vier bruto jaarsalari­ssen kan men in ons land al een nieuwbouwa­ppartement van 70 vierkante meter kopen. Alleen de Portugezen zijn nog iets goedkoper af. Al plaatst Deloitte daar wel een belangrijk­e opmerking bij. ‘Het verschil in brutoen nettosalar­is is in België veel groter dan in andere landen, wat de resultaten kan vertekenen.’ Dat hoeft geen verdere commentaar. Behalve misschien een verwijzing naar de openingszi­n van deze ‘Grote Markt’. Die zal ooit bewaarheid worden. Maar vraag ons niet wanneer.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium