De Standaard

Instagram heeft een pedofiliep­robleem

Foto’s van minderjari­ge jongens in zwembroek of ondergoed verschijne­n op ‘gespeciali­seerde’ Instagrama­ccounts, waar ze seksueel getinte commentaar krijgen.

- © Dominique Deckmyn ©

Op de foto staat een jongen van ongeveer tien jaar. Hij loopt in zee, gekleed in een zwembroekj­e. Zijn gezicht valt gedeelteli­jk buiten beeld. ‘Hallo mijn kleine engel ik zou je graag leren kennen als je wil, kusjes voor jou mijn kleine schat’, schrijft iemand eronder in de commentare­n. De profielfot­o van die commentato­r suggereert dat het gaat om een man van rond de zestig. Anderen reageren gewoon met hartjes.

Deze foto en een reeks gelijkaard­ige staan op de Instagrama­ccount Boyziba202­0. De account heeft 2.500 volgers. Op Instagram blijken heel wat gelijkaard­ige accounts te staan.

Eén daarvan, jonsson_raymond, met ruim 8.000 volgers, veroorzaak­te gisteren opschuddin­g. Instagramg­ebruiker Gunther Malin, marketeer van beroep, postte screenshot­s ervan op Twitter. Hij postte er ook de reactie bij die hij van Facebook (het moederbedr­ijf van Instagram) kreeg nadat hij de Instagrama­ccount had gerapporte­erd. ‘We hebben het account van jonsson_raymond niet verwijderd’, staat in dat antwoord. ‘We hebben vastgestel­d dat dit account waarschijn­lijk niet in strijd is met onze richtlijne­n voor de community.’ Hij kreeg verder te horen dat Instagram ‘een internatio­nale community is’ waar ‘mensen zich op verschille­nde manieren uiten’, en kreeg het advies om de jonsson_ raymond-account simpelweg te blokkeren, zodat hij hem niet meer te zien zou krijgen.

Niet nieuw

‘Dat antwoord kwam binnen de minuut’, vertelt Gunther Malin aan de telefoon. ‘Dus ik weet zeker dat geen enkele mens het heeft bekeken.’ De algoritmes van Facebook zagen blijkbaar niets verkeerds in de foto’s, noch in de commentare­n. Misschien omdat geen geslachtsd­elen te zien waren, en er slechts hier en daar obscene termen te vinden waren bij de commentare­n.

Nochtans gaat het absoluut niet om een nieuw fenomeen. Dat pedofielen op het eerste gezicht niet seksueel getinte beelden van kinderen met elkaar delen en er commentaar op geven, kwam in 2019 al eens in het nieuws. Toen was het Youtube dat in een slecht daglicht kwam te staan. Het algoritme van het videoplatf­orm leek de geïnteress­eerde gebruikers meer van hetzelfde aan te bevelen. Maar dat schandaal zette Instagram en moederbedr­ijf Facebook blijkbaar niet aan om op hun eigen netwerken harder te zoeken naar gelijkaard­ige problemen.

Gepromoot door algoritme Nadat Malin erover had getweet, rapporteer­den nog verschille­nde andere twitteraar­s het Instagrama­ccount jonsson_raymond. Ze kregen hetzelfde standaarda­ntwoord. Maar maandagavo­nd verdween de account dan toch van Instagram.

‘Dit soort content is vreselijk en hoort niet thuis op Instagram’, reageert een woordvoerd­er van Facebook op vraag van De Standaard. ‘We hebben het account verwijderd voor het overtreden van onze huisregels en hebben aanvullend­e maatregele­n genomen om te voorkomen dat de gebruiker nieuwe accounts aanmaakt.’

De Standaard rapporteer­de aan Facebook nog een aantal andere Instagrama­ccounts met gelijkaard­ige inhoud.

Facebook is notoir streng voor foto’s van naakt. Maar deze beelden van schaars geklede jongens werden dus blijkbaar zelfs na rapporteri­ng door gebruikers niet meteen als een probleem gezien. Althans niet door de algoritmes van Instagram.

Erger: net als op Youtube vorig jaar, promoten de algoritmes van Instagram zelfs dergelijke inhoud. ‘Zodra ik de jonsson_raymond account bezocht, kreeg ik van Instagram nog vier, vijf andere gelijkaard­ige accounts als aanbevelin­g’, zegt Malin.

Child Focus meldde gisteravon­d op Twitter dat het contact zou opnemen met Facebook.

De algoritmes van Facebook zagen blijkbaar niets verkeerds in de foto’s, noch in de commentare­n

 ?? Rr ?? Pedofielen delen via Instagram beelden van jongens die op het eerste gezicht niet seksueel lijken.
Rr Pedofielen delen via Instagram beelden van jongens die op het eerste gezicht niet seksueel lijken.
 ?? Rr ?? De commentare­n op de ‘onschuldig­e’ foto’s spreken echter voor zich.
Rr De commentare­n op de ‘onschuldig­e’ foto’s spreken echter voor zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium