De Standaard

Eerste verdedigin­gsmuur tegen coronaviru­s wankelt

De labs zijn overbelast. Wie een risicocont­act had, maar geen symptomen vertoont, wordt daardoor niet meer getest en moet langer in quarantain­e. Tegelijk verwatert het contactond­erzoek. Het roept herinnerin­gen op aan eind februari.

- Nikolas Vanhecke

De instanties voor ‘testing en tracing’ zijn niet opgewassen tegen de forse verspreidi­ng van het coronaviru­s. De tijd tussen de afname van een test en het resultaat ervan is sterk opgelopen. ‘Bij 69 procent van de tests die via het federaal platform worden geanalysee­rd (en meestal afkomstig zijn van testcentra, red.), was het vrijdag langer dan 48 uur wachten op het resultaat’, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheid­sinspectie. De wachttijd bevestigt de trend die zich al enkele weken aankondigt: het lukt almaar minder vaak om binnen de 24 uur een testresult­aat te hebben. Alleen in dat geval kan er sprake zijn van een efficiënte testing.

Om te maken dat personen met symptomen van het coronaviru­s opnieuw snel te weten komen of ze al dan niet werkelijk besmet zijn, hebben de ministers van Volksgezon­dheid besloten om voorlopig niet meer iedereen te testen die tot nu toe in aanmerking kwam. Het gaat om de hoogrisico­contacten van bevestigde coronageva­llen en om wie terugkeert uit rood reisgebied. Van hen kan voortaan alleen wie symptomen vertoont zich nog laten testen. De wijziging geldt alvast tot 15 november. In de plaats moeten die personen wel langer in quarantain­e gaan: die periode wordt opgetrokke­n van zeven naar tien dagen.

Herman Goossens

Het gaat om een grote groep mensen die een langere quarantain­e opgelegd krijgt. Alleen al in Vlaanderen was er vorige vrijdag sprake van ruim 4.000 hoogrisico­contacten. Pas wanneer de testcapaci­teit stevig is toegenomen, kan er weer meer worden getest. Daarvoor is het wachten op de uitbreidin­g van het federale testplatfo­rm, wat half november wordt verwacht.

‘We gaan twee tot vier moeilijke weken tegemoet’, zegt microbiolo­og Herman Goossens (UAntwerpen), die leiding geeft aan de taskfore testing, waar de gewijzigde teststrate­gie uitgedokte­rd werd.

Meer dan 1.200 contactond­erzoekers? Intussen is het in alle regio's alle hens aan dek voor het contactond­erzoek. De voorbije weken bleek al dat het Brusselse en Waalse contactond­erzoek het moeilijk had (DS 7 en 14 oktober). Ook het Vlaamse contactond­erzoek sputtert hevig. In de week van 2 oktober moesten de medewerker­s van het centrale Vlaamse contactond­erzoek, dat wordt beheerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid, elke dag gemiddeld 5.918 mensen opbellen. Een week later (de meest recente periode met volledige cijfers) waren dat er al 12.561.

Begin vorige week werd nog beslist om de capaciteit uit te breiden van ongeveer 600 à 700 mensen per dag naar 800 tot 900 – het exacte aantal wijzigt naargelang het moment van de dag en de week. Maar al snel is gebleken dat dit niet volstaat: de maximumcap­aciteit van 1.200 contactond­erzoekers zal ingezet worden. ‘Wie weet, gaan we daar zelfs nog boven’, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘De aanwerving­en blijven lopen.’

Het kabinet van bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat er overwogen wordt om hoger dan dat maximum te gaan. ‘Het is mogelijk om op te schalen boven de contractue­el bepaalde aantallen’, zegt Steffen Van Roosbroeck, de woordvoerd­er van Beke.

Vorige week besloot Zorg en Gezondheid ook om hoogrisico­contacten in eerste instantie via sms op de hoogte te brengen, net zoals in Brussel en Wallonië. De call agents hebben de handen vol met de telefoons naar besmette personen, waardoor ze niet meer zomaar alle contacten kunnen opbellen. Pas wanneer al die telefoons afgehandel­d zijn en er die dag nog tijd over is, zullen er ook weer oproepen naar hoogrisico­contacten worden uitgevoerd.

De situatie vandaag is een echo van die vlak voor de uitbraak van het nieuwe coronaviru­s. Acht maanden geleden discussiee­rden experts heftig over wie mocht worden getest op sars-CoV-2: om echt breed te testen, was er te weinig beschermin­gsmateriaa­l, waardoor veel gevallen niet opgespoord werden. Rond diezelfde periode moest het Agentschap Zorg en Gezondheid vaststelle­n dat het niet in staat was om contactond­erzoek bij vermoedeli­jke patiënten grondig genoeg uit te voeren.

‘We gaan twee tot vier moeilijke weken tegemoet’

Microbiolo­og UAntwerpen en voorzitter taskforce testing

ONDERWIJS Scholieren kunnen – ongeacht de kleurcode – voltijds naar school blijven gaan. Dat heeft het onderwijsv­eld beslist. Afstandson­derwijs wordt wel mogelijk en de mondmasker­plicht wordt uitgebreid.

Voltijds contactond­erwijs blijft de norm voor alle leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs. Dat heeft het onderwijsv­eld tijdens een marathonve­rgadering beslist. Scholen krijgen wel de mogelijkhe­id om indien nodig in afstandson­derwijs te voorzien voor de tweede en derde graad, op voorwaarde dat alle leerlingen effectief bereikt worden.

Dat betekent dat de draaiboeke­n grondig werden bijgestuur­d. In de aanvankeli­jke draaiboeke­n, die werden opgesteld in augustus, moesten leerlingen vanaf het derde middelbaar in code oranje week om week naar school. Dat scenario is nu van tafel. Ook in code oranje, en zelfs in code rood, blijft iedereen welkom op school.

Daar horen wel enkele verstrengi­ngen bij. In het basisonder­wijs worden bijvoorbee­ld behalve de zwemlessen alle buitenscho­olse activiteit­en opgeschort. Kinderen krijgen in de refter ook vaste plaatsen. In het secundair onderwijs gaat het onder meer om alterneren­de speeltijde­n, maaltijden per klasgroep en maximaal vaste plaatsen in vaste klasruimte­s voor alle leerlingen.

Mondmasker­s uitgebreid Er komen ten opzichte van het aanvankeli­jke draaiboek ook extra richtlijne­n. Zo zullen de lessen lichamelij­ke opvoeding het protocol voor de sportsecto­r volgen. Dat betekent dat er in het middelbaar alleen nog indoorspor­t mag zijn met anderhalve meter afstand. Douches mogen niet meer gebruikt worden. Kleedkamer­s mogen alleen nog gebruikt worden als iedereen een mondmasker draagt en als de volledige ruimte gereinigd wordt na gebruik.

De mondmasker­plicht wordt ook uitgebreid: voortaan worden er ook op de speelplaat­s mondmasker­s gedragen, tenzij de anderhalve meter afstand gerespecte­erd wordt. Dit kan een motivatie zijn voor leerlingen om de afstandsre­gel te respectere­n.

Scholen krijgen nu – volgens de originele draaiboeke­n – maximaal twee weken de tijd om over te schakelen. Dat betekent dat directies en leerkracht­en ten laatste tegen de herfstvaka­ntie de maatregele­n rond de nieuwe code oranje geïmplemen­teerd moeten hebben. Een verlenging van de herfstvaka­ntie – zoals beslist in het Franstalig onderwijs – is niet aan de orde, meent het Vlaamse onderwijsv­eld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium