De Standaard

Volksgezon­dheid moet op de schop

- Bart Sturtewage­n

De wiskunde is ongenadig. Als het aantal covid19-patiënten op intensieve zorg eind deze week aangroeit tot 500 en dat stijgingst­empo wordt niet afgebogen, dan zijn er eind deze maand 1.000 en halfweg november 2.000. Daarmee zou de hele beschikbar­e capaciteit zijn ingenomen. Zo weinig tijd rest ons nog om de horrorsitu­atie af te wenden waarin artsen op industriël­e schaal moeten afwegen wie ze proberen te redden en wie ze noodgedwon­gen opgeven.

Ooit zal onderzoek moeten uitwijzen hoe we opnieuw in deze situatie konden belanden, welke beslissing­en of niet genomen beslissing­en daartoe hebben bijgedrage­n en wie hier, in morele, politieke, maar ook in juridische zin verantwoor­delijkheid voor draagt. Een bijzonder hoofdstuk daarin zal moeten gaan over de gevolgen van de kakofonie, de warrige communicat­ie en het eruit voortvloei­ende verlies van draagvlak voor de genomen, gewijzigde, afgevoerde en weer ingevoerde maatregele­n. Los daarvan zal ieder van ons zich in geweten moeten afvragen of hij en zij, ongeacht de fouten in het beleid, gedaan of gelaten heeft wat in een solidaire samenlevin­g aangewezen was.

Maar dat zijn zorgen voor later. Vandaag gaat het om pompen of verzuipen. En nog snel pompen ook. Hoe eerder we de resultaten zien van de forse en vanzelfspr­ekend weer geconteste­erde maatregele­n, hoe beter. Een dag maakt over een week een wereld van verschil. Over een maand betekent het een misschien nog nipt beheersbar­e situatie in plaats van de totale chaos.

Het heeft geen zin meer om woorden te wikken en te wegen. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) sprak in het weekend onverbloem­d over een tsunami in Wallonië en Brussel. Wie daaruit afleidt dat het in Vlaanderen nog wel meevalt, maakt dezelfde dwaze fout als de Brusselse beleidsmak­ers die het anderhalve maand geleden niet nodig vonden om het goede voorbeeld van Antwerpen te volgen, toen daar de cijfers onrustbare­nd verslechte­rden. Betere statistiek­en zijn in dit verhaal slechts een momentopna­me, geen verworven recht. Hooguit bieden ze een groter venster om nog iets te doen aan de pletwals. Daar geen nuttig gebruik van maken is onvergeefl­ijk.

In elke oorlog vallen er moeilijke afwegingen te maken, zonder garantie op succes, wel naar best vermogen. Een eerlijke beoordelin­g achteraf zal rekening moeten houden met de onzekerhed­en waarvoor de politieke leiders en hun adviseurs stonden. Maar net als politie en justitie na de rampzalige jaren tachtig en negentig zal volksgezon­dheid grondig op de schop moeten.

Ooit moet verantwoor­delijkheid worden bepaald, nu is het pompen of verzuipen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium