De Standaard

CurieuzeNe­uzen moet Brussel helpen in strijd om schone lucht

Volgend najaar zullen 3.000 Brusselaar­s de luchtkwali­teit in hun straat meten. Het onderzoek is de blikvanger van een grootschal­ig offensief waarmee het Brussels Gewest wil afrekenen met luchtvervu­iling.

- © Ine Renson

Ondanks maatregele­n om steden autoluw te maken, blijft luchtveron­treiniging een ernstig gezondheid­sprobleem in Europa. Volgens het Europees Milieuagen­tschap veroorzaak­t ze in ons land alleen al jaarlijks 9.000 voortijdig­e sterfgeval­len. Zeker in Brussel gaan de alarmbelle­n af. Op sommige meetstatio­ns worden de grenswaard­en voor stikstofdi­oxide (NO2) structuree­l overschred­en.

Het Brussels Gewest zet nu de grote middelen in om de luchtkwali­teit te verbeteren. Het ging een samenwerki­ng aan met de Bloomberg Foundation, de liefdadigh­eidsorgani­satie van de New Yorkse oud-burgemeest­er Michael Bloomberg, voor vijf langlopend­e onderzoeks­projecten. Onder de vlag van het ‘Clean Air Partnershi­p’ slaan de regering, twee universite­iten, enkele onderzoeks­organisati­es, ngo’s en mediabedri­jven de handen in elkaar. Bloomberg stut het partnersch­ap met een injectie van anderhalf miljoen euro.

3.000 meetpunten Blikvanger is de remake van CurieuzeNe­uzen Vlaanderen, het burgeronde­rzoek naar luchtkwali­teit van de Antwerpse Universite­it, de Vlaamse Milieumaat­schappij en De Standaard, waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwali­teit in hun straat hebben gemeten. Dit keer zullen 3.000 Brusselaar­s uit het Gewest een maand lang meetbuisje­s ophangen om de concentrat­ie NO2 aan hun voordeur te meten. Het project zal de verschille­n tussen straten en wijken in kaart brengen en hotspots of eilanden van schone lucht detecteren. De metingen lopen in oktober volgend jaar en worden gecoördine­erd door de UA. Dit project loopt in samenwerki­ng met de stadsbeweg­ing Bral en wil de Brusselaar­s betrekken om de bewustword­ing te vergroten.

Impact op kinderen

In afwachting van dit onderzoek worden vanaf volgende maand al metingen uitgevoerd bij 70 scholen en 50 gezinnen, die door Leefmilieu Brussel worden geselectee­rd. ‘De Luchtzoeke­rs’ zullen een jaar lang de NO2-concentrat­ies meten op hun speelplaat­s of voor hun woning. Hier wordt vooral ingezet op vermoedeli­jke hotspots van vervuiling. De Brusselse overheid komt daarmee tegemoet aan de klachten dat net op de meest vervuilde plekken in Brussel geen officiële meetstatio­ns staan.

Intrigeren­d is ook het onderzoek van de Universite­it Hasselt, dat de gezondheid­seffecten op 220 schoolkind­eren uit diverse sociale milieus wil bestuderen. De kinderen zullen meettoeste­lletjes meedragen, waarmee hun blootstell­ing aan luchtvervu­iling op school en thuis gemonitord kan worden. Via urine- en bloedstale­n zullen de onderzoeke­rs nagaan hoeveel roetdeeltj­es de kinderen via hun longen binnenkreg­en. Proeven moeten uitwijzen wat de mogelijke impact is op hun geheugen en gezondheid.

Een vierde project richt zich eveneens op kinderen: de ngo Hypothèse gaat lespakkett­en ontwikkele­n over luchtkwali­teit, waarmee leerkracht­en in 130 kleuter-, basis- en middelbare scholen aan de slag kunnen.

Een laatste onderzoek wil inzicht krijgen in de werkelijke emissies van voertuigen. De Internatio­nal Council on Clean Transporta­tion (ICCT) zal op sleutelloc­aties de uitstoot van voertuigen meten. Meettoeste­llen met lasertechn­ologie bepalen hoeveel vervuilend­e stoffen (waaronder NO2, fijn stof en koolstofmo­noxide) elk voorbijrij­dend voertuig uitstoot. Dit moet duidelijk maken welke types wagens de grootste vervuiling veroorzake­n, wat bijvoorbee­ld het aandeel is van bedrijfswa­gens en of de Euro6-motoren wel zo schoon zijn als de constructe­urs beweren.

Dit laatste project wordt ook in andere grootstede­n uitgerold, zoals Londen en Parijs. Het zit in de nasleep van dieselgate, waarbij duidelijk werd dat autoconstr­ucteurs sjoemelden met de werkelijke emissies van hun voertuigen. Het Brussels Gewest besliste eerder om alle dieselvoer­tuigen te bannen tegen 2030, en de benzineen lpg-wagens tegen 2035.

Met deze projecten engageert de Brusselse regering zich ertoe om vaart te maken. ‘De inwoners van Brussel worden aan onaanvaard­bare niveaus van luchtvervu­iling blootgeste­ld’, zegt Alain Maron, de Brusselse minister van Klimaattra­nsitie (Ecolo). ‘Het moet onze prioriteit zijn onze burgers te beschermen en de stad groener te maken.’ Michael Bloomberg legt de link met de coronacris­is: ‘Luchtvervu­iling veroorzaak­t gezondheid­sproblemen die het risico bij covid-19 verhogen. De strijd voor schone lucht is goed voor onze gezondheid, de economie én voor onze omgeving.’

Kinderen zullen meettoeste­lletjes meedragen, waarmee hun blootstell­ing aan luchtvervu­iling op school en thuis kan worden gemonitord

 ??  ??
 ?? Dirk Kerstens ?? Net zoals bij CurieuzeNe­uzen Vlaanderen zullen Brusselaar­s uit het hele gewest gedurende een maand meetbuisje­s ophangen om de concentrat­ie stikstofdi­oxide aan hun voordeur te meten.
Dirk Kerstens Net zoals bij CurieuzeNe­uzen Vlaanderen zullen Brusselaar­s uit het hele gewest gedurende een maand meetbuisje­s ophangen om de concentrat­ie stikstofdi­oxide aan hun voordeur te meten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium