De Standaard

Welke rol speelde gekende haatpredik­er in onthoofdin­g?

Volgens de Franse minister van Binnenland­se Zaken leidde een fatwa van een zelfverkla­arde imam tot de onthoofdin­g van de Franse leraar Samuel Paty. De inlichting­endienst volgde hem nochtans al jaren.

- Jolien De Bouw

In de nasleep van de onthoofdin­g van leraar Samuel Paty wil minister van Binnenland­se Zaken Gérald Darmanin 51 islamitisc­he vereniging­en laten ontbinden die ‘vijanden zijn van de republiek’. Zij hebben volgens de minister bijgedrage­n aan de verspreidi­ng van ‘een fatwa’ die tot de dood van de leraar heeft geleid. Vandaag roept de regering ook de Franse bazen van Facebook, Twitter, Youtube, Tiktok et Snapchat op het matje. Ze doen te weinig om de verspreidi­ng van haat en geweld tegen te gaan, klinkt het. Darmanin wil ook 231 geradicali­seerde moslims per direct het land uitzetten.

Intussen proberen de onderzoeke­rs de puzzelstuk­ken van de terreuraan­slag in elkaar te doen passen. Een belangrijk­e vraag lijkt wat de rol was van de vader van een leerlinge en van een zelfverkla­arde imam die de Franse terreuraut­oriteiten al jaren in het vizier hebben. Zij startten twee weken voor de onthoofdin­g een haatcampag­ne tegen de leraar op sociale media. De vader had van zijn 13-jarige dochter gehoord dat er in een les cartoons van de Profeet getoond werden. Hij besloot een video op te nemen waarin hij ouders opriep om actie te ondernemen. In een tweede filmpje vroeg hij aan zijn dochter welke beelden de leraar liet zien. ‘Een naakte man’, antwoordde zij, verwijzend naar een cartoon uit Charlie Hebdo waarop de Profeet vooroverge­bogen zit met zijn blote billen in de lucht. Volgens minister van Onderwijs Blanquer zat het meisje niet in Paty’s klas.

Een derde filmpje maakte hij samen met Abdelhakim Sefrioui, een controvers­iële figuur binnen de Franse moslimwere­ld. Die eiste dat de leraar meteen geschorst werd. ‘Het duurt nu al vijf of zes jaar dat moslimkind­eren van 12 à 13 jaar worden aangevalle­n en vernederd in het bijzijn van hun klasgenote­n. Die schurk is de titel leraar niet waard.’ Samen gingen ze hun beklag doen bij de schooldire­ctie. Omdat die niet reageerde zoals gehoopt, dienden ze een klacht in wegens het verspreide­n van pornografi­sche beelden in de les.

Hassen Chalghoumi

Frankrijk vraagt zich nu af hoe het kan dat een man die al jaren bekendstaa­t als een radicale haatpredik­er zijn zin kon doen? Waarom kreeg Paty geen beschermin­g nadat Sefrioui ‘een fatwa’ over hem had uitgeroepe­n, zoals Darmanin het gisteren noemde?

De Franse inlichting­endienst kent Sefrioui al ruim twintig jaar. Hij werd geboren in Marokko en kreeg de Franse nationalit­eit toen hij met een bekeerde Française trouwde. De zelfverkla­arde imam baat een aantal clandestie­ne islamitisc­he boekhandel­s uit en is een vurige antisemiet. In 2004 richtte hij het pro-Palestijns­e collectief Cheikh-Yassine op, vernoemd naar de geestelijk­e leider van Hamas.

Politiebes­cherming

Met zijn groepje is hij erg actief in de Parijse straten en banlieues, waar hij vooral jongeren aanspreekt. Hij predikte tegen het Jodendom en ook met de Franse waarden heeft hij niet veel op. Toen een feministis­che vereniging in 2010 een debat organiseer­de over de boerka, kwamen Sefrioui’s jongens keet schoppen. En de progressie­ve imam van Drancy, Hassen Chalghoumi, kreeg politiebes­cherming nadat tachtig Cheikh-Yassine-aanhangers zijn moskee waren binnengedr­ongen. Chalghoumi ijvert voor een betere verhouding tussen Joden en moslims en had zich uitgesprok­en voor een boerkaverb­od. Ook andere imams, schooldire­cteurs en burgemeest­ers kregen bedreiging­en.

Redenen genoeg dus om op de radar van de Franse antiterror­ismedienst te staan, maar niet om hem te stoppen. ‘Hij kent de wetten en overschrij­dt die niet. Dat doen anderen voor hem. Jonge, naïeve mensen’, zegt Chalghoumi. Zowel Sefrioui, zijn vrouw als de vader van het schoolmeis­je zit nog steeds in voorhechte­nis.

‘Sefrioui kent de wetten en overschrij­dt die niet. Dat doen anderen voor hem. Jonge, naïeve mensen’

Imam van Drancy

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium