De Standaard

Lot van restaurant­s bezegeld door studie die niet over horeca rept

- Dries De Smet

SLUITING Waarover gaat de studie die de discussie over de horeca in het Overlegcom­ité beslechtte? Spoiler alert: niet over de horeca. Of toch niet letterlijk.

Lang niet alle politici waren ervan overtuigd dat de cafés, laat staan de restaurant­s, dicht moesten (DS 19 oktober). Een van hen was minister van Middenstan­d David Clarinval (MR). Aan RTBF legde hij gisterenoc­htend nog eens uit hoe die beslissing tot stand gekomen is. Hij had cijfers van het agentschap Aviq die aantoonden dat de horeca aan de bron ligt van 3,7 procent van de besmetting­en in Wallonië. Maar toen kwam minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) tussen. ‘Meneer Vandenbrou­cke legde een studie uit The Lancet op tafel die het tegenoverg­estelde aantoonde. Ik heb die studie niet gezien, want hij kwam er op het laatste moment mee. De premier heeft dan de knoop doorgehakt’, aldus Clarinval.

Met welke ijzersterk­e bewijzen kwam Vandenbrou­cke dan aandraven? Navraag op zijn kabinet leert dat het om een artikel van de Covid19 Surge-groep gaat dat in juni in The Lancet verscheen.

Wat zegt dat artikel over de horeca? Helemaal niets. Of heel veel, afhankelij­k van hoe je het bekijkt. Er staat namelijk geen letter over cafés en restaurant­s in de studie. Het artikel beantwoord­t een veel fundamente­lere vraag: helpt het wel om afstand te houden en een mondmasker te dragen? Om die vraag te beantwoord­en, doorploegd­en

‘Vandenbrou­cke legde de studie op het laatste moment op tafel’

David Clarinval

de auteurs alle artikels die de effectivit­eit van die maatregele­n bij covid-19 of de broertjes sars en mers onderzocht­en. Hun conclusie is glashelder: wordt er één meter of meer afstand gehouden, dan is de kans om besmet te geraken ruim vijf keer lager. Met een (medisch) mondmasker ligt de kans zes keer lager.

Precies in cafés en restaurant­s worden beide voorzorgsm­aatregelen niet toegepast. Gasten zitten doorgaans op minder dan één meter afstand van elkaar aan een tafel. Dan gaan de mondmasker­s af, want eten of drinken met een mondkapje is niet handig. En ook al wordt er met geen woord over de horeca gerept, de studie maakt wel duidelijk dat de situatie er risicovol is. Dat had ook infectiolo­ge Erika Vlieghe (UZA) al aangestipt. Ook zij haalde de studie aan, en voegde eraan toe dat ook een goede ventilatie er niet gegarandee­rd is.

Vandenbrou­cke betreurt dat er nog gebakkelei­d wordt over de sluiting van de horeca. De onrustwekk­ende cijfers spreken immers voor zich, stelt zijn woordvoerd­er Arne Brinckman. ‘We moeten nu aan hetzelfde zeel trekken. Als we halfslacht­ige maatregele­n genomen hadden, dan zaten we nog meer in de penarie en hadden we alsnog moeten verstrenge­n. Dat wilden we niet doen. Liever de korte pijn dan het te lang te rekken.’

Minister van Middenstan­d (MR)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium