De Standaard

Scholieren hebben heimwee naar afstandson­derwijs

- Anouk Torbeyns

BEVRAGING Veel Vlaamse scholieren zouden liever opnieuw afstandson­derwijs volgen dan elke dag met een mondmasker naar school te moeten.

Bijna 70 procent van de Vlaamse leerlingen in het middelbaar onderwijs heeft heimwee naar de vrijheid van het afstandson­derwijs. In de derde graad vinden zelfs drie op de vier scholieren onlineless­en nog altijd een goed idee. Dat blijkt uit een bevraging door de Vlaamse Scholieren­koepel bij ruim 10.000 scholieren in de periode van 22 september tot 4 oktober. De helft van de vragenlijs­ten werd ingevuld door ASO-studenten. De koepel wilde nagaan hoe de leerlingen de start van het bijzondere schooljaar hebben verteerd.

Hoewel zo goed als iedereen blij is zijn klasvriend­en terug te zien, vonden de leerlingen thuisonder­wijs dus ook best aangenaam. Meer dan de helft van de leerlingen ziet afwisselen­d thuis en op school les krijgen wel zitten. Tegelijk voelen de leerlingen die bij de start van het nieuwe schooljaar in quarantain­e les volgden zich minder betrokken. Ze kregen minder opvolging en minder feedback van de leerkracht.

Puistjes

De scholieren geven aan dat ze liever opnieuw afstandson­der wijs krijgen dan elke dag met een mondmasker naar school te moeten. Twee leerlingen op de drie ondervinde­n last van de mondkapjes. Ze hebben een droge hoest, puistjes of keelpijn. De communicat­ie met de leerkracht verloopt ook moeizamer. De meeste leerlingen zeggen de maatregele­n zo goed mogelijk te volgen. Toch voelt maar iets meer dan de helft van de scholieren zich veilig. Er zijn ook nog altijd twijfels over het nut van de regels.

‘Maak dat de leerlingen de meer waarde van het mondmasker begrijpen’, klinkt het bij de Vlaamse Scholieren­koepel. ‘We mogen ook de mentale impact van de crisis niet uit het oog verliezen. Leerlingen vragen om daarvoor ruimte te maken in de klas.’

Tot slot geeft 80 procent van de scholieren aan dat ze de rest van het schooljaar maar somber inzien. Velen verwachten geen enkele leuke activiteit met de klas. Vooral in de tweede en de derde graad zijn ze pessimisti­sch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium