De Standaard

De weg oversteken, Russische roulette voor jonge wolven

Twee van de vier kleine wolfjes die dit jaar geboren werden, zijn al doodgerede­n. Om nog meer verkeerssl­achtoffers te voorkomen, zijn ecoducten welkom. Maar de realisatie ervan duurt jaren.

- ©

Een jonge vrouwtjesw­olf werd gisteren doodgerede­n op de N76 tussen Meeuwen en Genk. Het gaat haast zeker om een van de vier welpen van het wolvenpaar Noëlla en August, dat zich in Noord-Limburg gevestigd heeft. Daarmee zijn al twee van de vier het slachtoffe­r geworden van het verkeer. Anderhalve week geleden kwam al een andere vrouwelijk­e wolf om op de N74, de Noord-Zuidverbin­ding, in Eksel.

‘Dat is triestig, maar niet verrassend’, zegt Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (Inbo). ‘De volwassen wolven kennen de drukke wegen en wachten voor ze oversteken, kijken links en rechts. Hun welpen doen dat nog niet. Voor hen is een confrontat­ie met het verkeer Russische roulette.’ Het is de periode dat de jongen voor het eerst met hun ouders mee op jacht gaan, al kunnen ze zelf nog niet jagen.

Hoe kunnen we voorkomen dat jonge wolven sterven op de weg? ‘Cruciaal is dat je de dieren via rasters naar een plek leidt waar ze veilig kunnen oversteken’, zegt Jan Gouwy. ‘We kunnen ook ecoducten, zeg maar dierenbrug­gen, aanleggen. Of tunnels, maar die gebruiken wolven niet graag. Daar bestaan al lang plannen voor. Maar het duurt lang voor ze uitgevoerd zijn.’ Een ecoduct aanleggen vergt al gauw twee tot drie jaar.

‘Volwassen wolven wachten voor ze oversteken en kijken naar links en naar rechts. De welpen doen dat nog niet’

Jan Gouwy

Instituut voor Natuuren Bosonderzo­ek (Inbo)

Minister van Natuur, Zuhal Demir (N-VA), lanceerde onlangs samen met haar collega van Openbare Werken, Lydia Peeters (Open VLD), een ‘ontsnipper­ingsplan’. Daarin stonden verschille­nde ingrepen om verkeersco­nflicten tussen mens en dier terug te dringen. Een ervan was een ecoduct of -tunnel op de N76. Voor het wolfje dat daar gisteren omkwam, komt dat plan te laat. De kostprijs van zo’n ecoduct: 5,5 miljoen euro.

Loos van de vzw Landschap en de campagne Welkom Wolf vroeg daarom om – bovenop wat er gepland is – snellere en goedkopere maatregele­n te realiseren.

Een van die alternatie­ven is een wilddetect­iesysteem. Langs de Kamperbaan (N73), die dwars door het militair domein Kamp van Beverlo en dus ook door wolvengebi­ed loopt, is een dergelijk systeem geïnstalle­erd. Als er beweal’, ging van grote zoogdieren – wolf, ever, ree – gedetectee­rd wordt, gaat er een waarschuwi­ngssignaal voor de weggebruik­ers aan en wordt de toegelaten snelheid verlaagd. Dit systeem is flink goedkoper dan een ecoduct: ongeveer 800.000 euro.

Sinds het systeem operatione­el is, liep het aantal incidenten op de Kamperbaan fel terug, van negentien naar één. ‘Zo’n detectiesy­steem werkt maar het kan niet overJan zegt Dries Gorissen, directeur gebiedsger­ichte werking bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). ‘Op de brede Noord-Zuidverbin­ding met zijn twee keer twee rijstroken zou het zinloos zijn.’

De mogelijkhe­den worden besproken met alle instanties. Eind dit jaar zouden er maatregele­n opgenomen worden in het geactualis­eerde Wolvenplan.

 ?? Roger Dreesen ?? De dode wolf is intussen opgehaald door het Natuurhulp­centrum.
Roger Dreesen De dode wolf is intussen opgehaald door het Natuurhulp­centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium