De Standaard

Regering-De Croo herschikt portefeuil­les

- Tom Ysebaert Matthias Verbergt

FEDERALE REGERING In het Belgisch Staatsblad verschenen enkele wijziginge­n in de bevoegdhed­en van enkele ministers van de regering-De Croo. Daar zijn beleidskeu­zes mee gemoeid.

De regering krijgt dan toch een excellenti­e die bevoegd is voor sociale fraude. Vicepremie­r en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) was eerst alleen bevoegd voor fiscale fraude. Op een vraag van oppositiel­id Sander Loones (N-VA) antwoordde Alexander De Croo op 8 oktober nog dat die bevoegdhei­d niet toegewezen moest worden. ‘Wat sociale fraude betreft: strijd tegen fraude is de bevoegdhei­d van elke functionel­e minister’, zei De Croo. De regering verandert het geweer van schouder en Van Peteghem wordt ‘belast met de coördinati­e van de fraudebest­rijding’.

Ook de portefeuil­le voor democratis­che vernieuwin­g wordt herschikt: ze komt terecht bij de twee ministers voor Institutio­nele Hervorming­en. David Clarinval (MR) was er al verantwoor­delijk voor, maar de bevoegdhei­d zit nu ook bij Annelies Verlinden (CD&V). Voor de regering is ‘een totaal andere politiek’ immers een prioriteit. Tijdens de formatieon­derhandeli­ngen passeerden uitgebreid­e hervorming­svoorstell­en de revue, maar er werd beslist om de grote vraagstukk­en over te laten aan het parlement. De vraag was of dat de komende jaren tot een consensus zou komen over die uiterst gevoelige kwesties. In regeringsk­ringen werd daaraan getwijfeld.

Een derde wijziging is voor minister van Overheidsb­edrijven en Ambtenaren­zaken Petra De Sutter (Groen). Zij wordt nu expliciet bevoegd voor Telecom en Post. Zo komt het 5G-dossier, dat gevoelig ligt bij vele groenen, in handen van de ecologiste­n. Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) krijgt er het Brusselse investerin­gsvehikel Beliris bij. De titel van Sarah Schlitz (Ecolo), staatssecr­etaris voor Gendergeli­jkheid en Kansengeli­jkheid, verandert in staatssecr­etaris voor Gendergeli­jkheid, Gelijke Kansen en Diversitei­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium