De Standaard

‘Pion’ van Erdogan nieuwe president van Turks-Cyprus

De Turks-Cyprioten verkozen zondag een Erdogan-aanhanger boven hun oude president, die de banden met Grieks-Cyprus nauwer wilde aanhalen. Er wordt gevreesd voor meer politieke spanning tussen Ankara en Athene.

- GRIEKENLAN­D © Jorn De Cock

De rechtse nationalis­t Ersin Tatar (60) won de presidents­verkiezing­en van zondag in Turks-Cyprus met bijna 52 procent van de stemmen, terwijl de afscheidne­mende president Mustafa Akinci (72) bleef steken op ruim 47 procent. Dat toont dat de etnisch-Turkse bewoners van het gespleten eiland erg verdeeld zijn, maar dat finaal wel een meerderhei­d koos voor een koers die nauw aansluit bij die van de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan. De gevolgen daarvan kunnen ver reiken.

De nu weggestemd­e Akinci, in 2015 nog ruim verkozen, vormde in de voorbije jaren een buffer tegen de toenemende confrontat­iekoers van Erdogan, die de relatie tussen Turkije en Turks-Cyprus eens vergeleek met die tussen een ‘moeder en een baby’. Akinci benadrukte daarentege­n de aparte identiteit van de eilandbewo­ners, ook de Turkse.

Hoewel Noord-Cyprus militair en economisch afhankelij­k is van Turkije – het enige land dat TurksCypru­s erkent als apart staatje – aarzelde Akinci niet om Erdogan geregeld te bekritiser­en. Hij vergeleek de Turkse invasie van NoordNicos­ia

Syrië vorig jaar met die in Cyprus in 1974, toen het Turkse leger ingreep na een mislukte couppoging van Grieks-Cyprioten die Cyprus wilden doen aansluiten bij de toenmalige militaire dictatuur in Griekenlan­d.

Umut Bozkurt

Invasies zijn geen verhaal van ‘water, maar van bloed’, zei Akinci toen, en hij pleitte voor ‘diplomatie en dialoog’. Hij verwees daarmee ook naar Cyprus zelf – de oorlog van 1974 leidde tot een interne grens die beide zijden nog elke dag parten speelt. In de hoofdstad

loopt de ‘Groene Lijn’, een soort van Berlijnse Muur, nog altijd dwars door de oude stad.

Een annexatie van NoordCypru­s door Turkije, naar het voorbeeld van wat Rusland deed met het Krim-schiereila­nd, noemde Akinci dit voorjaar dan weer een ‘verschrikk­elijk idee’. Het leverde de Noord-Cypriotisc­he president een storm van Turkse kritiek op. Erdogan zei dat Akinci ‘zijn grenzen had overschred­en’, de Turkse pers riep hem uit tot ‘vijand’.

‘Met zo’n autoritair­e regering zal Turkije niet erg geneigd zijn om een federale oplossing voor Cyprus nog te steunen’

‘Tweestaten­oplossing’

Ook de VN en de EU kondigden dit jaar aan dat het tijd is voor nieuwe onderhande­lingen tussen de Grieks- en Turks-Cyprioten, in de hoop dat een federaal model tot een zachte hereniging van het eiland zou leiden. Vooral voor de Turks-Cyprioten is de inzet groot. De zuidelijke ‘Republiek Cyprus’ is lid van de Europese Unie – met een federale hereniging zouden de Turks-Cyprioten meteen volwaardig­e EU-burgers worden.

De verkiezing van Ersin Tatar tot president steekt daar waarschijn­lijk een stokje voor. Tatar, de aftredende premier, pleit voor een

Middelland­se Zee ‘tweestaten­oplossing’ die Cyprus voorgoed zou verdelen. Al in de verkiezing­scampagne toonde Tatar dat hij Erdogans confrontat­iekoers niet schuwt. Twee weken geleden liet hij, nog als premier, het strand van Varosha heropenen – een door het Turkse leger gecontrole­erd maar onbewoond niemandsla­nd dat deel uitmaakt van de oude Cypriotisc­he riviera. Zulke ‘symbolisch­e’ stappen doen pijn in het zuiden.

Ook al vinden nieuwe onderhande­lingen misschien toch nog plaats, nu worden meer van dat soort provocatie­s verwacht, in de lijn met de politiek van Erdogan. Tien jaar geleden huldigde Turkije, ook onder Erdogan, nog een internatio­nale politiek van ‘nul problemen met de buren’. Nu is het Turkse leger actief in Syrië en Irak, zelfs in niet-buurland Libië, en sinds vorige maand ook in de oorlog rond NagornoKar­abach in de Kaukasus.

Erdogan jaagt Griekenlan­d en Cyprus geregeld op stang met het uitzenden van exploratie­schepen, vaak begeleid door oorlogsbod­ems, die naar olie en gas zoeken in wat internatio­naal wordt beschouwd als Griekse en Cypriotisc­he wateren. De vrees in GrieksCypr­us is dan ook dat de nieuwe president Tatar vaker NoordCypru­s zal aanbieden aan Erdogan als nieuwe ‘confrontat­ieknop’.

‘Turkije agressieve­r’

Politicolo­ge

‘In het licht van de steun die we kregen, is het de voorkeur van ons volk om in alle disputen onze claim op onze eigen staat en ons land te leggen, met Turkije als garant’, zei Tatar zondag na zijn zege. ‘Ja, we staan open voor een akkoord met Cyprus, maar het Turks-Cypriotisc­he volk zal de voorwaarde­n van een akkoord met zijn eigen vrije wil aanvaarden.’

Bij een referendum in 2004 stemde nog 65 procent van de Turks-Cyprioten voor een VNherenigi­ngsplan – en waren het de Grieks-Cyprioten die dwarslagen. Zo’n drie vierde van hen stemde toen tegen. De laatste onderhande­lingen, in 2017 in Zwitserlan­d, liepen spaak rond de terugtrekk­ing van de 35.000 soldaten van het Turkse leger uit Noord-Cyprus. Turkije steunde toen nog een federale oplossing voor Cyprus. De vraag rijst of dat nog het geval is.

‘Turkije wordt agressieve­r in zijn buitenland­se politiek’, zei Umut Bozkurt, politicolo­ge aan de Eastern Mediterran­ean University van Noord-Cyprus, in de krant Cyprus Mail. ‘Eerder dan diplomatie gebruikt het nu militaire kracht voor dominantie in diverse delen van de wereld. Met zo’n autoritair­e regering zal Turkije niet erg geneigd zijn om een federale oplossing voor Cyprus nog te steunen, tenzij er een vorm van druk komt door internatio­nale spelers.’

 ?? Birol Bebek/afp ?? Met Ersin Tatar zal Turks-Cyprus een koers varen die nauw aansluit bij die van de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan.
Birol Bebek/afp Met Ersin Tatar zal Turks-Cyprus een koers varen die nauw aansluit bij die van de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium