De Standaard

Bakje troost in zwart-wit RECENSIE

Net als haar man Henri CartierBre­sson fotografee­rde Martine Franck in de eerste plaats voor een betere wereld. De retrospect­ieve in haar geboortest­ad Antwerpen is een deugddoend, zij het onvermijde­lijk wat gedateerd warm dekentje.

- Martine Franck

¨¨¨èè

Op zijn eerste verdieping toont het Fotomuseum naar jaarlijkse gewoonte werk van tien Belgische of in België residerend­e talenten. Af en toe zie je klassieke documentai­re shots, maar het rijk is vooral aan fotografie die deconstrue­ert en ontregelt, fictionali­seert en confabulee­rt, innerlijke zoektochte­n verbeeldt. Zowat alles heeft weerhaken en roept vragen op.

Hoe anders, hoeveel eenvoudige­r en bevattelij­ker ogen het leven en de wereld een etage hoger, waar Martine Franck (1938-2012) een overzicht krijgt. Empathie en zachtmoedi­gheid troef, hier en daar voel je dat tot in je tenen: sommige zalen zijn voorzien van donzige witte tapijten.

Franck, geboren in Antwerpen als dochter van een Belgische bankier en zijn Britse vrouw, kreeg het reizen met de paplepel mee. Ze groeide op in Engeland en de Verenigde Staten en studeerde in Madrid en Parijs, waar ze zich uiteindeli­jk vestigde. De coup de foudre met de fotografie kwam er in 1963, tijdens een lange reis door Azië. Van haar neef had ze een Leica geleend, toen met voorsprong het favoriete speelgoed van straatfoto­grafen. Ze was een natuurtale­nt – kort daarna al verscheen haar werk in The New York Times, Life en Vogue.

Liever een lach dan een traan Vanaf het begin was sociaal engagement haar grootste drijfveer. Franck was actief betrokken bij feministis­che groepen, trok zich het lot aan van vluchtelin­gen en bedreigde gemeenscha­ppen wereldwijd. Maar de ellende uit het onderwerp wringen, was niet haar ding: geheel in lijn met de humanistis­che spirit die in de jaren 60 zo goed gedijde, focuste ze op waardighei­d en schoonheid. Liever een glimlach dan een traan. Collega Robert Doisneau had het over ‘Martine Franck met haar vriendelij­ke blik’. ‘Ik hou van mensen. Ik ben niet erg afkeurend,’ zei ze zelf. Een gutmensch, zou de cynicus zeggen.

In 1966 ontmoette ze op een Parijse modeshow die ze coverde voor The New York Times de dertig jaar oudere Henri Cartier-Bresson, godfather van de moderne persfotogr­afie, medeoprich­ter van de fotocoöper­atieve Magnum en op dat moment nog steeds de haast onbetwiste paus van de goede fotografis­che smaak. Zijn openingszi­n: ‘Martine, ik wil je contactafd­rukken komen bekijken.’ Vier jaar later trouwden ze, ze zullen samenblijv­en tot zijn dood in 2004.

Concurrent­en zijn ze nooit geweest; toen ze elkaar ontmoetten, had Cartier-Bresson zijn Leica al ongeveer aan de wilgen gehangen en

 ?? Martine Franck/magnum ?? De soepbedeli­ng bij het Salvation Army in New York. 1979.
Martine Franck/magnum De soepbedeli­ng bij het Salvation Army in New York. 1979.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium