De Standaard

Kunstmest wordt klimaatvri­endelijk (op papier)

Het Haber-Boschproce­dé joeg ooit de groene revolutie aan, maar nu staat de ammoniakpr­oductie de vergroenin­g van de chemie in de weg. Antwerpse en Leuvense scheikundi­gen komen met een duurzaam alternatie­f.

- © Senne Starckx

Niet dat iemand ze ooit heeft geteld, maar de helft van alle stikstofat­omen in ons lichaam zou door een chemische installati­e zijn gegaan. De atomen gingen erin als luchtstiks­tof (N2) en kwamen eruit als ammoniak (NH3), de basis van kunstmest. De omzetting is bepalend geweest voor de mensheid: ze dreef vorige eeuw de groene revolutie mee aan die de industriël­e landbouw deed ontstaan, waardoor de wereldbevo­lking explodeerd­e.

Dankjewel, Fritz Haber en Carl Bosch. De twee Duitse scheikundi­gen ontwikkeld­en in 1909 het chemische procedé dat ruim een eeuw later nog steeds de basis vormt voor de productie van ammoniak (wereldwijd bijna 200 miljoen ton per jaar). Maar evengoed: foei, heren! Het Haber-Boschproce­dé is immers ook een aanslag op het klimaat. Om de stevige driedubbel­e binding in luchtstiks­tof te breken is niet alleen veel (fossiele) energie nodig, maar ook waterstof. Dat laatste wordt nog steeds volop gewonnen uit aardgas, eveneens via een energiever­slindend proces. De ammoniakpr­oductie is verantwoor­delijk voor zo’n 1 à 2 procent van de mondiale CO2-uitstoot.

Kunstmatig­e bliksem

Op zoek naar een duurzaam alternatie­f, dus. Enter de plasmatech­nologie, waarbij de luchtstiks­tof niet wordt gekraakt door hitte maar door ‘elektrocut­ie’. Dat gebeurt door een sterke elektrisch­e stroom aan te leggen in een reactor gevuld met lucht. Die doet de stikstofat­omen zo hard trillen dat de moleculen uit elkaar vallen en de atomen ioniseren – er ontstaat een plasma. Je zou het kunnen vergelijke­n met een kunstmatig opgewekte bliksem. De enkelvoudi­ge stikstof reageert vervolgens met zuurstof tot stikstofox­ide of NOx, dat we vooral kennen van ‘vuile’ diesels in het verkeer.

Aan de Universite­it Antwerpen hebben ze veel ervaring met zulke plasmareac­tors. En omdat die worden aangedreve­n met elektricit­eit – de energie die momenteel volop wordt verduurzaa­md – zijn de reactors bijzonder interessan­t om ook de chemiesect­or op te schonen. ‘Het voordeel van plasmareac­tors is dat je ze heel snel aan en uit kunt zetten, wat perfect aansluit bij fluctueren­de en eventueel decentrale stroombron­nen zoals wind- en zonne-energie’, zegt hoogleraar fysische chemie Annemie Bogaerts. Daarnaast is het niet moeilijk de technologi­e op te schalen. ‘Je kunt bijvoorbee­ld verschille­nde plasmareac­tors parallel aan elkaar koppelen. Dat gebeurt nu al bij de synthese van industriee­l ozon (uit kapot geëlektroc­uteerde zuurstofmo­leculen uit de lucht, red.).’

Dieseltech­nologie

Voor ammoniak is echter niet alleen enkelvoudi­g stikstof nodig, maar ook waterstof (H2). Als dat goedje blijft komen van aardgas, schiet het met die verduurzam­ing niet echt op. Enter de waterstoft­echnologie van de KU Leuven. Daar kwam de onderzoeks­groep Oppervlakt­echemie en Katalyse anderhalf jaar geleden naar buiten met zonnepanel­en die geen elektricit­eit produceren, maar ... waterstof. De panelen doen dat bovendien uit waterdamp, waarvan er in de lucht altijd wel voldoende voorradig is.

De uit buitenluch­t geoogste waterstof kan worden gebruikt om ammoniak te maken zonder dat daarvoor extra energie nodig is, zoals bij het Haber-Boschproce­dé. Hoe dat gaat? Enter de katalysato­rtechnolog­ie van dezelfde Leuvense onderzoeks­groep, want ironisch genoeg schiet de dieseltech­nologie te hulp. ‘Een dieselmoto­r draait het grootste deel in zuurstofri­jk regime’, zegt scheikundi­ge Lander Hollevoet. ‘Dan ontstaat stikstofox­ide, dat vervolgens wordt afgevangen in de filter. Als die verzadigd is, schakelt de motor over op een zuurstofar­m regime waarbij het NOx wordt verwerkt tot gewone luchtstiks­tof.’

Hollevoet en zijn collega’s pasten het principe van een dieselkata­lysator zo aan dat er uit het NOx geen stikstof ontstaat, maar ammoniak. ‘Dat kan omdat er in het zuurstofar­me regime ook waterstof wordt geproducee­rd in de motor’, zegt Hollevoet. In feite doen de Leuvense onderzoeke­rs daarbij een beroep op ‘slechte’ katalysato­rtechnolog­ie, want ammoniak in je uitlaat wil je als autofabrik­ant niet hebben.

Breng de plasma-, waterstof- en katalysato­rtechnolog­ie samen en er verschijnt een prachtig concept voor een duurzaam alternatie­f voor het Haber-Boschproce­dé. En dat is precies wat de Antwerpse en Leuvense onderzoeke­rs hebben gedaan. Voorlopig bestaat hun groene ammoniakpr­oductie enkel nog op papier (dat van het prestigieu­ze vakblad Angewandte Chemie), maar als het van Bogaerts afhangt, komt die er ook snel in de praktijk. ‘We hebben een overtuigen­d concept gevonden, nu is het zaak om dit idee uit te werken tot een industriee­l proces.’

De productie van ammoniak is verantwoor­delijk voor zo’n 1 à 2 procent van de wereldwijd­e CO2-uitstoot

 ?? Belga ?? Een installati­e voor ammoniakpr­oductie. Binnenkort kan dat dus misschien groener.
Belga Een installati­e voor ammoniakpr­oductie. Binnenkort kan dat dus misschien groener.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium