De Standaard

Een rondje musea

- Museum tour ©

Te zien op VRT.Nu ¨¨¨èè

Dwalen door lege zalen: de plotse opkomst van virtuele rondleidin­gen tijdens de lockdown deed een NRC-recensente denken aan de film waarin Francis Alÿs een vos door de nachtelijk­e National Portrait Gallery stuurde. Ze had er een akelig gevoel bij: de camera volgen door een leeg museum komt nu eenmaal niet in de buurt van the real thing.

Toch scoorden de digitale inkijkjes goed, op het moment dat de cultuurwer­eld op slot ging. De actie ‘Stay at home museum’, die je in je luie zetel rondgidste in de Van Eyck-expo in Gent, later ook door het oeuvre van Bruegel en dat van Rubens, scoorde in een maand tijd 300.000 bezoekers. En dat uit bijna 100 landen. Museum tour breit daar nu een vervolg aan: na de Vlaamse Meesters zijn de Vlaamse musea aan de beurt. Mini-docu’s stellen de rijke collecties van onze cultuurins­tellingen voor. De reeks, vanaf vandaag wekelijks op VRT.Nu, is een initiatief van Toerisme Vlaanderen, Canvas, de Vlaamse musea en het steunpunt Faro. De waaier is meteen breed, met Mayer van den Bergh in Antwerpen, de Sint-Pietersker­k in Leuven, het Sint-Janshospit­aal in Brugge, het nieuwe KBR Museum in Brussel en het Industriem­useum in Gent.

Van een ‘virtueel bezoek’, zoals de promotekst belooft, kunnen we niet echt spreken.

Directeur Carl Depauw biedt ons voor de deur van Mayer van den Bergh al zicht op de drukte in de Antwerpse binnenstad, in de zalen zien we bezoekers met mondkapjes naar de portretten van Cornelis de Vos wijzen. We worden rondgeleid, zeker, maar toch heeft de tour iets statisch. De gids zit aan zijn bureau. Depauw focust op het verhaal van een rijke industriee­l die in tien jaar een verzamelin­g uitbouwde met de klemtoon op de zestiende eeuw, en op het verhaal van zijn moeder die het historisch­e woonhuis inrichtte als een museum-onder-een-stolp.

De kracht van het museum Mayer van den Bergh ligt in de intieme, huiselijke sfeer, maar de docu laat die maar terloops proeven

 ?? Rr ?? Ridder Frits Mayer van den Bergh kocht de op een veiling voor 488 frank.
Rr Ridder Frits Mayer van den Bergh kocht de op een veiling voor 488 frank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium