De Standaard

Blijft ‘kameraad Evo’ de echte president?

Luis Arce wordt de nieuwe president van Bolivia. De vraag is in hoeverre zijn beleid zal worden bepaald door zijn partijgeno­ot, ex-president Evo Morales, die nu in ballingsch­ap leeft.

- Merijn de Waal

Op onverwacht kalme en vreedzame wijze heeft een diep verdeeld Bolivia zondag een nieuwe president en een nieuw parlement gekozen. De stembusgan­g, die vanwege corona driemaal werd uitgesteld, moet een einde maken aan een jaar van politieke crisis. Die brak uit na het gedwongen vertrek van de linkse president Evo Morales, in november 2019. Morales’ partijgeno­ot en oud-minister Luis Arce kreeg zondag 53 procent van de stemmen. Zijn partij behaalde ook een meerderhei­d in beide kamers van het parlement. Het zijn voorlopige tellingen, maar zijn voorsprong is zo afgetekend dat Arce al werd gefelicite­erd door de rechtse interim-president Jeanine Áñez.

Lamaherder vs. econoom

De grote vraag wordt in hoeverre Arce zich zal laten beïnvloede­n door zijn mentor Morales. Die mengt zich vanuit zijn ballingsoo­rd in buurland Argentinië volop in het politieke debat en blijft zinspelen op een terugkeer na de rechtse ‘staatsgree­p’ tegen hem.

Luis Arce

De twee mannen zijn heel verschille­nd. Waar Morales opklom van inheemse lamaherder tot voorman van de vakbond van cocaboeren, oppositiel­eider en uiteindeli­jk president, heeft Arce geen activistis­che achtergron­d – en minder charisma. Hij groeide op in een stedelijk middenklas­segezin, werkte als econoom bij de centrale bank, studeerde en doceerde deels aan prestigieu­ze buitenland­se universite­iten.

Arce ziet een grote rol weggelegd voor de overheid in de economie, maar is anders dan een deel van zijn Movimiento al Socialismo (MAS) geen orthodox-communist.

Arce speelde een sleutelrol in de economisch­e groei van Bolivia tijdens Morales’ presidents­chap (2006-2019). Als minister van Financiën – en al snel ook van Economisch­e Zaken – ontwikkeld­e hij het ‘Andes-Amazone-kapitalism­e’-model. Uitgangspu­nt was dat de arme, in meerderhei­d inheemse bevolking kan meeprofite­ren van Bolivia’s vele natuurlijk­e grondstoff­en (aardgas, lithium). De exploitati­e van deze bodemschat­ten werd voor een deel genational­iseerd. Met de extra overheidsi­nkomsten werden de interne consumptie aangejaagd en nieuwe buitenland­se investeerd­ers aangetrokk­en. In de bijna veertien jaar dat Morales regeerde, daalde de armoede spectacula­ir, van 63 procent in 2005 naar 35 procent in 2018, aldus de Wereldbank.

Boliviaans lithium

Als president wil Arce dit model verder verbeteren, omdat hij vindt dat Bolivia te afhankelij­k is van zijn grondstoff­enrijkdom en zelf te weinig produceert. Arce wil daarom inzetten op een industrial­isatieproc­es, opdat het land minder hoeft in te voeren. Om te beginnen, zei hij deze zomer tegen The Financial Times, gaat het dan om voedsel, huishoudel­ijke producten en staal. Maar uiteindeli­jk ook om elektrisch­e auto’s rijdend op accu’s vol Boliviaans lithium.

Arce treedt aan op een uitermate lastig moment: het jaar van politieke chaos heeft het land gepolarise­erd en de coronapand­emie heeft Bolivia hard geraakt. De interimreg­ering heeft de epidemiebe­strijding niet goed aangepakt. Er stapelden zich lijken op in de straten, terwijl een minister werd opgepakt wegens corruptie bij de aanschaf van beademings­apparatuur.

Verzoenend­e toon

Arce zal duidelijkh­eid moeten geven over de rol die hij weggelegd ziet voor Morales. Er zijn onder de interim-regering verschille­nde aanklachte­n tegen de ex-leider opgesteld, wegens genocide, terrorisme, opruiing en recentelij­k ook van verkrachti­ng. Arce is eerder kritisch geweest over ‘politieke vervolging’ van MAS-kopstukken onder interim-president Áñez, maar heeft ook gezegd dat ‘kameraad Evo zich hier eerst tegen de rechtszake­n moet verdedigen’.

Op verkiezing­snacht sloeg Arce een verzoenend­e toon aan, die bij Morales vaak ontbrak. ‘We gaan regeren voor alle Bolivianen, in een regering van nationale eenheid’, beloofde hij. En: ‘We zullen leren van onze fouten en het beter doen.’

‘We zullen leren van onze fouten en het beter doen’

Nieuwe president van Bolivia

 ?? Belga ?? De nieuwe president Luis Arce viert zijn verkiezing­soverwinni­ng.
Belga De nieuwe president Luis Arce viert zijn verkiezing­soverwinni­ng.
 ?? Efe ?? Ex-president Evo Morales leeft in ballingsch­ap in Argentinië.
Efe Ex-president Evo Morales leeft in ballingsch­ap in Argentinië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium