De Standaard

En de winnaar in de VS is … de wapenfabri­kant

- Smith & Wesson

Het is een trieste vaststelli­ng: de verkoop van vuurwapens in de Verenigde Staten breekt dit jaar records. En dat zowel in de warenhuize­n – waar de verkopers volgens het persagents­chap Reuters de vraag nauwelijks nog kunnen bijhouden – als op de koerstabel­len van Wall Street. Het moederbedr­ijf van Smith & Wesson bijvoorbee­ld, zag zijn beurskoers sinds begin dit jaar al met 135,4 procent stijgen. Beleggers die de aandelen van rivaal Sturm Ruger kochten, zagen hun inleg dit jaar al met ruim de helft in waarde toenemen.

Het lijkt een paradox: diezelfde beurzen wedden vandaag volop op een verkiezing­soverwinni­ng van de ‘brave’ Joe Biden. Maar dat is het niet. De verkoop van vuurwapens in de VS vertoont al decenniala­ng een voorspelba­ar patroon: de cijfers stijgen telkens in de nasleep van een massale schietpart­ij of uit vrees voor een strengere wapenwetge­ving, zoals na de verkiezing van een Democratis­che president. En dus kun je stellen dat veel Amerikanen nog snel even een vuurwapen kopen, louter uit vrees dat Biden straks zijn belofte nakomt om de verkoop van snelvuurwa­pens (en hun grote magazijnen) aan banden te leggen.

Onder de waterlijn is een historisch­e trendbreuk bezig: ook vrouwen en minderhede­n kopen nu plots vuurwapens

En toch is er deze keer meer aan de hand. Zo speelt er volgens de Financial Times ook een duidelijk corona-effect. Veel Amerikanen hebben deze zomer het jagen ‘herontdekt’. Dat vertaalde zich bij munitieher­steller Ammo in Arizona in een omzetstijg­ing met 125 procent sinds juni.

Maar vooral, onder de waterlijn is een historisch­e trendbreuk bezig bij de kopers. Het valt namelijk op dat ditmaal niet alleen de stereotiep­e blanke en politiek ‘conservati­eve’ mannen naar de plaatselij­ke Walmart rennen. Mannen die vaak al meerdere vuurwapens in hun bezit hebben. Ook vrouwen en minderhede­n met een politiek progressie­ver profiel – die vaak nooit eerder een wapenwinke­l binnenstap­ten – zijn vandaag bezig om zich massaal te bewapenen.

Zoals de 61-jarige Bailey Beeken uit New York, die zichzelf omschrijft als een hoogopgele­ide blanke vrouw uit de middenklas­se. Zij volgde vorige zomer voor het eerst schietless­en, uit vrees voor rellen na de presidents­verkiezing­en. ‘Welke kant die ook opgaan, het kan wel eens beangstige­nd en bloederig worden’, citeert Reuters haar. Of Andreyah Garland: een zwarte, 44-jarige, alleenstaa­nde moeder van drie dochters uit Fishkill (New York), die in mei haar eerste pistool kocht en nu elke drie dagen naar de Walmart gaat om extra munitie te kopen. ‘Want die is altijd op (in de winkel, red)’. Garland verwijst niet alleen naar de nakende verkiezing­en, maar ook naar de sociale onrust na de gewelddadi­ge dood door politiegew­eld van George Floyd.

Bailey en Andreyah zijn niet alleen. De ceo van Smith & Wesson, Mark Peter Smith, schatte dat deze nieuwe kopers goed zijn voor 40 procent van alle vuurwapenv­erkopen dit jaar. Dat komt neer op miljoenen Amerikanen. Als dat maar goed afloopt. Want meer vuurwapens betekent bijna altijd méér doden. Het leidt tot ‘ongelukken’, meer zelfdoding­en en meer geweld tegen huisgenote­n. Zouden de beleggers in Smith & Wesson daar ooit bij stilstaan? Of redeneren ze zoals iedereen die een vuurwapen koopt? En doen ze dat ‘alleen om zich (financieel) te verdedigen’?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium