De Standaard

Is sluiting juridisch aanvechtba­ar?

De drie horecafede­raties tekenen beroep aan tegen de verplichte sluiting van de sector. Maar de slaagkanse­n van de klagers lijken gering.

- ©

Bij de Raad van State zal in naam van de drie horecafede­raties in België (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) een beroep tot nietigverk­laring worden aangeteken­d tegen de verplichte sluiting van de cafés en restaurant­s. Dat heeft Philippe Simonart, juridisch directeur van de Brusselse horecafede­ratie gisteren bevestigd.

Het beroep tot nietigverk­laring wordt een van de komende dagen ingediend. Bij de rechtbank van eerste aanleg zal ook een kort geding worden aangespann­en. Een beroep tot schadeloos­stelling wordt nog onderzocht.

Welke argumenten neemt de Raad van State in overweging?

Als de Raad op de inhoud ingaat, zal hij drie vragen toetsen. Ten eerste: beoogt de maatregel een legitiem doel? Ten tweede: is de maatregel geschikt en noodzakeli­jk om dat doel te bereiken? En ten derde: is de maatregel proportion­eel? Wegen de baten op tegen de nadelen? Die laatste vraag is in de meeste gevallen doorslagge­vend.

Hoe stelden de rechters zich tot nu op?

De allereerst­e rechtelijk­e uitspraak over de coronamaat­regelen dateert van eind april. Toen gaf de Raad van State aan dat hij de overheid buitengewo­on veel ruimte liet. Later volgden nog tientallen andere rechtszake­n, waarvan de eisers haast nooit in het gelijk werden gesteld. Er is één uitzonderi­ng: begin deze maand achtte de Raad van State het verbod van de stad Brussel op prostituti­e onwettig. In de overgrote meerderhei­d van de gevallen werden de beroepen afgewezen op procedurel­e gronden.

Zal de Raad het geweer van schouder veranderen?

‘Bij de eerste golf stelde de Raad zich heel terughoude­nd op’, zegt professor publiek recht Stefan Sottiaux (KU Leuven). ‘Nu is er meer informatie bekend over het virus, zijn er meer beschermin­gsmiddelen en heeft de overheid de tijd gehad om zich beter voor te bereiden.’

‘Ik zie de Raad niet meer instemmen met een onderschei­d tussen algemene en gespeciali­seerde doe-het-zelfzaken, een verbod om naar tweede verblijven te gaan of een absoluut contactver­bod voor inwoners van woonzorgce­ntra’, zegt Sottiaux.

Maar het lijkt niet waarschijn­lijk dat de Raad de sluiting van de horeca zal afkeuren. ‘Gezien de ernst van de situatie en de uitgebreid­e motivering van de regering zal de Raad wellicht alleen kennelijk ongeschikt­e of manifest onredelijk­e maatregele­n onwettig achten’, besluit Sottiaux.

 ?? Kristof ?? Gesloten café in Brussel.
Kristof Gesloten café in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium