De Standaard

‘Ryanair verdubbelt aantal ontslagen’

- ©

LUCHTVAART De Ierse luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair dreigt ermee het aantal ontslagen bij het Belgische cabinepers­oneel te verdubbele­n. Dat melden de vakbonden ACV Puls en CNE. ‘In een webcast aan het personeel stelde Ryanair dat het aantal jobs bij het cabinepers­oneel dat geïmpactee­rd wordt bijna zal verdubbele­n van 106 naar 200’, zegt Hans Elsen van ACV Puls. In ons land werken 370 mensen als cabin crew bij Ryanair.

Het is niet voor het eerst dat de luchtvaart­maatschapp­ij de cijfers optrekt. In de zomer ging het nog over vijftig jobs. Vorig maand steeg dat naar 106, en nu naar 200. ‘Ik heb nog nooit geweten dat een bedrijf een tweede procedure binnen de wet-Renault opstart terwijl een eerste nog niet is afgelopen’, zegt Elsen. ‘En zeker niet dat er al een derde wordt opgestart.’

De vakbonden beschouwen de aankondigi­ngen van Ryanair als ‘een cynisch spel’. Het zou de maatschapp­ij er vooral om te doen zijn het personeel te doen instemmen met lagere lonen. ‘Ze hebben al gezegd dat niemand zijn ontslag zou krijgen als het personeel instemt met lagere lonen’, zegt Elsen. ‘Ofwel accepteer je het, ofwel word je in maart, wanneer Ryanair opnieuw zal groeien, vervangen door een goedkopere werkkracht. Maar omdat het cabinepers­oneel al op het sectoriële minimumloo­n zit, is dat moeilijk. Dat schijnt Ryanair niet te begrijpen.’ Ryanair was niet bereikbaar voor een reactie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium