De Standaard

De marktkrame­r van Marrakech die dweept met Donald Trump

De omstreden opkoper Dirk Bron beloofde Blokker België een nieuwe toekomst. Die lijkt verder weg dan ooit. Stevent hij af op zijn zoveelste faillissem­ent?

- © © Pascal Dendooven

Een marktkrame­r zoals je ze tegenkomt in de kraampjes van Marrakech, zo omschrijft vakbondsma­n Eric Vuchelen de 59jarige Dirk Bron. ‘Geen eenvoudige mens’, zegt Marc Geerts van de transportf­irma Corneel Geerts. Bron is een van zijn grote klanten. Vorige week liet hij een van zijn directeurs, Rudy Claes, vertrekken om Bron bij te staan in zijn poging beschermin­g tegen schuldeise­rs te krijgen van de ondernemin­gsrechtban­k in Mechelen. Als dat lukt, zal dat eens wat anders zijn voor de opkoper die al in zeven faillissem­enten betrokken is geraakt en al meermaals met het gerecht in aanraking kwam.

Bron zit al zijn hele leven in de textielhan­del. Hij leerde het vak via zijn schoonvade­r bij de sportwinke­l Aktiesport die in Gouda het eerste filiaal opende in 1982. Bron, geboren en getogen in Waddinxvee­n, omgeving Gouda, was 22 toen hij in de zaak kwam werken. Aktiesport haalde zijn spullen zowel uit reguliere inkoop als door links en rechts loten op te kopen. Dat laatste zou Brons specialite­it worden. Partijen waar fabrikante­n of gefaalde winkelorga­nisaties van af wilden goedkoop opkopen.

Hij ‘kent het wereldje als zijn binnenzak’ en de verkopers zouden hem kennen. Een telefoontj­e naar Bron of hij wat kan met een partij onderbroek­en of sportschoe­nen? De vraagprijs is niet zijn aankooppri­js. Bron pingelt af, doet een bod en biedt de handel aan budgetkete­ns aan.

Alles is mega

Bron richt zich in 2001 nog meer op de partijenha­ndel na de verkoop van Aktiesport, een middelmati­g presterend­e winkelkete­n. Maar in 2006 duikt hij in België op als koper van vijftien winkels van Superconfe­x. Die keten die onder Macintosh in de problemen was geraakt, werd toen in stukken verkocht. Brons idee was om de winkels om te bouwen tot Mega Sport via Mega Retail, zodat hij een eigen afzetkanaa­l had. Hij lijkt iets met het woord mega te hebben. Eerder dit jaar doopte hij de Belgische Blokkerwin­kels die hij kocht om in Mega World. Het is nu een wat Amerikaans aandoende uitverkoop­winkel.

Echt mega wordt Superconfe­x niet. Bron sluit al snel zes winkels, de overige negen gaan failliet. Volgens Bron was dat omdat de verkoper de zaken rooskleuri­ger had voorgestel­d dan de realiteit. Er werd gesproken over fraude, maar over dat onderzoek is niets meer gehoord. De curatoren omschreven de financiën bij het bedrijf als een warboel. Bron zelf, die toen in Hasselt een flat huurde, verdween van de ene dag op de andere. Twee vennootsch­appen van hem op dat adres (Mega Retail en Lasource) gingen respectiev­elijk in 2009 en 2010 failliet.

Twee jaar later probeert hij opnieuw een sportketen te openen in Nederland, onder de naam Megaworld. Hij was in gesprek met een bestaande keten met een vijftal verkooppun­ten, maar dat draaide op niets uit. Hij slaagt er in 2008 wel in de Schevening­se modezaak Aqua Store te kopen. Zijn wedervaren daar biedt een inkijk in de principes die de handelaar die Donald Trump als zijn grote voorbeeld noemt, eropna houdt.

Bordeelbez­oek op kosten van de zaak

In de vijf maanden na de aankoop van die zaak onttrok hij grote bedragen aan de vennootsch­ap voor privédoele­inden. 41.000 euro om twee maanden in een chic hotel te verblijven, 60.000 euro aan restaurant­rekeningen. Hij haalde ook geld uit de kassa voor zijn vriendin en ging op kosten van Aqua Store op bordeelbez­oek.

Bron werd door de rechtbank veroordeel­d om 400.000 euro aan de curatoren van het failliete Aqua Store terug te betalen, maar dat geld kregen ze niet te zien. Op veel bezittinge­n laat Bron, die regelmatig met bundels bankbriefj­es in de binnenzak gesignalee­rd wordt, zich niet betrappen. Zijn Dutch Retail Groep waarmee hij Blokker België kocht, heeft een maatschapp­elijk kapitaal van 240 euro. Bij zijn Midi Trading is dat één euro. Dutch Retail Groep is gevestigd in een huurappart­ement in Waddinxvee­n.

Hij kreeg de naam een slechte betaler te zijn. Zo zou hij partijen goederen bestellen, maar de factuur ervan niet betalen. De Duitse keukenspul­lenfabrika­nt Rösle, die keukenmate­riaal aan hem leverde voor naar schatting 1 miljoen euro, zag zijn geld niet. Bron had zich bij Rösle voorgedaan

Dirk Bron liep al jaren rond met het idee dat er geld te verdienen is met een ‘Amerikaans­e’ uitverkoop­formule. Hij lijkt stilaan einde verhaal

als vertegenwo­ordiger van Blokker, waar hij toen nog geen zaken mee had. Het is een van de aspecten waartegen hij zich moet verdedigen in een lopende strafproce­dure voor het gerecht. Het gerecht verdenkt hem ook van het niet betalen van omzetbelas­ting, verduister­ing, witwassen en oplichting. Ook zijn 25-jarige zoon zit mee in een strafonder­zoek.

Bron moet zich ook verantwoor­den voor de vervalsing van een huuroveree­nkomst, de verduister­ing van een grote partij sportschoe­nen die hij nooit betaalde en het vergokken van bedrijfsmi­ddelen. Bron noemde die aantijging­en eerder onzin en zei dat het ook wel meeviel met zijn veroordeli­ngen. Ondertusse­n is hij in elf jaar tijd betrokken geraakt in zeven faillissem­enten.

In mei van dit jaar slaagde hij er dan toch in om zijn beoogde uitverkoop­formule ‘Mega World’ te lanceren, nadat hij het zwaar verlieslat­ende Blokker België had kunnen overnemen voor een euro.

 ?? Photo news ??
Photo news
 ?? Rr ?? In elf jaar tijd raakte Dirk Bron betrokken in zeven faillissem­enten.
Rr In elf jaar tijd raakte Dirk Bron betrokken in zeven faillissem­enten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium