De Standaard

Uitrol 5G-netwerk geeft Chinees herstel boost

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met net geen 5 procent. Dat spectacula­ire V-herstel komt er mede door grootschal­ige overheidsi­nvestering­en.

-

China publiceerd­e gisteren groeicijfe­rs die nogmaals bevestigen dat de economie als eerste ter wereld afstevent op een V-herstel.

In het derde kwartaal groeide het bbp met 4,9 procent. Dat is weliswaar iets minder dan de verwachte 5,2 procent, maar het blijft een economisch groeicijfe­r waarvan andere landen – zeker die in Europa – alleen maar kunnen dromen.

Vooral de industriël­e productie in China deed het beter dan verwacht. ‘De industriël­e productie in het derde kwartaal ligt in China nu 5 tot 6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral het gevolg van de enorme overheidsi­nvestering­en in infrastruc­tuur en het 5G-netwerk, dat nu massaal in China wordt uitgerold’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België.

‘Chinese bbp-cijfers? Het stijgende elektricit­eitsverbru­ik is betrouwbaa­rder’

Toerisme in de lift

Net als andere analisten blijft de ING-econoom wel vraagteken­s plaatsen bij de accuraathe­id van de Chinese groeicijfe­rs. ‘Zeker de bbp-cijfers moet je met een korrel zout nemen. Dat kunnen niet meer dan ruwe schattinge­n zijn. Het feit dat China als eerste land die cijfers durft te publiceren, zegt op dat

Peter Vanden Houte

Hoofdecono­om ING België

vlak veel.’ Maar dat betekent niet dat we het Chinese herstel zomaar moeten onderschat­ten. Dankzij de Chinese overheid blijft de jobcreatie stabiel en gaat ook de binnenland­se consumptie in stijgende lijn. Al blijven de kleinhande­lsverkopen wel nog wat achter.

 ?? Blg ?? Reclamebor­d voor 5G in Peking.
Blg Reclamebor­d voor 5G in Peking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium