De Standaard

KU Leuven doet eigen contactond­erzoek, studenten testen medestuden­ten

In de hallen van de KU Leuven is een nieuw testcentru­m voor corona geopend. ‘Als we in code oranje willen blijven, moet dat gepaard gaan met heel wat flankerend­e maatregele­n’, zegt rector Luc Sels.

- ©

Zo’n 150 studenten van de KU Leuven hebben sinds het begin van het academieja­ar al een positieve coronatest afgelegd. Dat loopt gelijk met de nationale trend, en van een broeihaard is dus absoluut geen sprake. Toch is een eigen testing volgens rector Luc Sels cruciaal, als de universite­it in code oranje wil blijven.

‘Door zelf te testen en ook eigen contactond­erzoek op te zetten, hopen we snel een helder beeld te krijgen van de besmetting­sgraad onder de studentenp­opulatie’, zegt de rector. ‘Dat is cruciaal voor het terugdring­en van het virus en voor de organisati­e van ons onderwijs. We willen hierin heel duidelijk onze verantwoor­delijkheid nemen.’

‘En tegelijk willen we met dit afnamecent­rum vermijden dat de

Leuvense huisartsen en het Leuvense Studenteng­ezondheids­centrum te hard onder druk komen te staan.’

Meteen alle hens aan dek Het testcentru­m opende gisterocht­end en meteen was het alle hens aan dek. De studenten stroomden toe. ‘Studenten — zowel van de KU Leuven zelf als van UCLL of het Lemmensins­tituut — komen op afspraak. Het gaat om studenten die doorverwez­en worden door het Studenteng­ezondheids­centrum omdat ze symptomen vertonen, studenten die in contact zijn gekomen met coronapati­ënten of studenten die uit een risicogebi­ed komen’, zegt Sels.

Masterstud­enten

Claire en Chenxi

De studenten worden ontvangen door studiegeno­ten. Studenten Biomedisch­e Wetenschap­pen doen het eerste onthaal en masterstud­enten Geneeskund­e nemen de tests af.

‘Het is heel fijn dat we dit als studenten kunnen doen’, zeggen Claire en Chenxi, beiden in hun eerste master. ‘Dit is toch waarvoor we studeren, en nu kunnen we ook ons steentje bijdragen en tegelijk al wat praktijker­varing opdoen.’

‘Dit is toch waarvoor we studeren, en nu kunnen we ook ons steentje bijdragen en tegelijk al wat praktijker­varing opdoen’

Binnen 24 uur resultaat

De KU Leuven hoopt zo’n driehonder­d tests per dag te kunnen uitvoeren, en streeft ernaar om de resultaten binnen de 24 uur te hebben.

Daarnaast start er ook een contactops­poring door de KU Leuven zelf. Voor studenten die zich gewoon bij de huisarts laten testen, loopt die opsporing niet via de KU Leuven, maar via het nationale tracingcen­ter.

Studenten geneeskund­e

 ?? Hsb ?? De KU Leuven wil 300 tests afnemen per dag, en hoopt de resultaten binnen de 24 uur te hebben.
Hsb De KU Leuven wil 300 tests afnemen per dag, en hoopt de resultaten binnen de 24 uur te hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium