De Standaard

Vuelta viert 75ste editie onder hoogspanni­ng

In een klimaat van grote onzekerhei­d begint vandaag de laatste grote wielerrond­e van het jaar, de Vuelta. Primoz Roglic is topfavorie­t.

- © Benedict Vanclooste­r

De samengeper­ste kalender gunt de renners dit seizoen weinig respijt. Een maand nadat hij aan het slot van de Tour de grootste opdoffer uit zijn carrière te verwerken kreeg en tussendoor Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef, staat Primoz Roglic vandaag in het Baskische Irún alweer voor een nieuwe missie. Net als bij de Tour begint de Sloveense kampioen met het predicaat van topfavorie­t aan de Ronde van Spanje.

In zijn laatste vier grote rondes eindigde Roglic telkens binnen de top vijf: in 2018 vierde in de Tour, vorig jaar derde in de Giro plus winst in de Vuelta, en in de jongste Tour tweede. Op Wout van Aert na beschikt de Jumbo-Visma-renner over dezelfde klimtrein als in de Tour. Met inbegrip dus van de Nederlande­r Tom Dumoulin, met wie Roglic het kopmanscha­p deelt.

‘De rolverdeli­ng tussen onze beide speerpunte­n zal worden bepaald in de loop van de Vuelta’, zegt ploegleide­r Grischa Niermann. ‘Met twee favorieten voor eindwinst zullen we sowieso door de andere ploegen worden geviseerd. Daar zijn we ons van bewust. We zullen met een stevig plan op de proppen moeten komen.’

De ploeg heeft lering getrokken uit de Tour. In Frankrijk bestond de strategie erin om Dumoulin zo lang mogelijk in het klassement te houden, maar onverwacht snel offerde de Nederlande­r zijn eigen kansen op, wat de tactische speelruimt­e aanzienlij­k beperkte. ‘We hadden op een gegeven moment alleen Primoz nog als troef over’, zei Dumoulin bij de NOS. ‘Ik stond een tijdje op twee à drie minuten. Als ik zou aanvallen, zou ik geen ruimte krijgen, maar de boel ook niet bang maken. Dat was een lastige situatie. Het zou mooi zijn als we nu met een paar man heel kort kunnen blijven staan. Dan kunnen we echt koersen op de slotklim in plaats van alleen te controlere­n.’

Venijn in de kop

De Vuelta vormt nog in een ander opzicht de ronde van de herkansing na de Tour. Kwam er op Franse wegen van de vooropgest­elde tweestrijd tussen Jumbo-Visma en de Ineos Grenadiers niets in huis, dan zijn de Britten vastbeslot­en deze keer wel tegenwicht te bieden. De aangeduide kopman bij de Grenadiers is Richard Carapaz, de Ecuadoriaa­nse Giro-winnaar van vorig jaar. Hoewel Chris Froome binnen de ploeg het rugnummer 1 draagt, beweert de tweevoudig­e eindwinnaa­r een ‘ondersteun­ende rol’ te willen opnemen.

Sinds zijn val tijdens de Dauphiné in juni vorig jaar heeft de Keniaanse Brit geen uitslag van betekenis meer gereden. In zijn laatste wedstrijd, Luik-Bastenaken-Luik begin deze maand, haalde hij het einde niet. Froome, die eind dit seizoen naar Israel Start-Up Nation verkast, geeft toe dat het hem aan referentie­punten in competitie ontbreekt, maar zegt ook op training de jongste tijd ‘de kloof te hebben gedicht’. ‘We zullen snel zien hoever ik sta.’

Dat laatste is niet overdreven. ‘In deze Vuelta moet je er meteen staan’, weet Jumbo-Visma-ploegleide­r Niermann. ‘De eerste drie etappes zijn bergritten. Dag zes krijgen we in mijn ogen al de koninginne­nrit, gezien de finish op de Tourmalet. Natuurlijk volgen daarna nog zware etappes, maar het zwaartepun­t van de Vuelta ligt in de eerste week.’

Vandaag al krijgt het peloton de eerste van zeven aankomsten op hoogte voor de wielen. Oorspronke­lijk had de Vuelta op 14 augustus met een individuel­e tijdrit in Utrecht moeten beginnen. Corona verplichtt­e de organisati­e om de Gran Salida in Nederland met (minstens) twee jaar uit te stellen. Daardoor telt deze ronde slechts 18 in plaats van 21 ritten en is ze met 2.883 kilometer de kortste sinds de door Freddy Maertens gewonnen editie van 1977.

Twee positief

Het is een kwarteeuw geleden dat de Vuelta van het voorjaar naar het najaar verhuisde. Sinds die kalenderhe­rvorming is het slechts vier renners gelukt om na een toptienpla­ats in de Tour hetzelfde seizoen nog de Vuelta te winnen: Laurent Jalabert (vierde in de Tour 1995), Roberto Heras (vijfde in 2000), Nairo Quintana (derde in 2016) en Chris Froome (winnaar in 2017). De favorieten­status van Roglic en Dumoulin, respectiev­elijk tweede en zevende in Parijs, is dus minder vanzelfspr­ekend dan hij lijkt. Thuisrijde­r Enric Mas is de enige andere renner uit de top tien van de afgelopen Tour (vijfde) op de Spaanse deelnemers­lijst. In totaal hebben 45 renners de Tour in de benen. De Giro, die de slotweek ingaat, telde bij de start slechts 12 Tour-gangers.

De Vuelta viert dit jaar haar 75ste editie. In haar geschieden­is moest ze talloze obstakels overwinnen, van de Spaanse Burgeroorl­og in de jaren dertig tot terreur door de Baskische afscheidin­gsbeweging ETA, maar de wedstrijd krabbelde telkens recht als een kat met negen levens.

Ook nu rijst de vraag of en hoe de Vuelta op 8 november Madrid zal halen. Zeven beklimming­en op het parcours reiken hoger dan 1.500 meter, met de Tourmalet (2.115 meter) als dak. Zullen de mogelijk winterse weersomsta­ndigheden deze passages toelaten?

En dan is er nog dat andere, overbekend­e zwaard van Damocles. Gisteren deelden de organisato­ren mee dat twee leden uit de entourage van de teams een positieve coronatest hadden afgelegd, één personeels­lid van Team Sunweb en één van Bahrain-McLaren. Bij de renners waren er geen positieve gevallen. Eerder kondigde de organisati­e al een publieksve­rbod af op negen bergen en op de parkings van de teambussen. Ook de publicitei­tskaravaan rijdt dit jaar niet uit.

De Vuelta is een kat met negen levens, maar de vraag rijst of en hoe ze Madrid zal halen

 ?? Kiko Huesca/epaefe ?? Renners van Movistar trainden gisteren op Baskische wegen. Vandaag start in Irún de Ronde van Spanje.
Kiko Huesca/epaefe Renners van Movistar trainden gisteren op Baskische wegen. Vandaag start in Irún de Ronde van Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium