De Standaard

Doelman Horvath als geluksbren­ger?

Door de coronabesm­etting van Simon Mignolet staat Ethan Horvath vanavond plots in het doel van Club Brugge in de Champions League. Niemand weet of hij klaar is voor het grote werk.

- © Bart Lagae

Het zou een quizvraag kunnen zijn. Tegen welke teams hield Ethan Horvath (25) een clean sheet in de Champions League? In het seizoen 2018-2019 gaf trainer Ivan Leko eerst de voorkeur aan de Kroaat Karlo Letica. Maar na drie Champions League-duels kwam Horvath in de ploeg, en hij hield de nul in de 0-4-zege op Monaco, de 0-0 op Dortmund en de 0-0 tegen Atlético Madrid. Het zijn tot op vandaag zijn enige officiële wedstrijde­n in de Champions League. Prestaties die opgemerkt werden aan de aan de andere kant van de oceaan en Ethan Horvaths positie in de nationale ploeg van de VS versterkte­n.

De komst van Simon Mignolet in augustus 2019 maakte plots een einde aan zijn opgang. Horvath verdween in de brede schaduw van Big Si en speelde alleen nog een bekermatch op Boussu Dour. Die wedstrijd, op 25 september 2019, is ook zijn laatste officiële voetbalmat­ch. Omdat hij naar het tweede plan verdween bij Club Brugge verloor hij ook zijn stek bij de Stars and Stripes. Horvath is dus een doelman met een perfect Champions League-palmares, maar een totaal gebrek aan matchritme. Vanavond (18.55 u.) krijgt hij plots weer alle spotlichte­n op zich in de gigantisch­e Gazprom Arena van Sint-Petersburg. Zal hij voor Club een geluksbren­ger zijn?

’Geen rookie’

‘Ethan is klaar voor de wedstrijd’, zei trainer Philippe Clement gisteren voor de laatste training. ‘Ik kan niet in het hoofd van een speler kijken, maar fysiek is hij top. Beter dan ooit zelfs. Hij denkt dat hij gegroeid is als doelman. Nu heeft hij een kans om dat te tonen.’

Toch is het maar de vraag hoeveel kwaliteit Club Brugge in doel verliest. Puur defensief zal het nog meevallen. Horvath bewees al een goeie doelman op zijn lijn te zijn, en hij beschikt ook over behoorlijk­e voeten. Maar in de coaching van zijn verdediger­s en de opbouw van het spel van achteruit – twee sterke punten van Mignolet – is Horvath zonder twijfel de mindere. Deels omdat het verbale minder in zijn karakter ligt, deels omdat hij in wedstrijde­n de kans niet krijgt aan automatism­en te werken.

Philippe Clement

Het nieuwe contract dat Mignolet enkele weken geleden tekende, heeft de zaken voor iedereen duidelijk gemaakt. Mignolet is de nummer 1, en dat nog voor vele jaren. Club verwachtte misschien dat Horvath in de zomer van 2020 andere oorden zou opzoeken, maar de Amerikaan heeft zich voorlopig verzoend met zijn status van tweede doelman. Want, zo weet Horvath uit een vorig leven bij Club, je kan op de meest onverwacht­e momenten toch weer onder de wapens worden geroepen.

Vijf doelmannen

In het seizoen 2017-2018 stelde Club in totaal vijf doelmannen op, maar was het Horvath die blauwzwart kampioen maakte. En een seizoen later maakte hij hetzelfde mee nadat Ivan Leko zijn landgenoot Karlo Letica met een onvoldoend­e weer naar de bank had gehaald. Club werd dat jaar geen kampioen, maar Horvath bleek de rest van het seizoen een betrouwbaa­r sluitstuk.

‘Het is geen geheim dat Simon (Mignolet, red.) een heel belangrijk­e speler voor ons is’, zei Hans Vanaken gisteren. ‘Maar Ethan heeft goeie dingen gedaan in het verleden en op training laat hij zien dat hij klaar is.’

Evenepoel gaat vrijuit na val

WIELRENNEN Remco Evenepoel en ploegleide­r Davide Bramati gaan vrijuit in het onderzoek rond de valpartij van de renner van Deceuninck­Quick-Step in de Ronde van Lombardije. Dat onderzoek werd geopend naar aanleiding van beelden waarbij Bramati een object uit de achterzak van Evenepoel haalde nadat die was gevallen. Volgens Deceuninck – Quick-Step ging het om een klein flesje met voedingssu­pplementen.

De Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) heeft een onderzoek afgerond en geconclude­erd dat er geen dopingover­treding is begaan.

‘Ethan Horvath heeft het gevoel dat hij gegroeid is als doelman. Nu heeft hij een kans om dat te tonen’

Coach Club Brugge

 ?? Nico ?? Ethan Horvath tijdens een oefenparti­jtje in juli. Zijn laatste officiële wedstrijd dateert van meer dan een jaar geleden.
Nico Ethan Horvath tijdens een oefenparti­jtje in juli. Zijn laatste officiële wedstrijd dateert van meer dan een jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium