De Standaard

Corona kan in Europese bekers tot forfait leiden

-

VOETBAL De Uefa hanteert een uiterst streng beleid om álle Europese wedstrijde­n te laten doorgaan, corona of niet.

De Europese voetbalbon­d Uefa bewijst in deze coronatijd­en nog maar eens zijn almacht. Het reglement kent geen medelijden.

Vanaf het moment dat een club nog dertien spelers, inclusief een doelman, van de opgegeven Europese A-kern over heeft, moet er worden gespeeld. Als een club dat aantal niet haalt, moet er een andere datum worden gezocht. De uiterste datum is 28 januari 2021. Wordt geen datum gevonden, dan volgt een 3-0-forfaitned­erlaag.

Locatie in buitenland

Als de nationale overheid voetbal op haar grondgebie­d verbiedt, is de thuisploeg verantwoor­delijk voor de zoektocht naar een andere locatie en speeldatum. Dat is ook het geval als de bezoekende club wegens corona niet in het vliegtuig mag stappen. Beide clubs moeten de kosten van een eventuele verplaatsi­ng delen. De Uefa rekent erop dat alle deelnemers van hun overheid een vrijstelli­ng van reisbeperk­ingen en quarantain­evoorschri­ften krijgen.

Dus: als onze regering het voetbal in België verbiedt, moeten naast Club Brugge ook Standard, AA Gent en Antwerp ergens in het buitenland gaan spelen. Lukt dat niet: 3-0-verlies.

Als een lid van het scheidsrec­htersteam positief test op corona, wijst de Uefa vervangend­e arbiters aan. Die kunnen zelfs afkomstig zijn uit het land van een van de clubs die bij de wedstrijd betrokken is. Vanavond zou dus in voorkomend geval een Russische arbiter op het veld kunnen staan.

Voor de fans is de Uefa wel tegemoetko­mend. Clubs mogen, als de lokale overheid het toestaat, dertig procent van hun stadion vullen met supporters.

België doet gooi naar WK vrouwen

VOETBAL De voetbalbon­den van België, Duitsland en Nederland dienen een gezamenlij­ke aanvraag in voor de organisati­e van het WK voetbal voor vrouwen in 2027. Het is de bedoeling dat de drie landen nog voor het einde van dit jaar verdere afspraken maken over de organisati­e en dit vastleggen in een convenant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium