De Standaard

Bankier en boer in hetzelfde schuitje

Is het Europese landbouwbe­leid een reddingsbo­ei of de doodskist voor jonge boeren en boerinnen? Tijs Boelens ziet de bui al hangen.

- Tijs Boelens ©

Boer bij De Groentelaa­r; kernlid van het Boerenforu­m en actief binnen de Europese koepel La Via Campesina.

In het Europees Parlement ligt vandaag weer een nieuw subsidiebe­leid voor de landbouw in het verschiet. Het Gemeenscha­ppelijk Landbouwbe­leid (GLB) is aan zijn zoveelste hervorming toe (DS 15 oktober). We volgen het allemaal, elke Europese boer en boerin, want deze subsidies zijn voor velen onder ons het ‘appeltje voor de dorst’, soms onze enige reddingsbo­ei en voor enkelen een gesuikerde kers op een grote taart. Elke zeven jaar is het bezorgd afwachten wat er uit die blinkende Brusselse kantoorgeb­ouwen zal komen gerold. Hoeveel minder zullen we krijgen en waaraan zullen we ons allemaal moeten houden? Zeker nu, met een Europese ‘Green Deal’ in het verschiet, hielden we onze adem in.

Op het eerste gezicht lijkt het GLB ‘goed’ te zijn voor velen onder ons. Flink wat milieuwetg­evingen worden teruggedro­ngen en van de ‘Green Deal’ is niet echt sprake. We zouden kunnen stellen dat ‘ze’ – de loebassen van de agro-industrie – flink hun best hebben gedaan voor ons.

Het kan dan wel lijken dat de hervorming­en die voorliggen ‘goed’ zijn voor ons, omdat we niet veel moeten veranderen en gewoon kunnen voortdoen. Maar hoe goed voelt de gewone gang van zaken nog? We hebben deze zomer met man en macht water gegeven aan teelten waar we nu, bij de oogst, geen extra cent voor krijgen. We hebben bedrijven waar de boerin uit werken gaat om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen en we zien nieuwe spelers met bakken poen in onze grondmarkt binnendrin­gen. Laat je niet meer wijsmaken dat business as usual nog echt bestaat. Niet voor ons in elk geval, niet voor de gewone boer of boerin. Wij kreunen steeds vaker onder de hitte en de werklast.

Valstrik

Als Europa nu opnieuw kiest voor meer van hetzelfde, zou dat een aanfluitin­g zijn. Voor sommige boeren kan het lijken alsof die ‘business as usual’-politiek beter is dan een strenger subsidiebe­leid op ‘groene’ punten. In onze bedrijfsco­ntext lijkt het vaak een nachtmerri­e dat we rekening moeten houden met bodemvruch­tbaarheid, kleine landschaps­elementen, oppervlakt­e- en grondwater of – godsamme – akkervogel­s. Maar niets is minder waar. Mochten alle boerenorga­nisaties en de beleidsmak­ers rekening houden met de prognoses voor de nabije toekomst, dan zouden we al die ‘verstrengi­ngen’ omhelzen. Dan zouden we blij zijn dat we subsidies krijgen om onze boerderije­n beter af te stemmen op het leven op en rond onze akkers.

Het voorstel dat nu voorligt, is een valstrik. Niet alleen is de aarde niet meer in staat om nog meer geweld op de akkers te slikken. Ook de financiële sector zal binnen afzienbare tijd niet meer meebewegen met ons. De Europese Unie werkt immers aan de herziening van een richtlijn die bepaalt dat als een commerciël­e bank een financieri­ngsrisico neemt – bijvoorbee­ld in de vorm van leningen – ze een bepaald kapitaal in onderpand moet nemen. Dat blijft als een soort van reserve in de bank zitten. Hoe minder duurzaam een investerin­g of lening, hoe groter dat onderpand.

Investeren in landbouwbe­drijven die niet letten op waterreser­ves, op biodiversi­teit, op bodemleven en op de capaciteit van de bodem om koolstof op te slaan, zal moeilijker worden voor de banken ... En die leningen zullen dus duurder worden voor ons. Elke vorm van landbouw die niet aangepast is aan de klimaatsve­randering, de omgeving niet respecteer­t en die binnen de bedrijfsgr­enzen geen veerkracht opbouwt door een verstandig­e vermarktin­g, zal minder makkelijk kredieten krijgen. En als ze die al krijgt, zal dat tegen een enorme rentevoet zijn.

Business as usual bestaat niet meer voor gewone boeren: wij kreunen onder de hitte en de werklast

Snel ‘cashen’

Het is niet voor niks dat de nieuwe feodale voedselgig­anten en grootgrond­bezitters nu ineens mee zijn met bioscenari­o’s. Die hebben heel goed de prognoses van de bankensect­or gelezen. Niet alleen willen ze zo veel mogelijk ‘cashen’, ze denken vooral strategisc­h aan hun winsten van morgen. Een Europees landbouwbe­leid dat ons nu laat voortboere­n zoals we het de voorbije decennia deden, stuurt ons in een doodlopend­e straat. Daar zullen we simpelweg verrekken.

Daarom is het de plicht van alle Vlaamse, federale en Europese politici om tegen de voorliggen­de GLB-hervorming­en te stemmen. Laat u niet misleiden door de plotse haast van de lobbyisten van de agro-industrie. Gedreven door angst voor de veranderin­g van een Europese ‘Green Deal’, duwen ze nu snel de Europese boerinnen en boeren richting afgrond. Lees voor één keer niet het pr-praatje van de lobby-koepel Copa-Cogeca, maar lees de eisen van La Via Campesina.

 ?? Karel Hemerijckx ?? ‘De aarde is niet meer in staat om nog meer geweld op de akkers te slikken.’
Karel Hemerijckx ‘De aarde is niet meer in staat om nog meer geweld op de akkers te slikken.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium