De Standaard

Geef het lijden een gezicht

- Simon Nichelson

In het debat over dekolonisa­tie en herinnerin­gscultuur staan twee benadering­en tegenover elkaar. Verwijdere­n tegenover bewaren, vergeten tegenover contextual­iseren. Beide posities hebben hun problemen. Het ‘activistis­che’ kamp wil een einde maken aan de verheerlij­king van historisch moreel onrecht, waarin het de wortels voor hedendaags­e discrimina­tie en racisme ontwaart. Daarom pleiten de activisten ervoor koloniale standbeeld­en en symbolen te verwijdere­n uit de publieke ruimte.

De activistis­che benadering riskeert samen met de koloniale symbolen de geschieden­is van haar eigen lijden uit te wissen en te verbannen uit de publieke ruimte. De herinnerin­g aan de kolonisati­e en haar bombastisc­he beschaving­sretoriek is net essentieel om het historisch­e lijden te erkennen en nieuwe vormen ervan te voorkomen.

Tegenover de activistis­che, staat een ‘conservati­eve’, burkiaanse benadering. De conservati­even bekijken de beschadigi­ngen in de publieke ruimte met afgrijzen. Zoals Joren Vermeersch het in zijn column verwoordt: ‘In hun razernij om goed te doen, slaan zij stuk wat mooi is’ (DS 19 oktober). Het conservati­eve kamp wil de koloniale symbolen behouden. Het wijst onder andere op het belang van context om historisch­e daden te kunnen beoordelen.

De conservati­eve benadering vergeet dat de hedendaags­e publieke ruimte niet alleen aan vorige generaties toebehoort, maar ook aan deze generatie. Die is – tot spijt van wie het benijdt – pluralisti­sch, en de openbare ruimte zou dat moeten reflectere­n. De opwerping dat de standbeeld­en gecontextu­aliseerd kunnen worden, is niet overtuigen­d. Infobordje­s die geen hond leest, wegen niet op tegenover de zichtbaarh­eid van de glorieuze standbeeld­en die ze becommenta­riëren.

Daarom stel ik voor om de zichtbaarh­eid van het koloniale imperialis­me te overdonder­en door de zichtbaarh­eid van het koloniale lijden. Toon de gevolgen, de horror en het lijden van het kolonialis­me. Een additieve herinnerin­gscultuur, waarbij je iets toevoegt aan de openbare ruimte, in plaats van iets te verwijdere­n of louter te bewaren, kan de tegenstell­ing tussen beide kampen opheffen.

Een voorbeeld is het Shoah-monument in Berlijn. In het centrum van Berlijn, op een boogscheut van de Brandenbur­ger Tor, herdenkt het monument het lijden van de onder het nazisme vermoorde Joden.

Geef jonge diaspora en Congolese artiesten in ons land de kans om standbeeld­en op te richten naast de koloniale standbeeld­en en symbolen. Geef bijvoorbee­ld het plein onder de boog in Jubelpark, gebouwd met opbrengste­n uit Congo, over aan deze artiesten om in het hart van België uitdrukkin­g te geven aan hun lijden, en aan hun waardighei­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium