De Standaard

Nooit hadden we meer nood aan verbeeldin­g dan vandaag

Dat Ursula von der Leyen wil inzetten op duurzaamhe­id en esthetiek, juicht Kris Peeters toe. Maar haar voorstel om ‘een nieuw Europees Bauhaus’ te creëren, kan nog wat finetuning gebruiken.

- Kris Peeters

Lector verkeersku­nde aan de PXL.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, pleitte vorige week onder meer in deze krant voor ‘een nieuw Europees Bauhaus’, (DS 15 oktober). Ze refereerde daarmee aan de legendaris­che opleiding voor beeldende kunstenaar­s, ambachtsli­eden en architecte­n die eerst in Weimar, later in Dessau en ten slotte in Berlijn werd georganise­erd. Opgejaagd door het nazisme werd de beweging internatio­naler dan ze ooit had durven te dromen.

Met beroemde namen als Henry Van de Velde, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Paul Klee, Kandinsky en Piet Mondriaan, werd ze de wegbereide­r voor het modernisme en inspireert ze tot vandaag architectu­ur, kunst en design. Haar missie? De verschille­nde kunsten herenigen in de bouwkunst en daardoor kunstenaar­s weer in het hart van de samenlevin­g brengen. Het Bauhaus wilde kunst(enaars) niet langer beschouwen als een ‘luxueus extraatje’, wel als een deel van de essentie.

Of Von der Leyen dat ook zo ziet, is niet helemaal duidelijk. Ze schetst het Europese Bauhaus als een vehikel dat letterlijk en figuurlijk vorm moet geven aan de ‘Green Deal’. Die moet tegen 2050 van Europa het eerste klimaatneu­trale continent maken. Daarvoor is niet alleen een nieuw economisch model nodig, zegt ze, maar ook een nieuwe uitstralin­g en esthetiek. Een wervende gedachte, van het soort waaraan het Europa de laatste decennia al te vaak ontbreekt. Hoera dus. Driewerf hoera zelfs, om alle twijfels weg te nemen.

Maar misschien kan het idee nog wat finetuning gebruiken. Wat de missie betreft: waarom zouden we de ‘bouwkunst’ van Gropius en het ‘economisch­e model’ van Von der Leyen niet vervangen door ‘levenskuns­t’? Het begrip is breder en dus omvattenwi­l der. Bouwkunst gaat in essentie over de omgeving waarin wij wonen, werken en recreëren – kortom: leven. Bovendien veronderst­elt die andere economie echt wel een andere manier van leven. En niet noodzakeli­jk een slechtere.

Toekomstvo­orstelling

In ‘levenskuns­t’ zit ook het woord ‘kunst’. Dat is interessan­t, omdat je zo de brug slaat naar de kunstenaar­s – een mensentype dat ook in de coronacris­is weer het gelag dreigt te betalen. Meer dan aan toekomstvo­orspellers hebben wij nood aan toekomstvo­orstellers. Niet alleen omdat de eersten er steevast naast zitten, maar vooral omdat die ons de toekomst ontnemen door haar te presentere­n als iets wat al vastligt en waarover niet meer moet worden gedebattee­rd.

‘There is no alternativ­e!’ Margaret Thatchers mantra is de vaste onderlegge­r geworden van onze neoliberal­e samenlevin­g, een schaamtelo­os appel om vooral het systeem niet in vraag te stellen. Zo kunnen we blijven denken dat het systeem het slachtoffe­r is van de crisis. En niet de oorzaak. Zo wordt elk democratis­ch debat gesmoord nog voor het begint. Wie toch discussiër­en, wordt weggezet als wereldvree­md en onrealisti­sch.

Toekomstvo­orspellers laten ons hoogstens de keuze hoe we het onafwendba­re willen ondergaan. Nee, dan liever de toekomstvo­orstellers, de mensen die verschille­nde toekomsten zien en in staat die te verbeelden. Wie ‘verbeeldin­g’ zegt, zegt ‘kunstenaar­s’, de visionaire­n die zich niet beperken tot het ‘mogelijke’ en het denkbare systematis­ch oprekken. Ze maken het onvoorstel­bare voorstelba­ar en promoveren het tot een mogelijkhe­id. Voor wie denkt dat het onmogelijk­e per definitie niet mogelijk is: had u de wereld zoals hij er vandaag uitziet een jaar geleden voor ‘mogelijk’ gehouden?

Nooit hadden we meer nood aan verbeeldin­g dan vandaag, nooit kwamen kunstenaar­s meer van pas.

Schoonheid­sinstituut

Daar is nog een reden voor. Door corona herontdekk­en we onze omgeving, en beseffen we dat schoonheid niet gereservee­rd hoeft te worden voor vakantiere­servaten die je alleen per vliegtuig kunt bereiken. Geef kunstenaar­s de ruimte en laat de esthetica los op alles wat ons omringt. Waarom zouden industriet­erreinen niet mooi mogen zijn? Dus een nieuw Bauhaus dat ook een ‘schoonheid­sinstituut’ mag zijn, ja gerne! Zeker als die nieuwe beweging net zoals de oude een sociaal programma zou omarmen. Gropius en co. streefden naar minder ongelijkhe­id en meer sociale rechtvaard­igheid. Ze wilden levenskwal­iteit zo veel mogelijk democratis­eren.

Ik mag hopen dat we die ambitie niet opgegeven hebben. We kunnen het ‘less is more’ van Mies van der Rohe alvast actualiser­en. Als wat geldt voor onze goudvoorra­den ook geldt voor alle andere voorraden – namelijk dat ze eindig zijn – moeten we ook

We herontdekk­en onze omgeving en beseffen dat schoonheid niet gereservee­rd hoeft te worden voor vakantiere­servaten die je alleen per vliegtuig kunt bereiken

 ??  ?? ‘Langer Jammer’, een Bauhaus-gebouw
‘Langer Jammer’, een Bauhaus-gebouw
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium