De Standaard

Liggen huisartsen niet al genoeg in de vuurlinie?

- Patrik Vankrunkel­sven

COVID19 Patrik Vankrunkel­sven vraagt begrip voor de huisarts uit Kruisem, die mogelijk patiënten besmet heeft met het coronaviru­s.

Met veel zin voor drama werd dit weekend bericht over een huisarts in Kruisem die covid-19 opliep en zeer waarschijn­lijk patiënten besmette (DS 19 oktober). Mogelijk ‘meer dan 100’ staat in de nieuwsbull­etins.

Het is logisch dat gezondheid­swerkers vaak covid-19 oplopen. Huisartsen staan nu eenmaal in de vuurlinie en nemen zo een groot risico voor hun gezondheid (en die van hun familieled­en). Wereldwijd waren er in september al meer dan 7.000 gezondheid­swerkers gestorven aan covid-19, en de teller loopt op.

Ook in ons land stierven huisartsen, verpleegku­ndigen en andere zorgverstr­ekkers. Meestal liepen zij de ziekte op terwijl ze patiënten verzorgden. Het is ook logisch dat zij daarom per definitie een besmetting­sbron kunnen zijn voor hun patiënten. Zelfs als ze maximale preventiev­e acties hebben genomen. Dat werd vooral in woonzorgce­ntra vastgestel­d, omdat het daar gemakkelij­k kon worden gedocument­eerd.

Veel situaties halen de pers niet, zoals het geval van een besmette patiënt in een psychiatri­sch ziekenhuis, waar álle verzorgend­en die op de kamer kwamen ondanks maximale voorzorgsm­aatregelen werden besmet en een bron waren voor andere besmetting­en. Het is daarom belangrijk eerst te beseffen dat veel zorgverstr­ekkers werken in situaties die in wisselende mate beheersbaa­r zijn. Wat wel zeker is, is dat ze zelf een risico nemen, en dat vinden velen te vanzelfspr­ekend. Dat feit alleen al zou tot enige clementie moeten leiden voor de betrokken huisarts en tot minder agressieve beschuldig­ingen.

Huilbaby

Moeten wij, zorgverlen­ers, dan niet maximaal onszelf en anderen beschermen? Natuurlijk. Maar dat is niet in alle omstandigh­eden even gemakkelij­k. In de huisartspr­aktijk komen mensen met diverse ziekten langs, van iemand met een burn-out die een goed gesprek nodig heeft over een huilbaby tot een kortademig­e patiënt die mogelijk lijdt aan covid-19. Tussendoor moeten de artsen notities maken in het dossier, voorschrif­ten aanmaken, de stethoscoo­p aan- of afdoen, de patiënt naar buiten begeleiden en mensen geruststel­len aan de telefoon. Dit is een andere werkomgevi­ng dan een covid-19-afdeling in een ziekenhuis. Die veelheid aan handelinge­n maakt het onmogelijk om een waterdicht schot te plaatsen tussen patiënt en arts.

We worstelen ook met een beperkt wetenschap­pelijk inzicht in virus

De huisarts heeft inderdaad een fout gemaakt, maar er zijn verzachten­de omstandigh­eden, zoals stress

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium