De Standaard

Apocalyps? Later

- ©

Als er een wereldkamp­ioenschap uitstelged­rag bestond, dan lonkte voor België het podium. De nieuwe lockdown van cafés en restaurant­s was misschien niet nodig geweest als onze bewindsvoe­rders sneller hadden gehandeld. Nu strooien ze weer eens honderden miljoenen euro’s rond, alsof het geld als herfstblad­eren van de bomen valt. Dat is toevallig zo, maar dat betekent nog niet dat dit gigantisch­e monetaire experiment goed zal aflopen. Laboratori­a zijn al door mindere bubbels in de lucht gevlogen.

Het punt is dat onze regeringen de gemoederen proberen te bedaren en de (terecht) boze lobby’s te sussen door geld uit te delen, nu de dijken weer nodeloos zijn overstroom­d. De federale regering geeft zelfs een tournée générale: 500 miljoen euro in de vorm van dubbel overbruggi­ngsrecht, uitstel van betalingen en tijdelijke kwijtschel­ding van RSZ-bijdragen. Vlaanderen gooit er een verse vracht compensati­epremies bovenop. Meer zal volgen, mag je vermoeden. De horeca kijkt nu al naar 2021. De begrotings­tabellen van twee weken geleden, waar zoveel over te doen was, kunnen we als kladpapier gebruiken.

Dat je mensen niet aan hun lot kunt overlaten, is duidelijk. Maar de vraag is of we op de juiste manier stabiliser­en. We weten al jaren wat ons fundamente­le probleem is: we groeien te weinig. Vergeleken met veel andere landen waaraan we ons zo graag spiegelen, slaan we een pathetisch figuur. Zonder groei kun je hogere lonen, hogere uitkeringe­n, betere pensioenen en gezondheid­szorg vergeten. Het is al zo vaak gezegd.

Er zijn honderd-en-een redenen waarom die groei zo laag is. Om er enkele te noemen: te weinig startende ondernemin­gen, te weinig sterk groeiende ondernemin­gen, te veel beperkinge­n op flexibele inzet van mensen, te veel overheidss­teun – via allerlei kanalen – aan slabakkend­e ondernemin­gen.

Een situatie die al erg was, is nog verergerd. De regeringen hebben de hele economie bevroren in een geldversli­ndende ijskast, alsof we die gewoon kunnen ontdooien zodra het wonderbaar­lijke vaccin er is. Maar de wereld zal tegen dan veranderd zijn. Zullen we nog evenveel vliegen? Zullen we nog even vaak naar het kantoor gaan? Zullen we meteen weer in volgepakte zalen samen drummen? Het is twijfelach­tig.

De economie lijkt al lang op een langzaam stollende lavastroom. Alle cijfers wijzen erop dat er vrijwel niets meer beweegt. Dit jaar waren er paradoxaal genoeg veel minder faillissem­enten en ontslagen dan in 2019 en natuurlijk ook minder aanwerving­en. Alles lijkt nu helemaal gestold. Maar zoals bij een vulkaan broeit er van alles onder de oppervlakt­e. Het VBO voorspelt een golf van faillissem­enten zodra de steun afloopt. Data-experts als Graydon ook. Vandaag wordt er weinig onderschei­d gemaakt tussen ondernemin­gen die fundamente­el levensvatb­aar zijn en de ondernemin­gen voor wie het uitstel van executie is. We zijn vermoedeli­jk veel geld aan het weggooien. Alsof we het ons kunnen permittere­n.

Of kijk naar de tijdelijke werklooshe­id. Dat systeem is meteen in werking geschoten, zoals de veiligheid­sremmen op een lift waarvan de kabel knakt. Mooi zo. Je kunt mensen een paar uur of zelfs dagen in die lift laten zitten, niet een paar maanden. Eind dit jaar zullen sommigen er negen maanden hebben ingezeten.

Nu is er al wel wat veranderd. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de VDAB weet eindelijk wie in de tijdelijke werklooshe­id zit. Die mensen hebben ondertusse­n een brief ontvangen waarin ze ‘vrijblijve­nd’ een aanbod krijgen om een opleiding te volgen of tijdelijk elders aan de slag te gaan. Zo staat het er letterlijk. Van de 120.000 mensen die de boodschap kregen, hebben er 3.000 gereageerd. Veel te weinig.

De zaak is: een systeem dat goed heeft gewerkt als schokdempe­r, werkt niet noodzakeli­jk goed als mobiliteit­smechanism­e. Het juridische kader leent zich niet goed om mensen voor te bereiden op wat zal komen. In Nederland

hebben ze mensen al lang in een andere lift laten overstappe­n. Daar is sinds 1 oktober fase 3 van NOW in actie getreden. NOW of Tijdelijke Noodmaatre­gel Overbruggi­ng voor Werkgelege­nheid is een equivalent van onze tijdelijke werklooshe­id. Het is een regeling die speciaal voor corona tot stand kwam en die ook al een paar keer is herzien. In die fase 3 is een opleiding verplicht. Dat is een groot verschil met hier.

Wij blijven de zaken weer eens voor ons uit schuiven. Ik schreef het hier al eens voor de zomer: maak u klaar voor een andere wereld (DS 30 juni). Niet overdrijve­n, zeiden sommigen, het komt allemaal goed. Nog een paar maanden en de curve is plat. We zijn nu een paar maanden later en de enige curve die plat ligt, is die van de economie.

We debatteren veel te weinig over de vraag of dit kan blijven duren: achter de feiten aanlopen, ontkennen, uitstellen. We zijn niet goed bezig, meen ik Fons Verplaetse in het Zultens te horen zuchten.

De economie lijkt op een langzaam stollende lavastroom, maar zoals bij een vulkaan broeit er van alles onder de oppervlakt­e

 ?? Nicolas Mae ?? Het nieuws dat cafés en restaurant­s weer moesten sluiten, kwam hard aan bij sommigen.
Nicolas Mae Het nieuws dat cafés en restaurant­s weer moesten sluiten, kwam hard aan bij sommigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium