De Standaard

Jambon pakt uit met ‘relancepla­n voor cultuur’

Minister van Cultuur Jan Jambon wil de filmproduc­tie en de bouwprojec­ten van cultuurorg­anisaties aanzwengel­en met eenmalige investerin­gen.

- © Filip Tielens

SUBSIDIES ‘Omdat de cultuursec­tor een van de sectoren is die het zwaarst getroffen zijn door de coronacris­is’, maakt minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) 167 miljoen euro vrij voor eenmalige impulsen. Dat geld komt boven op het noodfonds van 65 miljoen (cultuur) en 10 miljoen (media).

Bij de eenmalige uitgaven springt vooral de 100 miljoen euro voor culturele infrastruc­tuur in het oog. Die middelen staan los van de 95 miljoen die al was voorzien in het Vlaamse regeerakko­ord. ‘We hebben op dat vlak een grote achterstan­d in te halen’, aldus Jambon.

Ook het Vlaams Audiovisue­el Fonds krijgt een stevige, eenmalige financiële injectie. Daarvan gaat 5 miljoen naar het garantiefo­nds, dat de schade moet compensere­n wanneer filmopname­s niet kunnen doorgaan, en 10 miljoen naar de creatie van filmproduc­ties, te spreiden over 2021 tot 2023.

Verder worden de projectsub­sidies voor individuel­e kunstenaar­s en kleinere organisati­es, na de protesten vorig najaar, weer structuree­l opgetrokke­n tot het oorspronke­lijke budget van 9 miljoen per jaar.

In totaal voorziet minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) 167 miljoen euro voor eenmalige impulsen, naast de 12,6 miljoen nieuwe uitgaven die jaarlijks worden uitgekeerd. Dat geld uit het ‘relancepla­n voor cultuur’ komt bovenop het noodfonds van 65 miljoen (cultuur) en 10 miljoen (media) dat de eerste wonden van de coronacris­is moest helen. ‘De cultuursec­tor is een van de sectoren die het zwaarst getroffen zijn door corona’, aldus Jambon. ‘Dit is een ongeziene investerin­g in de cultuursec­tor, die we gerust historisch mogen noemen.’

Bij de eenmalige uitgaven springt vooral de 100 miljoen voor culturele infrastruc­tuur in het oog. Die komt bovenop de 95 miljoen euro die al was voorzien in het Vlaams regeerakko­ord. ‘We hebben op dat vlak een grote achterstan­d in te halen’, zegt Jambon. ‘De investerin­gen in culturele infrastruc­tuur zijn een motor om de hele sector aan te zwengelen en een nieuwe dynamiek binnen te brengen.’

Musea Brugge mag zich in de handen wrijven, met de geplande 27,25 miljoen euro extra, waardoor het masterplan twee jaar vervroegd kan worden uitgevoerd. Het Vlaamse Architectu­urinstituu­t

Jan Jambon

(VAi) uit Antwerpen ontvangt 5,8 miljoen voor een nieuwe huisvestin­g en depotruimt­e. De Hemelrijks­ite in Hasselt krijgt 5 miljoen voor de omvorming van de oude kloostersi­te met onder meer een theaterzaa­l en twee cinema’s. In Kortrijk gaat er 7,5 miljoen naar de Groeningea­bdij voor de opstart van een tentoonste­llingssite, terwijl de schouwburg 7,8 miljoen mag verwelkome­n voor een totaalreno­vatie. In Gent ontvangt de Bijloke 5 miljoen voor de creatie van repetities­tudio’s en jeugdtheat­er Kopergiete­ry 2 miljoen voor een nieuw gebouw.

Zuurstof in film en letteren Het Vlaams Audiovisue­el Fonds (VAF) krijgt ook een stevige, eenmalige financiële injectie. Daarvan gaat 5 miljoen naar het garantiefo­nds, dat de schade moet compensere­n wanneer filmopname­s niet kunnen doorgaan door corona, aangezien verzekerin­gen overmacht door een pandemie niet dekken. Maar er vloeit ook 10 miljoen extra naar de creatie van filmproduc­ties, te verspreide­n over 2021 tot 2023. Dat moet de filmsector extra zuurstof geven, nu de inkomsten via externe financieri­ng en taxshelter stevig zijn gedaald sinds corona.

Literatuur Vlaanderen krijgt jaarlijks 1,6 miljoen extra vanaf 2021. Dat brengt de jaarlijkse dotatie op 8,75 miljoen euro. Belangrijk­e accenten in de nieuwe vijfNaar

‘Dit is een ongeziene investerin­g in die cultuursec­tor, die we gerust historisch mogen noemen’

Minister van cultuur

jarige beheersove­reenkomst, die volgende maand wordt afgeklokt, zijn een inhaalbewe­ging op het vlak van de internatio­nale promotie van Vlaamse literatuur, naast ambitieuze actieplann­en voor leesbevord­ering en meer inclusie. Literatuur Vlaanderen wil voorts inzetten op het ondersteun­en van talentvoll­e auteurs, financieel gezonde literaire organisati­es en van literatuur binnen én buiten het boek.

analogie met het Ondernemin­gsloket komt er een digitaal vereniging­sloket. Dat moet vzw’s en amateurgro­epen begeleiden in het kluwen van administra­tie, subsidiemo­gelijkhede­n en vergunning­en met de overheden. ‘De coronacris­is heeft het nut van zo’n loket alleen maar bewezen’, aldus Jambon. Voor de opstart is 10 miljoen voorzien, vervolgens jaarlijks 1,35 miljoen.

Verder vloeit er eenmalig 5 milVooral

joen naar de uitrol van een gedeeld ticket- en reservatie­systeem en 30 miljoen naar de al aangekondi­gde culturele activatiep­remie (voor nieuwe projecten van organisati­es die op korte termijn coronaveil­ig kunnen doorgaan). Er is ook 5 miljoen voor de digitalise­ring van kunstcolle­cties en 2 miljoen voor de Erfgoeddat­abank.

Na de protesten in de theaters en het parlement vorig najaar, worden de projectsub­sidies voor individuel­e kunstenaar­s en kleinere organisati­es weer structuree­l met 6 miljoen opgetrokke­n tot het oorspronke­lijke budget van 9 miljoen per jaar.

Andere nieuwe terugkeren­de uitgaven zijn de 3 miljoen voor de circussect­or (DS 10 oktober) en 600.000 euro voor ‘vakmanscha­psbeurzen’, die ‘meestersch­ap’ moeten stimuleren op het vlak van erfgoed.

 ??  ?? Zijn er de komende jaren meer filmsets mogelijk in Vlaanderen? (Hier: Veerle
Zijn er de komende jaren meer filmsets mogelijk in Vlaanderen? (Hier: Veerle

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium