De Standaard

Geen vanzelfspr­ekend verbond

-

De jonge regering-De Croo kan haar schaarse wittebrood­sweken als afgerond beschouwen. Met de communicat­ieblunder rond de gewijzigde teststrate­gie – de dokters wisten van niets – is haar staat van genade abrupt voorbij. Het echte werk begint: dagelijks nieuwe gebeurteni­ssen, aanzwellen­de cijfers, verdeeldhe­id over de te volgen strategie, profilerin­gsdrang en oude rekeningen doorkruise­n plannen die er zopas nog zo slim en stevig uitzagen.

Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke namen van bij de aanvang resoluut de overhand in de communicat­ie. Het weifelende parcours van Sophie Wilmès en haar restregeri­ng was een makkelijk te verbeteren voorbeeld. Het volstond empathie uit te stralen en rustige eendracht te etaleren om een nieuw gevoel van leiderscha­p ingang te doen vinden.

Dat effect is nog niet weg, maar de vanzelfspr­ekendheid ervan wel. Dan is een lek over een noodgedwon­gen en voor de medische professie zelfs welkome koerswijzi­ging inzake het testen op coronabesm­etting een duidelijke waarschuwi­ng. Je bent maar zo goed als je meest recente beslissing. Elke keer dat een nieuwe maatregel moet worden overwogen, staat het hele pakket aan nog maar pas verworven geloofwaar­digheid op het spel.

De verrassend­e keuze voor het sluiten van de horeca gedurende vier weken gaf de limiet aan van wat het duo De Croo-Vandenbrou­cke in deze constellat­ie aan overwicht heeft. Het passeerde nog net, omdat de twee elkaar versterkte­n, zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel dat deden in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Voor de premier en zijn sterkste vicepremie­r komt de sprint er gelukkig nog niet meteen aan. Maar een rimpelloos verbond tussen beiden is niet vanzelfspr­ekend.

De Croo moet voor alles zijn zevenparti­jencoaliti­e bij elkaar houden én de complexe dynamiek tussen federatie en deelstaten bevorderen. Als hij bij een van beide uitdaginge­n tekortschi­et, kan hij snel in een politiek moeras terechtkom­en. Dat maakt het voor hem moeilijk om op één lijn te blijven met een Vandenbrou­cke, die door zijn gedrevenhe­id wel eens een schietschi­jf kan worden. Klinkt hij zich toch aan de socialisti­sche veteraan vast, dan lijkt hij minder de leider die hij zich voorgenome­n had te zijn.

De donkere wolken pakken zich snel samen. De economisch­e ravage wordt groter en langdurige­r dan we een paar weken geleden nog hadden gehoopt. En behalve corona wacht ons nog een harde Brexit.

De Croo en Vandenbrou­cke versterkte­n elkaar zoals Van Aert en Van der Poel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium