De Standaard

Minder verkeer leidt tot meer geluk

- Jef Poppelmond­e ©

WELZIJN Of mensen zich goed en verbonden voelen in de straat waar ze wonen, hangt in grote mate af van het verkeer voor hun deur, tonen getuigenis­sen van 4.000 Vlamingen in het kader van het Straatvink­en-onderzoek.

In 1.690 straten in 273 Vlaamse gemeenten telden de bewoners op 14 mei dit jaar een uur lang al het verkeer. Hoeveel auto’s reden door hun straat? Hoeveel vrachtwage­ns? En hoeveel fietsers en voetganger­s? Het burgerwete­nschapspro­ject Straatvink­en verzamelde zo voor de derde keer data over de modal split – de verhouding tussen alle verschille­nde vervoersmi­ddelen – in de straten.

Aansluiten­d op de tellingen getuigden bewoners ook over hoe ze zich voelen in hun straat, hoe graag ze er wonen, en waarom. Uit de resultaten blijkt dat het verkeer vaak een allesbepal­ende impact heeft (zie grafiek). ‘We hebben het gevoel dat er een drempelwaa­rde is’, zegt onderzoeke­r Huib Huyse (Hiva-KU Leuven). ‘Zodra het aandeel gemotorise­erd verkeer een bepaalde grens overschrij­dt, wordt het zo dominant dat het de levens van bewoners in al zijn facetten gaat beïnvloede­n.’

Het gaat dan niet alleen over veiligheid en gezondheid, maar evenzeer over de sociale cohesie in een wijk. Een vergelijki­ng tussen twee straten – die op het eerste gezicht veel gemeen hebben, maar de voorbije jaren een heel verschille­nde evolutie doormaakte­n – illustreer­t dat (zie hiernaast). ‘Te veel verkeer kan een hele straat ontwrichte­n’, zegt Huyse.

Dat het onderzoek toont dat na het einde van de lockdown het autoverkee­r in de steden hoger lag dan ervoor (DS 14 oktober), is onrustwekk­end, zegt Sven Augusteyns van Straatvink­en. ‘Door vol in te zetten op minder en duurzamer verkeer, en door de inrichting van hun straten te verbeteren, kunnen besturen ook de sociale cohesie in hun stad of gemeente versterken, wat een essentiele voorwaarde is om te komen tot buurten waar het fijn leven is.’

 ??  ??
 ?? Bart Dewaele ?? Voorstelle­n om in de straat boompjes aan te planten, die het verkeer afremmen, botsten op een njet bij het Gentse stadsbestu­ur.
Bart Dewaele Voorstelle­n om in de straat boompjes aan te planten, die het verkeer afremmen, botsten op een njet bij het Gentse stadsbestu­ur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium