De Standaard

Favorietje­s

- Dalilla Hermans

Er bestaat een fenomeen dat in het Engels ‘carcinizat­ion’ heet. Ik probeerde tevergeefs een Nederlands­e vertaling te zoeken. Ik verzon er zelf eentje: ‘krabbifica­tie’. Dat is het verschijns­el dat door evolutiewe­tenschappe­r L.A. Boradaille werd omschreven als ‘één van de vele pogingen van de natuur om te evolueren naar een krab’.

De wetenschap­pelijke definitie is ingewikkel­der, maar het komt erop neer dat telkens opnieuw doorheen de geschieden­is van de aarde, schelpdier­en blijken te evolueren naar krabachtig­en. Op allerlei verschille­nde locaties en vanuit allerlei verschille­nde oorspronke­lijke vormen. Alsof Moeder Aarde eigenlijk wil zeggen: ‘Dit zijn mijn favorietje­s, word maar zo.’

Het internet staat vol grappige theorieën daarover. Eentje daarvan achtervolg­t me sinds ik haar las. Het gaat om het idee dat de kans groot is dat áls er buitenaard­s leven ontdekt wordt, dat in de vorm van intelligen­te krabachtig­e wezens zal zijn. Mochten we morgen het bestaan van aliens ontdekken, zou het me nauwelijks doen schrikken, want wat op deze planeet gebeurt, lijkt absurder dan eender wat daarbuiten gaande kan zijn.

Misschien vind ik het een grappige theorie, omdat ik krabben boeiende wezentjes vind. Ze zien er altijd zo vlijtig uit, en redelijk onschuldig. Het ergste wat een krab doet, is eens venijnig knijpen. Een ruimteschi­p met een paar slimme krabben achter het roer lijkt me veel minder eng dan wat er de volgende weken mogelijk in het nieuws komt. Doe je ding, 2020.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium